Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς δήλωσε πως, «οι πολίτες έχουν αξιόπιστη εναλλακτική λύση μέσω των υπηρεσιών που παρέχει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και όλα τα υποκαταστήματά του, αντί να καταφεύγουν στα ενεχυροδανειστήρια» απαντώντας για την υψηλή παραβατικότητα στα ενεχυροδανειστήρια.

Επίκαιρη ερώτηση είχε απευθύνει στους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Παναγούλης, ο οποίος επικαλέστηκε στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ η οποία κάνει λόγο για την ύπαρξη 6.000 ενεχυροδανειστηρίων στην Ελλάδα, την ώρα που οι επίσημες απαντήσεις της κυβέρνησης μιλούν για 1.000 τέτοιες επιχειρήσεις.

Όπως ανέφερε ο κ. Σκορδάς, με στοιχεία από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, έχουν γίνει 1.136 αναγγελίες τέτοιων δραστηριοτήτων και πράγματι η παραβατικότητα, με βάση στοιχεία του ΣΔΟΕ, από τις αρχές του 2013 φθάνει το 59%.

Όπως όμως τόνισε ο υφυπουργός, το υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθεί να έχει ενημερωμένους τους πολίτες και μέσω της γραμμής 1520 για την καταγγελία παραβατικών συμπεριφορών και μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, ενώ ελέγχονται και οι προϋποθέσεις για το άνοιγμα μιας τέτοιας επιχείρησης.

Πρόσθεσε επίσης ότι «το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εδώ και δεκαετίες, έχει διαδικασίες και μπορεί ο πολίτης να απευθύνεται εκεί».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι ο ίδιος επισκέφθηκε ενεχυροδανειστήρια και διαπίστωσε ότι για ένα αντικείμενο καθαρής αξίας 1.000 ευρώ δίνουν 150 ευρώ και αν ο πολίτης μέσα σε έναν μήνα επιστρέψει να το πάρει πίσω θα πρέπει να δώσει 50 ευρώ, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Παναγούλης.