Γεραπετρίτης: Η επήρεια των ελληνικών νησιών κατοχυρώνεται απολύτως

Κορονοϊός: «Εφόσον υπάρξει επιδείνωση, τότε θα υπάρξουν νέα μέτρα»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
22:42
07/08/2020
Γεραπετρίτης: Η επήρεια των ελληνικών νησιών κατοχυρώνεται απολύτως
17
loading

Στην ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία «η επήρεια των ελληνικών νησιών κατοχυρώνεται απολύτως»: τη ρητή αυτή απάντηση έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ τόνισε: «Και μόνο η λυσσώδης αντίδραση εκ μέρους της Τουρκίας αποδεικνύει τη σπουδαία διπλωματική επιτυχία της ελληνικής πλευράς». Σε άλλο δε, σημείο κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «βαθύτατη εθνική μικροψυχία».

Στο άλλο θέμα, αυτό του κορονοϊού, παρότι αναφέρθηκε στα καλά και στα κακά νέα, όπως είπε, δήλωσε πως «εφόσον υπάρξει επιδείνωση, τότε θα υπάρξουν νέα μέτρα». Πάντως, συμπέρανε, «είναι στο χέρι μας να μπορέσουμε να κρατήσουμε τον ιό στα μέτρα που θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε».

Ειδικότερα για την ελληνο- αιγυπτική συμφωνία, η οποία, όπως παρατήρησε ο υπουργός Επικρατείας, «ολοκληρώνεται μετά από 15 χρόνια επίπονων διαπραγματεύσεων της ελληνικής διπλωματίας με την αιγυπτιακή διπλωματία», άρα «αντιλαμβανόμαστε ότι από μόνο του είναι ένα γεγονός ώριμο και σίγουρα ιστορικό. Εκείνο που έχει υπεραξία για την Ελλάδα, είναι:

 1. Το γεγονός ότι το ανυπόστατο και παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο ακυρώνεται διότι ουσιαστικά υφίσταται επικάλυψη των δύο συμφωνιών. Δεδομένου δε, ότι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, οι αντικείμενες χώρες, δηλαδή η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι εκείνες που νομίμως μπορούν να συντάξουν ένα τέτοιο μνημόνιο, ουσιαστικά η συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης βρίσκεται πλέον εκποδών.
 2. Η συγκυρία στην οποία καταφέρνουμε να έχουμε αυτή τη συμφωνία. Είναι μια εποχή κατά την οποία η Τουρκία επιχειρεί να βρει ερείσματα στην ανατολική Μεσόγειο. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η Ελλάδα έχοντας ήδη και το αποτέλεσμα της συμφωνίας με την Ιταλία διαμορφώνει ένα πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο βρισκόμαστε να είμαστε διπλωματικά ισχυροί στην ανατολική Μεσόγειο -κι αυτό από μόνο του έχει πολύ μεγάλη αξία για τη διπλωματία μας».

Ενώ στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι μέσω της συμφωνίας περιορίζεται η επήρεια των νησιών, ο υπουργός Επικρατείας ήταν κατηγορηματικός: «Η θέση αυτή εκτός του ότι δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα, είναι και μια υποκριτική θέση και είναι μια θέση που επιδεικνύει βαθύτατη εθνική μικροψυχία. Έχουμε για πρώτη φορά ένα συμφωνητικό το οποίο αναγνωρίζει απολύτως την επήρεια των ελληνικών νησιών. Η πάγια θέση της ελληνικής διπλωματίας, ότι θα πρέπει να αναγνωρίζεται επήρεια στη νησιά, πλήρης επήρεια σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες ζώνες, αναγνωρίζεται πλέον απολύτως».

Και συνέχισε λέγοντας ότι «η Αίγυπτος θεωρητικά θα είχε πολύ μεγαλύτερο συμφέρον να κάνει την οποιαδήποτε συμφωνία με την Τουρκία, γιατί με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερα οικόπεδα, μεγαλύτερη ζώνη, παρά ταύτα η ισχυρή ελληνική διπλωματία, η αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης είναι εκείνη που μας φέρνει σήμερα εδώ. Η επήρεια των ελληνικών νησιών κατοχυρώνεται απολύτως, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, και βεβαίως είναι μια συμφωνία που έχει απολύτως δίκαια χαρακτηριστικά».

