Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ανέφερε πως η Ελλάδα κάνει λάθος να αποφεύγει πεισματικά τις διαπραγματεύσεις. Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι η Άγκυρα επιθυμεί να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών.

Σύμφωνα με την milliyet ο Ακάρ σε δήλωσή του, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι γείτονές μας αποφεύγουν πεισματικά τις διαπραγματεύσεις και αναζητούν άλλου είδους λύσεις. Κάνουν λάθος».

Η τοποθέτηση του Χουλουσί Ακάρ ήρθε λίγο μετά τα όσα είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, τονίζοντας πως «τα πάντα είναι στο τραπέζι», σχετικά με τις κινήσεις της ΕΕ με βάση τις ενέργειες και τις ανακοινώσεις της Τουρκίας.

Χαρακτηριστικά ο Πίτερ Στάνο είπε: «Έχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε επάνω στη θετική ατζέντα και την απαραίτητη προετοιμασία και επίσης για τη Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση, τις ενέργειες της Τουρκίας.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα γίνει η επαναξιολόγηση προς ποιες κατευθύνσεις θα προχωρήσουμε αναφορικά με τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Τα πάντα είναι στο τραπέζι».