Υπό τον τίτλο «ετοιμαζόμαστε ήδη για την ελληνική προεδρία στην Ε.Ε.», η διαδικτυακή πύλη euractiv.com δημοσιεύει αποκλειστική συνέντευξη, εφ’ όλης της ύλης, του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα, ο οποίος τονίζει ότι η Αθήνα, από τη θέση αυτή, θα θέσει στην κορυφή της ατζέντας των ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων το θέμα της ανάπτυξης.

Ερωτηθείς σχετικά με την επικείμενη Ελληνική Προεδρία της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, ο υφυπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι ήδη η Ελλάδα ετοιμάζεται και πρόσθεσε ότι η χώρα θα είναι εκείνη την εποχή πολύ πιο κοντά στην έξοδο από την κρίση, δεδομένου ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου για το ελληνικό χρέος την έβαλαν σε σωστό δρόμο.

«Γνωρίζουμε πως ως Προεδρία του Συμβουλίου θα πρέπει να μιλάμε για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά πιστεύουμε πως το πρόβλημα της ανάπτυξης και της οικονομικής διακυβέρνησης και το πώς θα καταστήσουμε το ευρώ ικανότερο να αντιστέκεται σε τέτοια βαθιά κρίση, θα είναι στην κορυφή της ατζέντας», τόνισε

«Εκείνο το εξάμηνο θα είναι επίσης το εξάμηνο των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και του διορισμού νέων πολιτικών ηγετών στα ευρωπαϊκά όργανα», επισήμανε και πρόσθεσε ότι πέραν του νομοθετικού προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με την Ιρλανδία και τη Λιθουανία, θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο πολιτικό αίτημα των πολιτών της Ευρώπης για μέτρα προώθησης της ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, ειδικά για τους νέους.

Ο κ. Κούρκουλας πρόσθεσε ότι οι Έλληνες γνωρίζουν πως οι επόμενοι μήνες και χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα για τον ελληνικό λαό. «Αλλά βλέπουμε, ήδη, τους καρπούς των προσπαθειών και των θυσιών, βλέπουμε ότι θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό μας πολύ σύντομα φέτος, μετά από πολλά χρόνια», σημείωσε.

«Θα έχουμε ύφεση και φέτος, μείον 4 ή 5%, αλλά ελπίζουμε ότι το 2014 θα είναι μια χρονιά θετικής ανάπτυξης, μετά από έξι συνεχόμενα χρόνια ύφεσης. Οι εξαγωγές μας είναι αρκετά καλές. Έχουμε επανακτήσει σχεδόν την ανταγωνιστικότητά μας που είχαμε χάσει τα τελευταία χρόνια, σε όρους ανταγωνιστικότητας της οικονομίας», πρόσθεσε.

«Αναμένουμε φέτος, αν όλα πάνε σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ότι θα είναι μια χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό, ο οποίος παραμένει ένας πολύ σημαντικός τομέας», σημείωσε ακόμα.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου εάν η Ελλάδα θα ασκήσει μία «πολιτική προεδρία», ο κ. Κούρκουλας απαντά θετικά. Όπως αναφέρει, «έχουμε ήδη οργανώσει τέσσερις προεδρίες στο παρελθόν και με αρκετή επιτυχία. Παίρνουμε το εγχείρημα πολύ σοβαρά και θέλουμε να το κάνουμε τόσο πολιτικά όσο και οργανωτικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν θα ξοδέψουμε πολλά χρήματα, καθώς διανύουμε περίοδο λιτότητας. Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και των εξωτερικών σχέσεων, στην ατζέντα θα βρίσκεται και το θέμα των εμπορικών συμφωνιών με μεγάλους οικονομικούς εταίρους, όπως είναι οι ΗΠΑ. Και φυσικά θα συνεχιστεί η διαδικασία της διεύρυνσης».

Σε ερώτηση για το πόσο σημαντική προτεραιότητα θα είναι η διεύρυνση για την Ελλάδα, ο υφυπουργός επισήμανε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των χωρών. «Έχουμε υπάρξει πάντα θετικοί σε ό,τι αφορά στη διεύρυνση, ιδιαίτερα στη διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια», ανέφερε.

Καταλήγοντας, ο κ. Κούρκουλας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό ζήτημα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη.
«Θεωρούμε ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για ευρωπαϊκή δράση και για περισσότερη αλληλεγγύη. Αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που μία χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της. Πρόκειται να προωθήσουμε πρωτοβουλίες που θα οδεύουν προς την κατεύθυνση μιας μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και περισσότερο ευρωπαϊκών πολιτικών για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης», ανέφερε σχετικά.