ΣΥΡΙΖΑ: Η χώρα διέρχεται περίοδο θεσμικής εκτροπής – Η Δικαιοσύνη είναι σε κατάσταση πολιορκίας

«Δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα να διώκεται ο διώκτης υποθέσεων διαφθοράς»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18:28
21/07/2020
ΣΥΡΙΖΑ: Η χώρα διέρχεται περίοδο θεσμικής εκτροπής - Η Δικαιοσύνη είναι σε κατάσταση πολιορκίας
16
loading

Συνέντευξη Τύπου με θέμα «Η δημοκρατία-δικαιοσύνη σε πολιορκία» έδωσε σήμερα (21/07) ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, μέσω της οποίας άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο αντιμετώπισης της Δικαιοσύνης και των θεσμών.

Με αιχμή τις εξελίξεις γύρω από την Προανακριτική και την υπόθεση Novartis, στον απόηχο και της δίωξης της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη -αλλά και ευρύτερα, οι Φώτης Κουβέλης, Νίκος Παρασκευόπουλος, Σπύρος Λάππας, Δώρα Αυγέρη κατηγόρησαν την κυβέρνηση σε πολιτικό επίπεδο για σχεδιασμένη προσπάθεια με στόχο την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον «αποπροσανατολισμό» της κοινωνίας από τα πραγματικά προβλήματα του τόπου «που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με τον χειρότερο τρόπο».

Κατά τη συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία σημείωσαν ότι «δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα να διώκεται ο διώκτης υποθέσεων διαφθοράς».

Κουβέλης: ΝΔ και ΚΙΝΑΛ αρνούνται ότι ομολογήθηκε το αμάρτημα

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, εισηγητής στην Προανακριτική, Σπύρος Λάππας, κατηγόρησε την ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής πως «αρνούνται» ότι η Novartis, με το συμβιβασμό με τις ΗΠΑ, «ομολόγησε τα αμαρτήματά της» και χαρακτήρισε «διολίσθηση στη γελοιότητα» να υποστηρίζει η ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «κάνει λάθος στη μετάφραση». Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι προσπάθησε να παρουσιάσει το «σκάνδαλο Novartis» ως μια υποβαθμισμένη υπόθεση υπερσυνταγογραφήσεων.

Ο Φώτης Κουβέλης (μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και υπεύθυνος για την Δικαιοσύνη) είπε ότι «η Δικαιοσύνη είναι σε κατάσταση πολιορκίας και, όταν αυτό συμβαίνει, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι δεν είναι ανεξάρτητη». Και πρόσθεσε: «Πρέπει να σπάσει αυτή η πολιορκία, να λειτουργήσουν οι δικαιικοί θεσμοί όπως ακριβώς προβλέπεται. Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη είναι υπόθεση βαθιάς δημοκρατίας».

Επίσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε ότι «οφείλουμε να επαναφέρουμε την αξιακή παραδοχή ότι η ανεξάρτητη δικαιοσύνη είναι συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας».

«Η χώρα διέρχεται περίοδο θεσμικής εκτροπής. Απέναντι σε αυτή τη μεθοδευμένη προσπάθεια σκανδάλων και παραπλάνησης της κοινής γνώμης ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στέκεται ως θεσμικό ανάχωμα», είπε η βουλευτής και μέλος της Προανακριτικής, Δώρα Αυγέρη.

«Ήρθε η ώρα να πούμε "ως εδώ και μη παρέκει". Δεν θα αφήσουμε καμία πρόκληση προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του να πέσει κάτω. Κάθε απόπειρα κατασυκοφάντησης θα παίρνει το δρόμο της Δικαιοσύνης», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Για την υπόθεση της κ. Τουλουπάκη ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι ενώ είναι «νομική βεβαιότητα» ότι ένας έπρεπε να την ελέγξει, υπήρξε διπλή ανάθεση από τον Άρειο Πάγο. Εξ αυτού, πρόσθεσε, «δικαιούμαστε να έχουμε την υποψία ότι η ανάθεση σε δύο δικαστικούς λειτουργούς ήταν προσπάθεια ισορροπίας της υπόθεσης» ή έγινε, όπως είπε, «ώστε να υπάρξουν δύο πορίσματα και να αξιοποιηθεί το πόρισμα εκείνου που εξυπηρετεί άλλες καταστάσεις».

Προσέθεσε, δε, ότι το πόρισμα Σοφουλάκη που είχε περαιωθεί «είχε δείξει ότι η κ. Τουλουπάκη δεν έχει καμιά ενοχή και μαύρες σκιές στον τρόπο που ενήργησε».