Σε αντίθεση εξάλλου με ό,τι συνέβη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, «εδώ έχουμε μια συμφωνία μεταξύ δύο κρατών, τα οποία είναι κυρίαρχα και ισότιμα. Συμφωνούν δηλαδή υπό όρους συνεργασίας να οριοθετήσουν τις θαλάσσιες ζώνες τους. Αντιθέτως, η Τουρκία άσκησε πίεση στη Λιβύη, πίεση για μια συνέργεια πρωτίστως στρατιωτική, δεν υπήρχε ισοτιμία, δεν είναι χώρες που έχουν γεωγραφικά όρια και κατά τούτο είναι μια εντελώς ανυπόστατη συμφωνία».

Στην ερώτηση για τα επόμενα βήματα, ο Γ. Γεραπετρίτης ανακοίνωσε τον οδικό χάρτη: «Η συμφωνία αυτή θα έρθει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση και στη συνέχεια θα κατατεθεί στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για να αναρτηθεί και στους θαλάσσιους χάρτες. Είναι μια συμφωνία που τίθεται ήδη σήμερα υπ' όψιν των ελληνικών κομμάτων, έτσι ώστε να έχουν πλήρη γνώση. Και, βεβαίως, αποτελεί έναν κρίκο στην αλυσίδα της ελληνικής διπλωματίας που θα έχει και πολλά άλλα σπουδαία "επεισόδια"».

Στη συνέχεια, προβλήθηκε βίντεο με τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, στις οποίες ο υπουργός Επικρατείας απάντησε: «Και μόνο η λυσσώδης αντίδραση εκ μέρους της Τουρκίας αποδεικνύει τη σπουδαία διπλωματική επιτυχία της ελληνικής πλευράς. Είναι, βεβαίως, κάτι το οποίο αναμέναμε. Εμείς σταθμίσαμε με πολύ μεγάλη προσοχή έχοντας επίγνωση της ιστορικότητας της στιγμής την αντίδραση εκ μέρους της Τουρκίας, την μετρήσαμε. Θεωρούμε ότι είναι πολύ μεγαλύτερο το όφελος που αποκομίζουμε σε σχέση με το κόστος των αντιδράσεων της Τουρκίας. Για δε το ζήτημα της εμπιστοσύνης (σ.σ. ο Ρ.Τ. Ερντογάν εμφανίσθηκε να λέει ότι δεν εμπιστεύεται την ελληνική πλευρά) αυτό το οποίο ισχύει είναι ότι παραμένουμε απολύτως αφοσιωμένοι στο Διεθνές Δίκαιο. Αντιθέτως η Τουρκία ουσιαστικά το μόνο που κάνει, είναι να προσπαθεί να χειραγωγήσει τη Λιβύη έτσι ώστε να μπορέσει να αποκομίσει οφέλη. Εμείς είμαστε και πάλι σήμερα υπέρ του διαλόγου, θεωρούμε ότι είναι εποικοδομητικό το να μπορέσουμε να καθίσουμε και να συζητήσουμε με την Τουρκία. Εμείς δείξαμε διάθεση καταλλαγής ακόμη και όταν η Τουρκία έφερε το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, ακόμη και όταν η Τουρκία εξέδωσε τις παράνομες NAVTEX, ακόμη και όταν μετέτρεψε σε τέμενος το ιστορικό πολιτιστικό κτίριο της Αγίας Σοφίας. Αντιθέτως η Τουρκία είναι εκείνη που σήμερα υπαναχωρεί από την πρόθεση να έχουμε ένα γνήσιο διάλογο».

«Λέω μετά λόγου γνώσεως και το μεταφέρω στους συμπολίτες μας, ότι εμείς θα παραμείνουμε πιστοί στο Διεθνές Δίκαιο, πιστοί στο διάλογο αλλά από την άλλη πλευρά έχουμε και την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την εθνική διάθεση να υπερασπιστούμε μόνοι μας το οποιοδήποτε συμφέρον της χώρας», υπογράμμισε επιπλέον.

