Ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ώρες για τη διασπορά του ιού μετά τα νέα κρούσματα κορονοϊού και το ερώτημα είναι αν υπάρχει ενδεχόμενο να γίνει επιστροφή στα μέτρα του προηγούμενου διαστήματος. Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, τοπικά lockdown θα μπορούσαν να γίνουν όπου υπάρχει πολύ μεγάλη έξαρση.

«Εκείνο που κοιτάμε είναι να υπάρχει γρήγορη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, απομόνωση των περιοχών όπου υπάρχει έξαρση, και να καταγράφουμε όσο γίνεται περισσότερο τους τουρίστες», επισήμανε ο υπουργός.

Απαντώντας σε ερώτημα για την ανησυχία που υπάρχει σχετικά με τη διασπορά του ιού μετά τα νέα κρούσματα και το ενδεχόμενο να γυρίσουμε πίσω σε κατάσταση καραντίνας υπουργός, είπε: «Δεν μπορούμε να μην ανοίξουμε την οικονομία μας, γιατί αλλιώς θα καταστραφούμε. Δεν υπάρχει αυτή η εναλλακτική. Το θέμα είναι αν μπορούμε να το κάνουμε με ένα τρόπο λελογισμένο που θα μειώνει το ρίσκο και θα μειώνει την ταχύτητα εξάπλωσης του ιού».

Για τα φαινόμενα συνωστισμού σε μπαρ και παραλίες τόνισε πως «δεν μπορεί να περιμένουμε ξαφνικά ένας ολόκληρος λαός να αλλάξει τις συνήθειές του και να γίνουν οι άνθρωποι ρομπότ» και πρόσθεσε: «Εκείνο που κοιτάμε είναι να υπάρχει γρήγορη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, απομόνωση των περιοχών όπου υπάρχει έξαρση, και να καταγράφουμε όσο γίνεται περισσότερο τους τουρίστες».

Συμπλήρωσε επίσης πως τοπικά lockdown θα μπορούσαν να γίνουν όπου υπάρχει πολύ μεγάλη έξαρση κρουσμάτων.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, που επίσης μίλησε στην ίδια εκπομπή, τόνισε πως ο κορονοϊός δεν πρέπει να είναι θέμα πολιτικής διαμάχης και όπως είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε στα θέματα υγείας να μην κάνει κατεδαφιστική αντιπολίτευση διότι δεν την θεωρεί ωφέλιμη για την κοινωνία».

Σχετικά με τα φαινόμενα συγχρωτισμού σε μπαρ, επισήμανε πως είναι υπέρ της τήρησης του νόμου και σημείωσε πως δεν πρέπει να υπάρχουν ελαστικότητες στην εφαρμογή του.

Κόντρα είχαν οι κ.κ. Γεωργιάδης και Ζαχαριάδης για την καμπάνια του τουρισμού και τις απευθείας αναθέσεις. O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το τελευταίο τρίμηνο με αφορμή τον κορονοϊό έχει επιδοθεί σε παγκόσμιο ρεκόρ «απευθείας αναθέσεων σε εκλεκτούς και φίλους».

Από την πλευρά του, ο υπουργός  Ανάπτυξης και Επενδύσεων καταλόγισε «υποκρισία» στον κ. Ζαχαριάδη, διότι -όπως είπε- η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχωρούσε σε απευθείας αναθέσεις καθόλη τη διάρκεια της διακυβέρνησής της.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην εκδήλωση στην οποία παρέστη χθες για τα αποκαλυπτήρια του αδριάντα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στον αύλειο χώρο του ναού Αγίας Τριάδος στον Πειραιά, όπου υπήρξε συνωστισμός. Όπως είπε, παρά την έκκληση των διοργανωτών να κρατήσουν αποστάσεις, οι πιστοί δεν ανταποκρίθηκαν ιδιαίτερα, γεγονός που «δείχνει ότι ο κόσμος δεν έχει πειστεί ακόμα ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός».

«Βεβαίως, δεν υπάρχει σύγκριση με τα φαινόμενα συνωστισμού στα μπαρ» πρόσθεσε, ενώ ως προς την επιβολή προστίμων σε beach bar σημείωσε ότι «η κυβέρνηση κατηγορείται ότι είναι αυστηρή και από την άλλη ότι είναι ελαστική, τι θέλουμε τελικά;».