Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι ανέφερε ότι ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς, έχει εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις με την Αθήνα και τα Σκόπια, σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο μεσολαβητής, Μάθιου Νίμιτς, έχει εντατικοποιήσει τις δραστηριότητες και τις διαβουλεύσεις με τα δύο μέρη και αυτό αφήνει ελπίδες για εξεύρεση λύσης (του ζητήματος της ονομασίας)», ανέφερε ο Γκρούεφσκι.

Ο Γκρούεφσκι υποστήριξε ότι οι συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου έχουν σκοπό τη βελτίωση του κλίματος και την διευκόλυνση των προσπαθειών του Νίμιτς.

«Έχουμε τακτικές επαφές με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, με σκοπό να βελτιώσουμε την γενικότερη ατμόσφαιρα και το σύνολο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, να καλλιεργήσουμε το έδαφος, έτσι ώστε ο μεσολαβητής κ. Νίμιτς να μπορέσει να συνεχίσει με τις ιδέες του και με την επικοινωνία και πιθανόν να προκύψει κάποια πρόταση η οποία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τις δύο πλευρές, όπως φυσικά και από τους πολίτες της Μακεδονίας. Ενθαρρύνουμε τον κ. Νίμιτς να συνεχίσει τις ενέργειες του και εμείς θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε καλύτερη ατμόσφαιρα», ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι.

Πρόσθεσε ότι «είναι θετικό που η Ελλάδα κατανόησε τελικά ότι η χώρα μας και η κυβέρνηση μας επιθυμεί την εξεύρεση λύσης, κάτι που σημείωσε και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, στην ομιλία του στην Σύνοδο Κορυφής της Διαβαλκανικής στην Κωνσταντινούπολη».