Ενώ στο ερώτημα αν η Αθήνα αναμένει νέες προκλήσεις από την άλλη πλευρά, διαβεβαίωσε ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, διακοπές δεν θα πάμε φέτος, θα είμαστε εκεί που πρέπει να είμαστε, έτοιμοι, και η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του τόπου. Θα είμαστε εκεί να έχουμε την ανάλογη αντίδραση σε ό,τι υπάρξει. Αυτό που εδραιώνεται στην ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα ως ισχυρή περιφερειακή δύναμη, η Τουρκία έχει προβλήματα οικονομικά, η ισχύς του τουρκικού νομίσματος είναι πολύ χαμηλά, από την άλλη πλευρά υπάρχει ένα ζήτημα και οικονομικών διαθεσίμων αλλά υπάρχει και μια ισχυρή ένταση στο εσωτερικό της Τουρκίας. Το βέβαιο είναι ότι αυτή τη στιγμή -για πρώτη φορά ίσως, στη Μεταπολίτευση- η Ελλάδα είναι ο ισχυρός διπλωματικός παίκτης της περιοχής».

Κορονοϊός: Εφόσον υπάρξει επιδείνωση, τότε θα υπάρξουν νέα μέτρα

Προς το τέλος της συνέντευξης ο υπουργός ρωτήθηκε και για τον κορονοϊό, αν, ειδικότερα, θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα. «Υπάρχει ένα ευρύ μενού από μέτρα και θα υπάρξει κλιμάκωση των μέτρων εφόσον εν τέλει αποδειχθεί ότι υπάρχει ένα επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο. Έχουμε και καλά και κακά νέα. Τα κακά νέα είναι προφανή: έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, η οποία είναι αναμενόμενη, από τη στιγμή που ανοίγουμε την αγορά του τουρισμού. Βεβαίως έχουμε πολύ περισσότερα τεστ, ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι ο απολύτως δηλωτικός της κατάστασης. Από την άλλη πλευρά έχουμε δυστυχώς ένα πιο περιορισμένο επίπεδο συμμόρφωσης» κυρίως στις νεότερες γενιές. «Οι νέοι αισθάνονται ότι δεν πλήττονται από αυτήν την κατάσταση. Η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Παγκοσμίως βλέπουμε ότι αφενός υπάρχει μια σοβαρότατη πτώση του μέσου όρου ηλικίας των κρουσμάτων, αφετέρου βλέπουμε ότι δεν υπάρχει κανένας ο οποίος να μπορέσει να διαφύγει.

Να πούμε και τα καλά νέα, τα κρούσματα είναι ένας δείκτης, αλλά οι πιο αξιόπιστοι δείκτες είναι αυτοί που αφορούν τους διασωληνωμένους και εν τέλει τους θανάτους. Εκεί είναι που αποτυπώνεται ποιο είναι το αποτέλεσμα του ιού. Έχουμε μια μεθοδολογία ελέγχων πολύ υψηλού επιπέδου, θέλω να διαβεβαιώσω και εσάς και μέσω υμών τους τηλεθεατές, ότι στην Ελλάδα έχουμε το πιο προηγμένο σύστημα σε ό,τι αφορά τους ελέγχους και τη δειγματοληψία. Είναι ένας αλγόριθμός ο οποίος στηρίζεται σε απολύτως ενημερωμένα επιδημιολογικά δεδομένα, με αποτέλεσμα να είμαστε σε θέση να έχουμε πολύ υψηλό επίπεδο επιτυχίας σε εκείνους που ελέγχουμε», ανέφερε εμφατικά και συνέχισε: «Εφόσον υπάρξει επιδείνωση, τότε θα υπάρξουν νέα μέτρα, τα οποία θα έχουν να κάνουν αφενός με την είσοδο στη χώρα, αφετέρου θα έχουμε και εσωτερικά μέτρα που θα αφορούν είτε τοπικές κοινωνίες, περιορισμό ωραρίου, περιορισμό κίνησης, περιορισμό στα καταστήματα, χρήση της μάσκας. Ή, θα έχουμε οριζόντια μέτρα, σήμερα είχαμε τα μέτρα που αφορούν τις λιτανείες και όλες τις εμποροπανηγύρεις», υπογραμμίζοντας τη «θετική στάση» της Εκκλησίας, η οποία «είχε ήδη συστήσει να μην υπάρχουν λιτανείες».