Παρασκευόπουλος: Η δίωξη Τουλουπάκη παρέχει ένα μήνυμα σημαντικό

«Η δίωξη Τουλουπάκη παρέχει ένα μήνυμα σημαντικό και γενικεύσιμο, απευθύνεται κυρίως προς τους υπόλοιπους δικαστές, ενώπιον οικονομικών διαχειρίσεων που επίκεινται και ενώπιον επιχειρήσεων που προσκρούουν σε συνταγματικές ελευθερίες και οι οποίες έχουν ξεκινήσει: Μη διανοηθεί εισαγγελέας ή δικαστικός λειτουργός να μας ελέγξει», είπε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.

«Σκεφτείτε την αναφορά του υπουργού Ανάπτυξης, ότι η εισαγγελέας που κρίνει αυτή την υπόθεση πρέπει να πάει φυλακή, σε υπόθεση που εξελισσόταν και μάλιστα όπου η Δικαιοσύνη εμφανίστηκε στη συνέχεια να συμμορφώνεται προς την υπουργική υπόδειξη», σχολίασε.

Προσέθεσε ότι και ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι οι υποθέσεις που εκκρεμούν πρέπει να μπουν στο αρχείο, για να σχολιάσει: «Φανταστείτε αν η Δικαιοσύνη εμφανιστεί να συμμορφώνεται με την υπουργική υπόδειξη, πόσο θα τη ζημιώσει η εικόνα ότι σπεύδει να προσαρμόζεται στις βουλές της κυβέρνησης».

Ο κ. Παρασκευόπουλος μίλησε συνολικά για διαφορά αντίληψης και αντιμετώπισης της Δικαιοσύνης και των θεσμών της κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από τη σημερινή κυβέρνηση.

«Ο δικαστής που αναλαμβάνει υποθέσεις διαφθοράς τίθεται ανάμεσα σε δυο εκτοξευτήρες: της προαγωγής του και της εις βάρος του δίωξης. Το πράγμα φάνηκε από την αρχή», είπε. Κατηγόρησε μεταξύ άλλων την κυβερνητική πλειοψηφία για την «προσπάθειά της να αποκαλύψει τους προστατευόμενους μάρτυρες», ενώ είπε ότι οι επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ «σεβάστηκαν πλήρως το τεκμήριο αθωότητας των κρινόμενων» και πως σήμερα οι χαρακτηρισμοί «Ρασπούτιν» και «η διαπόμπευση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου οδηγεί σε συμπεράσματα».

Αυγέρη: Η ΝΔ επιχειρεί να υποτάξει τη δικαστική εξουσία

Ο κ. Κουβέλης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει κάνει πολιτική επιλογή υποβάθμισης των θεσμών που «δεν έχει κατήφορο», αναφέρθηκε και στο ζήτημα της «παρανόμως ηχογραφημένης» συνομιλίας του Σάμπυ Μιωνή που κατατέθηκε στην προανακριτική, κατηγορώντας την κυβερνητική πλειοψηφία ότι εκείνη τη στιγμή θα έπρεπε να είχε ανακοινώσει την «παρανομία» στον αρμόδιο εισαγγελέα για να ακολουθήσουν τα προβλεπόμενα.

Στάθηκε και στην αναφορά που κατέθεσε σχετικώς ο ΣΥΡΙΖΑ στον εισαγγελέα του ΑΠ, τονίζοντας ότι αυτή η κίνηση «δεν ήταν μόνο για να ελέγξει η δικαιοσύνη τη συγκεκριμένη παράνομη ηχογράφηση, αλλά υπερβαίνει το συγκεκριμένο περιστατικό και αναδεικνύει ότι δεν είναι δυνατόν αυτή η χώρα με θεσμική προσβλητική ενέργεια να γίνει η χώρα της κασέτας».

Η κ. Αυγέρη κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «επιχειρεί να υποτάξει τη δικαστική εξουσία, εξαπολύοντας άνευ προηγούμενων επίθεση στη δικαιοσύνη και στα θεσμικά της όργανα» και πως επίκεντρο αυτών των παρεμβάσεων είναι το «σκάνδαλο Novartis που η ίδια η Novartis ομολόγησε». «Είδαμε ως μέλη της προανακριτικής τις αντιθεσμικές μεθοδεύσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που είχε και το θράσος να “βαφτίζει” το σκάνδαλο "σκευωρία", ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της επιτροπής, αν κάτι αποδείχθηκε είναι ότι η ΝΔ εξύφανε μεθοδικά τη σκευωρία της "σκευωρίας"».

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν αναλογίες με την περίοδο του σκανδάλου Κοσκωτά, ο κ. Κουβέλης απάντησε πως δεν υπάρχουν. «Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από την πλευρά της τότε κυβέρνησης και ειδικότερα από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης. Δεν υπήρξε επίθεση από την τότε κυβέρνηση εναντίον της δικαιοσύνης», είπε.

