Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη «βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας». Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλο, τόνισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση «επικαλείται γεωπολιτικούς λόγους για την κατάσταση στο μεταναστευτικό επί ημερών του, αλλά για τις ροές του Ιουλίου και Αυγούστου του 2019 λέει ότι φταίει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και όχι η Τουρκία».

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι επί της προηγούμενης κυβέρνησης υπήρχαν γεωπολιτικοί λόγοι και ότι αυτό το εκλαμβάνει ως μια δικαιολόγηση της απαράδεκτης κατάστασης που είχε δημιουργηθεί στη χώρα, είπε ο κ. Κουμουτσάκος, ο οποίος σημείωσε ότι «γεννιόνται τα μεταναστευτικά κύματα από γεωπολιτικούς λόγους, όμως τo που αυτά αυτά στρέφονται και το πως αυτά τα διαχειρίζεται ένα κράτος αφορά τις κυβερνήσεις… Και εκεί πήρατε κάτω από τη βάση, είχατε μια καταστροφική πολιτική».

Επίσης επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι με αφορμή τα γεγονότα στον Έβρο, δεν είπε ούτε μια λέξη καταδίκης της πολιτικής της Τουρκίας. «Όλος ο κόσμος καταλαβαίνει ότι είναι γεωπολιτικοί οι λόγοι για τις ροές , και εσείς λέτε όχι, ότι για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2019, φταίει η κυβέρνηση και όχι η Τουρκία», είπε.

Ζητώντας τον λόγο, ο κ. Τζανακόπουλος εξήγησε ότι προσυπογράφει πως είναι γεωπολιτικοί οι λόγοι της αύξησης των ροών, αλλά κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επέλεξε αυτές τις ροές μεταναστών/προσφύγων «για λόγους βιοπολιτικής επιλογής δήθεν αποτροπής», να τους εγκλωβίσει στα νησιά και να τους εξαθλιώσει.

«Πήρατε αυτήν την επιλογή για να κάνετε το χατήρι ιδεολογικών, κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που εσείς καλλιεργήσατε», είπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για τον ρόλο της Τουρκίας, ανέφερε ότι «από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε την πολιτική Ερντογάν και την ίδια στιγμή είπαμε ότι οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από τον Ερντογάν, δεν μπορούν να νομιμοποιούν επιλογές από μεριάς κυβέρνησης, για αντιπαραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου».

Ανταπαντώντας, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι ο εγκλωβισμός στα νησιά «είναι δικό σας έργο» με τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας το 2016.