Απηύθυνε όμως και μια «μικρή προειδοποίηση», όπως είπε, ότι «οι έλεγχοι θα κλιμακωθούν, χθες κι επειδή λαμβάνουμε κάθε μέρα ενημέρωση για τους ελέγχους, είχαμε περίπου 4.300 ελέγχους στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, επιβλήθηκαν 190 κυρώσεις, σε 14 καταστήματα επιβάλαμε κλείσιμο/αναστολή λειτουργίας. Είναι στο χέρι μας να μπορέσουμε να κρατήσουμε τον ιό στα μέτρα που θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε, είναι ένα ζήτημα ατομικής ευθύνης», ζήτησε κλείνοντας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

17
σχόλια
 1. avatar Ο Mr υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι:

  (σύμφωνα με την τσάτρα πάτρα και επι γονάτου συμφωνηθείσα ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία)
  Η *μ ι σ ή* περίπου επήρεια των ελληνικών νησιών κατοχυρώνεται απολύτως !

  1. avatar συριζοτσατραπατρας εισαι

   15 χρονια διαβουλευσεις γινονται........εσυ 5 χρονια εκανες νανακια στο μαξιμου με τα καπιταλοκκαλοσαββιδια και τις παναγοπουλες.....ανοιχτα σκελια στο τουρκαλα.....

  2. avatar @τσάτρα πάτρα και επι γονάτου

   Τσάτρα πάτρα και επι γονάτου είναι η συμφωνία των Πρεσπών ύστερα από εμπαιγμό του Ελληνικού λαού, όπως τσάτρα πάτρα είναι και η κριτική που κάνεις γιατί δεν ξέρεις τι λες.

   1. avatar Απάντηση σε: @τσάτρα πάτρα και επι γονάτου

    Τον εμπαιγμό του Ελληνικού λαού στη συμφωνία των Πρεσπών όταν ο Τσίπρας έκοβε κι ο Μητσοτάκης έραβε την έβλεπες,
    αλλά με το που άλλαξε βάρδια ο εμπαιγμός κουτούλησες πάνω στην κριτική μου.
    Αλλά και γιατί να το παιδεύουμε . .
    αφού είναι καλύτερα να πουλήσουμε την πατρίδα μας μόνοι μας παρά να μας την πουλήσουν οι άλλοι.

    1. avatar @τσάτρα πάτρα και επι γονάτου

     Η συμφωνία των Πρεσπών εγινε παρά τη βούληση του Ελληνικού λαού, αντιθέτως η οριοθέτηση ΑΟΖ ήταν επιτακτική ανάγκη και ορθά έγινε μυστικά. Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα μεμπτό στη συμφωνία παρά μόνο η προπαγάνδα του σύριζα.
     Δεν έχεις παρά να περιμένεις λίγο για να δεις τις αντιδράσεις σχετικά με τη συμφωνία από τον λαό.

     1. avatar Απάντηση ΙΙ σε: @τσάτρα πάτρα και επι γονάτου

      Αυτό που εσύ ονομάζεις -επιτακτική ανάγκη- είναι που εγώ (έχοντας διαβάσει την συμφωνία) αποκαλώ -τσάτρα-πάτρα- και πάνωστην ανάγκη μου.
      Κανείς εκ των συμβαλλομένων δεν είχε λιγότερο χρόνο στη διαθεσή του ούτε ο ένας το πιστόλι στο κεφάλι του άλλου.
      Όσο για τις αντιδράσεις του λαού . .
      ποιανού λαού και σε ένα θέμα που η λέξη \"λεφτά\" ούτε καν υπάρχει;

     2. avatar @τσάτρα πάτρα και επι γονάτου

      Απλώς επαναλαμβάνεις τα λόγια του κοτζιά, οπότε η άποψή σου είναι αμελητέα. Η γνώμη του λαού σχετικά με τα εθνικά θέματα δεν συναρτάται πάντα με λεφτά, όπως νομίζετε εσείς οι πανέξυπνοι συριζαίοι.

