Τις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες για τις συνθήκες επαναλειτουργίας των σχολείων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Έχει αποφασιστεί το άνοιγμά τους σε πλήρη σύνθεση, με όλους τους μαθητές και με αυξημένα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό όπως εκτεταμένη χρήση μάσκας και διαφορετικά διαλείμματα, εξήγησε, προαναγγέλλοντας πως οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα συνολικά από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Όπως είπε και την Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού οφείλεται στη χαλάρωση στο εσωτερικό της χώρας και στον εφησυχασμό, «αυτόν προσπαθούμε να αποτινάξουμε με συνεχή μηνύματα και τα νέα περιοριστικά μέτρα».

Η μεγαλύτερη διασπορά, επέμεινε ο κ. Πέτσας, δεν οφείλεται σε εισαγόμενα κρούσματα αλλά στην εσωτερική χαλάρωση, και πρόσθεσε πως η επιδημιολογική εικόνα της χώρας απαντά σε όλους όσοι προσπαθούν να καλλιεργήσουν την εικόνα πως το πράγμα ξεφεύγει.

«Πολλαπλές και σοβαρές εξωγενείς προσκλήσεις»

Ο κυβερνητικός προανήγγειλε πως τη Δευτέρα ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση των συμφωνιών για οριοθέτηση ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία, οι οποίες εισάγονται σήμερα, επισημαίνοντας τις ταυτόχρονες, πολλαπλές και σοβαρές εξωγενείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα τον φετινό Αύγουστο: την τουρκική προκλητικότητα, την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και τις συνέπειές της στην οικονομία και την κοινωνία.

Σε ό,τι αφορά την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία, όπου ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υιοθετεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά» καθώς δεν μπορεί η προσέγγιση της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου να είναι διαφορετική για τη Λευκορωσία και διαφορετική για την Τουρκία.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο, μια «απόλυτα νόμιμη και υποδειγματική συμφωνία» και επανέλαβε ότι η Τουρκία «αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου» και παρουσίασε στους  ομολόγους του, τα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, ανέλυσε τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης και επανέλαβε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία. «Όχι, όμως», όπως τόνισε, «όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

«Δεν παίζουμε το παιχνίδι της στρατιωτικοποίησης που επιδιώκει η Τουρκία, αλλά απαντάμε με ψυχραιμία, επιχειρησιακή ετοιμότητα και εθνική αυτοπεποίθηση στις προκλήσεις. Ενεργοποιούμε τη διπλωματία μας, ενημερώνουμε φίλες χώρες, κινητοποιούμε συμμάχους και εταίρους. Η Ελλάδα παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας» ξεκαθάρισε ο κ. Πέτσας.

«Με αυτή την πολιτική αρχών διαπραγματευτήκαμε και υπογράψαμε τις συμφωνίες οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών μας με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Συμφωνίες απολύτως συμβατές με το Δίκαιο της Θάλασσας», όπως είπε,  οι οποίες κατατίθενται σήμερα και θα εισαχθούν προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τη Δευτέρα 24 Αυγούστου με την προοπτική της κύρωσής τους από την Ολομέλεια την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020.