«Η Αριστερά έχει αναζωογονηθεί και κάποιες χώρες της Ευρώπης, την ώρα που η κεντροαριστερά υποχωρεί», γράφει η Washington Post σε δημοσίευμά της αναφορικά με τις επικείμενες ευρωεκλογές και τονίζει ότι «στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε δύο εκλογικές αναμετρήσεις και έφερε το παλαιό κεντροαριστερό κόμμα στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Ηγέτης του κόμματος των Εργατικών στην Βρετανία είναι ο Τζέρεμι Κόρμπιν, που κάποτε ανήκε στην ακροαριστερή πτέρυγα. Και στην Ισπανία οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές αναδείχθηκαν νικητές των πρόσφατων εκλογών προτάσσοντας χωρίς περιστροφές το προοδευτικό τους πρόγραμμα που περιλάμβανε αύξηση του βασικού μισθού κατά 22%».

Όπως λέει ο ευρωβουλευτής του SPD, Γιόακιμ Σούστερ, «είναι σύνηθες πλέον μεταξύ των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών να κοιτούν προς τα αριστερά. Μετά από χρόνια συνεργασιών με τους Συντηρητικούς, οι περισσότεροι από εμάς είμαστε ευτυχείς. Πρέπει να αναδείξουμε τις διαφορές μας».

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Washington Post γράφει ότι «το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας, το παλαιότερο κόμμα της χώρας που είναι φημισμένο για την αντίσταση που προέταξε στους Ναζί και που κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή επί 70 χρόνια, κινδυνεύει σοβαρά. Αυτό κάποτε ήταν αδιανόητο, αναδεικνύει όμως την κρίση ταυτότητας που διέρχονται κόμματα σε όλη την Δύση -μεταξύ των οποίων και οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ- κόμματα που παρουσιάζονται ως υπέρμαχοι των εργατών, των συνδικάτων και της κοινωνικής δημοκρατίας, αλλά έχουν δει την δημοφιλία τους να υποχωρεί ακόμη και στα προπύργιά τους».

«Γινόμαστε μάρτυρες μιας σημαντικής στιγμής, πρόκειται για την κηδεία ενός κόμματος», δήλωσε ο Αντρέας Κλέε, διευθυντής του προγράμματος πολιτικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης. Το κόμμα δεν είναι διατεθειμένο να κηρύξει το τέλος του. Μολονότι οι Σοσιαλδημοκράτες πορεύονται προς ένα νέο ναδίρ, με θλιβερά αποτελέσματα να αναμένονται σε ολόκληρη την επικράτεια, η ηγεσία και οι ακτιβιστές του κόμματος σχεδιάζουν την αναβίωσή του. Η ώθηση έρχεται από τα αριστερά, όπως για τους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ και για παρόμοια κόμματα στην Ευρώπη.

Ο Κέβιν Κούνερτ, ηγέτης της νεολαίας του SPD, πρωτοστατεί σε εξέγερση στο εσωτερικό του κόμματος με στόχο την χάραξη μιας τολμηρότερης και ριζοσπαστικότερης πορείας. Υπερασπίζεται τον σοσιαλισμό με πάθος και πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης με την πρότασή του να κολεκτιβοποιηθεί η αυτοκινητοβιομηχανία BMW. Τα σχόλιά του προκάλεσαν θύελλα, ακόμη και στο εσωτερικό του SPD, αλλά και ενθάρρυναν τους υποστηρικτές του που πιστεύουν ότι η συμμαχία με τους συντηρητικούς έχει φέρει το κόμμα σε αδιέξοδο. Έστω κι αν δεν συμμερίζονται τις απόψεις του Κούνερτ, οι ηγέτες των Σοσιαλδημοκρατών φαίνονται διατεθειμένοι να στραφούν αριστερά. Υπάρχουν σκέψεις για αποχώρηση από την κυβέρνηση συνασπισμού της Ανγκελα Μέρκελ, απόφαση που αν υλοποιηθεί θα έχει σαν αποτέλεσμα να χαραχθούν ευκρινέστερες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των δύο κυρίαρχων κομμάτων της Γερμανίας.

Η συνολική εικόνα στην Ευρώπη τόσο για την κεντροδεξιά, όσο και για την κεντροαριστερά, δείχνει παρακμή. Στις επικείμενες ευρωεκλογές και οι δύο ομάδες θα έχουν μεγάλες απώλειες, περίπου 20% η κάθε μια, την ώρα που το πολιτικό σκηνικό εξακολουθεί να κατακερματίζεται. Ωστόσο, οι δυσχέρειες των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων έχουν εντονότερο το υπαρξιακό στοιχείο. Επί δεκαετίες οι εκλογές στην Γερμανία είχαν προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα, με τα πανίσχυρα συνδικάτα να συστήνουν στα μέλη τους να ψηφίζουν το SPD.

Όμως, οι εργάτες του παρελθόντος δεν υπάρχουν, το ίδιο και οι ψηφοφόροι του κόμματος. Η πραγματικότητα αυτή έχει φέρει το κόμμα μπροστά σε ένα πρωτοφανές ενδεχόμενο. Για τις εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βρέμης, που θα διεξαχθούν την Κυριακή με τις ευρωεκλογές, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το SPD μπορεί να χάσει από το CDU για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας. Μια ήττα θα έχει αντίκτυπο σε εθνικό επίπεδο, κάνοντας πιθανότερη την αποχώρηση του SPD από τον κυβερνητικός συνασπισμό και την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, γράφει η Washington Post.