 2. avatar xxxxxxxxx

  Η επήρεια των ελληνικών νησιών δεν κατοχυρώνεται απολύτως καθώς η Κρήτη έχει 45% επήρεια και η Ρόδος επίσης έχει μικρότερη επήρεια. Το Καστελόριζο το αφήσατε απέξω, δεν είναι ελληνικό νησί το Καστελόριζο;; γιατί το αφήσατε απέξω; Ξέρετε κάποιο άλλο παράδειγμα συμφωνίας παγκόσμια που να δίνει τη μισή επήρεια σε κατοικημένο νησί;;; καταρχήν η λέξη επήρεια δεν υπάρχει πουθενά στο διεθνές δίκαιο, δικά σας κόλπα είναι αυτά... θα μπορούσατε να κάνετε αυτό που κάνουν όλες οι χώρες στον πλανήτη, να επεκτείνετε τα χωρικά ύδατα στα 12 νμ όπως προβλέπεται στο διεθνές δίκαιο χωρίς να ρωτήσετε κανέναν, στη συνέχεια θα μπορούσατε να οριοθετήσετε αοζ με την Κύπρο.... γιατί δεν το κάνατε;;;

  1. avatar @xxxxxxxxx

   Εφόσον η λέξη επήρεια δεν υπάρχει πουθενά στο διεθνές, δίκαιο τότε εσύ γιατί χτυπιέσαι για μειωμένη επήρεια στην Κρήτη και τη Ρόδο. Γιατί δεν επεκτείνατε εσείς τα χωρικά ύδατα στα 12 νμ όπως όλες ο χώρες του πλανήτη; Γιατί απλούστατα αγριοκοίταξε ο σουλτάνος τον τσίπρα και του έκοψε το αίμα.

  2. avatar γιατι δεν τοκανε ο συριζας και τα χουντανελια?????

   κοιμοσουνα 5 χρονια και ξυπνησες τωρα??

 3. avatar Επικοινωνιακές σαπουνόφουσκες

  Στην κυβέρνηση προφανώς δε διάβασαν τι υπέγραψαν!
  Ετεροβαρής συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας με μειωμένη επήρεια της Ρόδου και με το Καστελλόριζο έξω από τη συμφωνία! Με τέτοιες βιαστικές κινήσεις \"στο γόνατο\" δεν διασφαλίζονται τα συμφέροντα της χώρας.

  1. avatar αμε μωρε να δεις αν ερχομαι…συριζοποντικα

   νενεκονενεδες

  2. avatar οτι πει η ντοκα…ο συριζα…ανελ…..χ αυγη

   αναμασουν και τα παπαγαλακια ,,,,,,,,,,,,,,,,,τα ανοητα ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,τα αμυαλα ,,,,,,,,,,,,,,,,τα καψωχοκεφαλα......

  3. avatar κοπι παστε κανεις

   σαν το πολακοδανειστη

  4. avatar @ σαπουνόφουσκες

   Ξέρουν πολύ καλά τι υπέγραψαν, εσύ δεν κατανόησες το σεμινάριο που σου έκαναν οι καθοδηγητές σου στην κουμουνδούρου.

  5. avatar ανοησιες εμετικες……

   οταν ο καρατζαφερης μιλουσε για αοζ......ολοι τον επεκριναν.......ο συριζα αγνοουσε τα παντα....τοσα χρονια δεν εκανε τιποτα....τωρα μπηκε η αρχη.....η βαση........η αδρανεια και η καθυστερηση ειναι σε βαρος μας

   1. avatar Απάντηση σε: ανοησιες εμετικες……

    Είδε κι απόειδε και ο πατριώτης ο Καρατζαφέρης και αφού δεν του έδινε κανένας σημασία, πήγε κι αυτός στον Παναμά κι έφτιαξε μια Αποκλειστική Οffshore Ζώνη και όλη δική του.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει