«Προσέχουμε το ίδιο και προς τα μέσα και προς τα έξω», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας για την πανδημία του κορονοϊού στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ανέφερε ότι σήμερα είχαμε 20 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 16 ήταν στην Ξάνθη, σε μια περιοχή, δηλαδή, με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.

«Προσέχουμε στο εσωτερικό ώστε να περιχαρακώνουμε τοπικές εστίες. Προσέχουμε στο εξωτερικό, αν υπάρχουν πτήσεις που φέρνουν κρούσματα ώστε έγκαιρα να παρέμβουμε και ενδεχομένως να τις σταματήσουμε», συνέχισε ενώ σημείωσε ότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα είναι στοχευμένοι και όχι τυχαίοι.

Πρόσθεσε ότι αύριο το απόγευμα θα γίνει η παρουσίαση για το πώς θα γίνονται τα τεστ, πόσα και που θα είναι ενώ δήλωσε πως ενδεχομένως να καλύπτουν ποσοστό παραπάνω από το 30%.

Ως πιο σημαντική μέρα στην αντιμετώπιση της πανδημίας ανέφερε πως ήταν κατά την γνώμη του εκείνη που ελήφθη η απόφαση να κλείσουν τα σχολεία. «Το κλειδί ήταν ότι ο κόσμος άκουσε τους ειδικούς και την κυβέρνηση, έδειξε εμπιστοσύνη και μετά μπήκε το νερό στο αυλάκι», υπογράμμισε.

Σχετικά με την συνομιλία που είχε με τηλεδιάσκεψη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι συζήτησαν για τρία μεγάλα θέματα. Το πρώτο ήταν η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τα ζητήματα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης από το οποίο η χώρα προσδοκά να πάρει περί τα 32 δισ. ευρώ.

Τα άλλα δύο θέματα ήταν η επιστολή του κ. Μητσοτάκη στον κ. Μισέλ στις 3 Ιουνίου στην οποία αναδείκνυε τις πτυχές της τουρκικής προκλητικότητας και επίσης η αποτελεσματικότητα των κοινών δράσεων της ΕΕ. Αναφερόμενος στην επιχείρηση «Ειρήνη», ο κ. Πέτσας είπε ότι ο πρωθυπουργός έθεσε πως αυτές οι κοινές δράσεις πρέπει να είναι αποτελεσματικές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δίνοντας απάντηση στον Χουλουσί Ακάρ για την δήλωση του ότι δεν πιστεύει πως μπορούν οι Έλληνες μαθηματικά να πολεμήσουν την Τουρκία, είπε πως έχουμε αποδείξει στο πέρασμα των αιώνων τί μπορούμε να κάνουμε. «Σημασία έχει πώς θα διαμορφώνουμε ένα πλέγμα συσχετισμών που επιτρέπουν στη χώρα να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της. Έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», επισήμανε.

Ερωτηθείς αν είμαστε σίγουροι πως θα έχουμε στο πλευρό μας τους μεγάλους της Ευρώπης όπως η Γερμανία στο θέμα της εξόρυξης ανοικτά της Κρήτης που λέει ότι θα κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Πέτσας απάντησε «νομίζω ναι».

Και πρόσθεσε: «Όποτε χρειαστήκαμε τους συμμάχους μας ήταν στο πλευρό μας. Και πρόσφατα ήταν στο πλευρό μας. Όταν έγινε η προσπάθεια από την Τουρκία να εκβιάσει την Ελλάδα και την Ευρώπη στον Έβρο, είδαμε σύντομα την ηγεσία της Ευρώπης στον Έβρο. Είπαν ότι αυτά είναι σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης και τα φυλάσσουμε».

Για την τόνωση της οικονομίας και εκείνων που επλήγησαν από τον κορονοϊό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα ρυθμίσει σε 12 ή 24 δόσεις τις φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν τώρα ανασταλεί. «Θα εξεταστεί με τί επιτόκιο για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε βάθος χρόνου.

Τις σχετικές λεπτομέρειες θα τις ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στα επόμενα 24ωρα», συμπλήρωσε. Ειδικά για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, ανέφερε ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης ήταν η προστασία της εργασίας «γιατί θέλουμε όταν ξεπεράσουμε αυτή την παρωδική, όπως πιστεύουμε, ύφεση, να είναι όλοι στη θέση τους και να πάρουν μερίδιο από τη δυναμική ανάκαμψη που πιστεύουμε ότι μπορεί να έχει η οικονομία».

Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση φροντίζει ώστε ο συνδυασμός της αναστολής εργασίας και της ενίσχυσης του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ να είναι ελκυστικός ώστε να ανοίξουν επιχειρήσεις. «Είμαστε κοντά να το καταφέρουμε και αν δει κανείς πόσοι προτίθενται να ανοίξουν, είμαστε σε καλό δρόμο», υπογράμμισε.