Τις εκτιμήσεις του για την εκλογική διαδικασία της προσεχούς Κυριακής ανέλυσε μέσω ραδιοφωνικών του δηλώσεων ο επικεφαλής της MRB, Δημήτρης Μαύρος.

Όπως είπε μέσω του ΣΚΑΪ, προαναγγέλλοντας τη δημοσκόπηση που θα μεταδοθεί απόψε στο δελτίο ειδήσεων του Star, «ο νικητής κατά την ταπεινή μου άποψη δύσκολα θα αλλάξει» και η κατάταξη των κομμάτων θα είναι αυτή που έχουν δείξει και οι προηγούμενες ανάλογες εκτιμήσεις.

Ωστόσο, προέβλεψε ότι επειδή οι ευρωεκλογές «είναι χωρίς κόστος», παρόλο που ο δικομματισμός δείχνει ενισχυμένος, «τα μικρά κόμματα θα βγουν ενισχυμένα».

Πιο συγκεκριμένα, για το εάν είναι αισιόδοξος ότι οι δημοσκοπήσεις θα περάσουν το τεστ, καθώς κάποιες τα τελευταία χρόνια δεν τα κατάφεραν, τόνισε: «Οφείλω να διευκρινίσω κάτι… Η φράση “τα τελευταία χρόνια” αφορά δύο εκλογικές αναμετρήσεις: το δημοψήφισμα και τις εκλογές του 2015. Το δημοψήφισμα είναι το δυσκολότερο πράγμα παγκοσμίως να προβλέψει κανείς, καθώς τα πράγματα αλλάζουν πολύ γρήγορα και δεν είχαμε μετρήσει ποτέ δημοψήφισμα στην Ελλάδα και δεν έγιναν exit polls. Επίσης, ο διαθέσιμος χρόνος ήταν μια εβδομάδα.

Όσον αφορά το 2015, αυτό το οποίο συνειδητοποιήσαμε, ήταν πως αυτό που ρωτούσαμε για τις προηγούμενες εκλογές, η απάντηση που παίρναμε δεν αφορούσε τον Γενάρη του 2015. Έμοιαζε μέσα στο δείγμα ότι υπάρχει υποαντιπροσώπευση της ΝΔ. Νομίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία λείπει από το δείγμα, μειώναμε τη διαφορά».

Πάντως, επισήμανε ότι «παγκοσμίως είναι οι ακριβέστερες δυνατές δημοσκοπήσεις» και έδωσε ως αντιπαράδειγμα τις εκτιμήσεις για το Brexit και τις εκλογές στις ΗΠΑ. «Επειδή έχουν τρολαριστεί πολύ οι δημοσκοπήσεις, έπρεπε να αντιμετωπίσουμε το τρολάρισμα στην έρευνα με διπλές και τριπλές ερωτήσεις. Δεν τηλεφωνούμε μόνο σε σταθερά και κινητά, στέλνουμε και ερωτηματολόγια μέσω internet. Καμία χώρα δεν δίνει τόσα χρήματα σε δημοσκοπήσεις, ακόμη και σε μεγάλες χώρες. Παίρνουμε τυχαία γενόμενα νούμερα, ενώ στο εξωτερικό λένε στις εταιρείες “δώστε μας μια λίστα για να κάνουμε δημοσκόπηση” και την έχουν».

Πάντως, ο επικεφαλής της MRB δεν απέφυγε να πει ότι και οι δημοσκόποι έχουν ευθύνες σε αυτό: «Είμαστε συμμέτοχοι σε αυτό που συμβαίνουν στις δημοσκοπήσεις. Εμείς οι ίδιοι οι δημοσκόποι γίναμε περσόνες και προϊόντα τηλεοπτικών εκπομπών. Δεχθήκαμε και εμείς ευθύνες για τις δημοσκοπήσεις, τις οποίες το επιστημονικό εργαλείο δεν μπορεί να σηκώσει. Γι’ αυτό και μας ακούτε πλέον προσεκτικούς και γι’ αυτό οι εταιρείες δίνουν πλέον εύρος τιμών».

Για τα συναισθήματα του ψηφοφόρου, ανέφερε: «Έχει να ψηφίσει τέσσερα χρόνια και να πει τον πόνο του. Το κυρίαρχο συναίσθημα ότι υπάρχει οργή. Η οργή αυτή πλήττει και τους δύο. Και οι δύο έχουν τα προβλήματά τους. Επειδή οι ευρωεκλογές είναι άνευ κόστους, διογκώνει τα μικρά κόμματα, παρόλο που είναι ενισχυμένος ο δικομματισμός».

Τέλος, αναφορικά με το αν πράγματι υπάρχει τάση που κάνει λόγο για πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας και εάν μπορεί να αναστραφεί, απάντησε: «Ο νικητής είναι κατά την ταπεινή μου άποψη πολύ δύσκολο να αλλάξει. Κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι μπορεί να αλλάξει η θέση των κομμάτων. Αυτό που μένει να φανεί είναι η αδιευκρίνιστη ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι στην ουσία ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό κάνουμε δύο ειδών σταθμίσεις. Άρα, κάπου ανάμεσα θα κινηθεί η διαφορά».