Σημείωσε -μεταξύ άλλων- ότι «η Αριστερά είχε πει τότε να κριθεί από τη δικαιοσύνη. Δηλαδή η πολιτική της διεκδίκηση ήταν στο επίπεδο των αρχών».

Προλογίζοντας και θέτοντας το πλαίσιο της συγκυρίας όπου πραγματοποιείται η συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ξυδάκης είπε ότι η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία έχει να κάνει με την περιρρέουσα ανησυχία «για φαινόμενα διολίσθησης σε αυταρχικές πρακτικές που υπονομεύουν το κύρος της δικαιοσύνης και πρακτικές που οδηγούν ατύπως και σταθερά σε κατάσταση ενός ανελεύθερου κράτους». Μάλιστα, μίλησε για «εν εξελίξει επιχείρηση δηλητηρίασης της δημόσιας ζωής».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

16
σχόλια
 1. avatar Λογοκρισία

  Hello!

 2. avatar Ντένις

  Θεσμική εκτροπή είναι να έχεις διορισμένους στην κορυφή της πυραμίδας Δικαστές που βάζουν στο συρτάρι υποθέσεις και εκβιάζουν πολιτικούς αντιπάλους !
  Δικαστές που ακολουθούν - επίορκοι όντες - τις επιταγές ανώτερων τους πολιτικών και ΚΥΠΑΤΖΗΔΩΝ και σπιλώνουν υπολήψεις , ή επιδιώκουν την εξόντωση αθώων !
  Σκληρή τιμωρία όλων των επιόρκων και των δικηγόρων - ακόμη και βουλευτών υποστηρικτών τους , όσο ψηλά και αν βρίσκονται !!!

 3. avatar από Σωτήρη

  Αυτοί οι άνθρωποι, γι αυτού του είδους και επιπέδου αντιπολίτευση είναι ικανοί.
  Ντροπή των Ελλήνων !
  Ντροπή της Ελλάδας !
  Εκτίμησή μου πλέον, ότι κάθε είδους σχόλιο, περιττά !
  Δεν μας αξίζουν τέτοιοι απίθανοι τύποι τε Ελληνάρες ! δεν μας αξίζουν με τίποτα !

 4. avatar @Κουβέλης

  Η έκφραση του Κουβέλη στην παραπάνω φωτογραφία, επιβεβαιώνει ότι δεν πιστεύει λέξη από αυτά που είπε.

 5. avatar τσιριμπιμ

  εδω η νοβαρτις ομολογησε και πληρωσε συμβιβαδμο για τις δωροδοκιες στην ελλαδα και δω παπαγαλίζουν σκευωριες!!

 6. avatar Τ θράσος σας είναι απύθμενο….

  και δεν τρώει ο λαός άλλο ταραμά κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ.
  Θα πληρώσετε όλες τις λαμογιές στο ακέραιο.
  Όλες όμως.....

 7. avatar Anonymous

  Το να γίνεται πρώτη φορά κάτι δεν είναι απο μόνο του κακό. Μέγιστο κακό είναι να είσαι εισαγγελέας διαφθοράς και να διώκεις χωρίς στοιχεια πολιτικούς αντιπάλους.

 8. avatar τι θα ακουσομε ακομη απο τα συριζοαναρχα?????

  αρμους θελατε??????παρεμβασεις???εκβιασμους???καλυψη συγκαλυψη????

 9. avatar Πρώτη φορά διώκεται δικαστής που

  διώκει την διαφθορά γιατί πρώτη φορά είναι πλαστός και διώκει πολιτικούς αντιπάλους χωρίς στοιχεία μόνο για να τους μειώσει την αξιοπρέπεια,και να τους θεωρεί ο κόσμος στο εξής πάντα υπόπτους.

 10. avatar ccc…καλογριτσας…παπας…ντοκα…..

  ccc...καλογριτσας...παπας...ντοκα.....

 11. avatar δεν εχετε θεο εσεις

  ως ποτε θα λετε ανοησιες...ως ποτε θα ριχνετε ξεφουσκωτες μπαλωτες στον αερα????/5 χρονια στηριζατε οτιδηποτε παρανομο στηχωρα....ρομα,,,αναρχικους...λαθρονια.....ληστες...καταληψιες .....εγκληματιες.....

 12. avatar την αποκατασταση της νομιμοτητας

  βαφτισατε εκτροπη???????ειστε μονομως σε εκτροπες......παντου και σε ολα.......

 13. avatar Ηθικό

  πλεονέκτημα.
  ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
  πληροφορίες εντός

 14. avatar Χψ

  Χάααααφταααααα.....

 15. avatar Ωωββββνξκγ

  Η χώρα συνεχίζει στο δρόμο που ανοίξατε εσείς...

 16. avatar Alofron

  Φυλααααακααααα......

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει