Με όχημα τη «μικρή ΔΕΗ» η κυβέρνηση προχωρά στο σχεδιασμό της θεωρώντας ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τη λήξη της απεργίας θα καταφέρει να ασκήσει πιέσεις στους εκπροσώπους των δανειστών για χαλάρωση μέτρων και κυρίως για τη ρύθμιση χρεών σε εφορία και ταμεία.

Όπως αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου η λήξη της απεργίας στη ΔΕΗ αλλάζει άμεσα τους συσχετισμούς, καθώς μετά τη δικαστική απόφαση και την επίταξη φαίνεται ότι η κυβέρνηση απέτρεψε το μπλακ άουτ που θα της δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα.

Ταυτόχρονα η κυβερνητική πλευρά ετοιμάζεται να επενδύσει στο θέμα της ΔΕΗ για να πείσει τους δανειστές ότι δεν υποχωρεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παρά τις όποιες αντιδράσεις από συνδικαλιστές και από την αντιπολίτευση.

Για την συζήτηση στην Βουλή τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης φαίνεται να μην ανησυχούν καθώς εκτιμούν ότι η σύνθεση του θερινού τμήματος είναι τέτοια που να μην υπάρξουν εκπλήξεις και διαρροές δικών τους βουλευτών.

H κυβέρνηση βλέπει τη λήξη της απεργίας της ΔΕΗ ως νίκη κατά του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για δημοψήφισμα, τον άφησε απομονωμένο, προσπαθώντας να συγκροτήσει μέτωπο με τη συγκέντρωση 120 βουλευτών.