Στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να βγούμε από την κρίση, να βγούμε από τα μνημόνια και να θεμελιώσουμε την ανάπτυξη, τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σήμερα στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, αμέσως μετά την ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος. Απευθυνόμενος προς τους νέους υπουργούς, τόνισε: «Χρειάζεται σοβαρότητα, πολύ δουλειά, λίγες κουβέντες», ενώ ζήτησε και γρήγορους ρυθμούς για την επίτευξη των στόχων.

Όπως ανέφερε, «επιτελέστηκε πολύ σύντομα ένα έργο πολύ σημαντικό. Σήμερα οι πάντες παραδέχονται ότι κάναμε ένα τεράστιο άλμα μπροστά». Στο σημείο αυτό έκανε επίσης λόγο για για κάποιους «μικρόψυχους που το αρνούνται αλλά θα μένουν πάντα μόνοι τους όσος περνάει ο καιρός».

«Όλα οφείλονται στις θυσίες του λαού αλλά και στην αποφασιστικότητα που έδειξε η κυβέρνηση, καθώς και στους βουλευτές που στήριξαν την κυβέρνηση στις δύσκολες στιγμές, στις πολύ δύσκολες αποφάσεις», τόνισε για να προσθέσει πως «το συνολικό αποτέλεσμα είναι πολύ θετικό και αυτό το πιστώνεται η χώρα που σήμερα είναι πιο αξιόπιστη σε σχέση με προ διετίας. Αντιμετωπίζει το μέλλον με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία. Τώρα μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον».

Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε ένα έργο σημαντικό και αυτό αντανακλά σε όλα τα πρόσωπα που την υπηρέτησαν. Τα τελευταία δύο χρόνια δεν ήταν εύκολο να είσαι υπουργός, να παίρνεις δύσκολες αποφάσεις και να δέχεσαι πολύ συχνά άδικες επιθέσεις. Κάθε υπουργός προσέφερε πολλά στις πιο δύσκολες περιστάσεις. Παράλληλα, κέρδισε και μια πολύ σημαντική πείρα που του έδωσε ένα πολιτικό κεφάλαιο και αυτό θα αξιοποιηθεί στο μέλλον, ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Στόχος της νέας κυβέρνησης είναι «να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια, να βγούμε από την κρίση, να βγούμε από τα μνημόνια και να θεμελιώσουμε την ανάπτυξη. Η ανάκαμψη έχει ήδη αρχίσει», σημείωσε και πρόσθεσε πως «τα ελλείμματα πρέπει να αποτελούν παρελθόν». Επισήμανε ακόμη πως όπως και ο στόχος, έτσι και η κατεύθυνση παραμένει ίδια: Πρέπει να κάνουμε πολλές αλλαγές, πολλές τομές για να επισπεύσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να διορθώσουμε τις αδικίες. Θα διορθώσουμε τις αδικίες που έγιναν, θα επιταχύνουμε τους ρυθμούς μας ώστε να γίνει πιο σταθερή η πορεία εξόδου από την κρίση.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως από τις αρχές Ιουλίου θα αρχίσει μια σειρά από σημαντικές αλλαγές, όπως ο συμψηφισμός οφειλών ΦΠΑ και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. «Έτσι θα έχουμε την πρώτη, έστω και μικρή, αύξηση για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα τα τελευταία 4 χρόνια», τόνισε.