Εκλογές 2019: Τι δείχνουν οι τελευταίες οχτώ δημοσκοπήσεις

Πού κυμαίνεται η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ - Τα στοιχεία από τα γκάλοπ των εφημερίδων και των καναλιών


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
7:14
21/05/2019
Εκλογές 2019: Τι δείχνουν οι τελευταίες οχτώ δημοσκοπήσεις
15
loading

Σε λιγότερο από μία εβδομάδα, και συγκεκριμένα την Κυριακή 26 Μαΐου, οι Έλληνες ψηφοφόροι θα σπεύσουν στις κάλπες για να ψηφίσουν για τις Ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της χώρας αλλά και θα δώσει ένα δείγμα γραφής για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε αυτές γίνουν.

Πολλές είναι οι δημοσκοπήσεις  που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τους τελευταίες μήνες, με την ψαλίδα μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ να κυμαίνεται από 2,5 έως και 8 μονάδες και τα δύο στρατόπεδα μετρούν τις δυνάμεις τους.

Το newsbeast.gr συγκέντρωσε στις οκτώ τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν σε εφημερίδες και κανάλια και συγκέντρωσε τα αποτελέσματά τους με χρονολογική σειρά.

1. Δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ - Ημερομηνία δημοσίευσης: 22 Απριλίου

Σταθερό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στις ευρωεκλογές, όσο και στις εθνικές εκλογές, δείχνει δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου των Ευρωεκλογών η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 29,5%, έναντι 21,5% του ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά 8 μονάδων).

Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή και το Κίνημα Αλλαγής με 7%, το ΚΚΕ με 5%, η Ένωση Κεντρώων και η Ελληνική Λύση με 1,9%, η Λαϊκή Ενότητα με 1,4%, το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,2%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΜέΡΑ 25 με 1,1% και η Πλεύση Ελευθερίας με 1%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 2,2% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 12,5%.

Με αναγωγή επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 31%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22% (διαφορά 9 μονάδων), και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή και το Κίνημα Αλλαγής με 7,5%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση και η Ένωση Κεντρώων με 2,1%, η Λαϊκή Ενότητα με 1,5%, οι ΑΝΕΛ και το Ποτάμι με 1,3%, το ΜέΡΑ 25 και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,2%, και η Πλεύση Ελευθερίας με 1%.

Στην πρόθεση ψήφου των βουλευτικών εκλογών, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 30,5% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά 8,5 μονάδων), και ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 7,5%, η Χρυσή Αυγή με 7%, το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 2,3%, η Ένωση Κεντρώων με 1,6%, οι ΑΝΕΛ με 1,3% και το Ποτάμι με 1,2%.

Στην πρόθεση ψήφου των βουλευτικών εκλογών με αναγωγή επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 32,5% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά 9,5 μονάδων), και ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 8%, η Χρυσή Αυγή με 7,5%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 2,4%, η Ένωση Κεντρώων με 1,7%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,4%, το Ποτάμι και η Λαϊκή Ενότητα με 1,3%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Πλεύση Ελευθερίας με 1%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 1,9% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 11,5%.

Όσον αφορά στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 36%, έναντι 26% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ «κανέναν από τους δύο» απαντά το 31% των πολιτών.

2. Δημοσκόπηση της MRB για το Star Channel - Ημερομηνία δημοσίευσης: 9 Μαΐου

Τη δημοσκόπηση διεξήγαγε η εταιρεία MRB και παρουσίασε το κεντρικό δελτίο του Star Channel.

Τα αποτελέσματα της έρευνας για τις ευρωεκλογές δίνουν προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία με πρόθεση ψήφου στο 30,2%, έναντι 22,8% του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η πρόθεση ψήφου:

ΝΔ: 30,2%

ΣΥΡΙΖΑ: 22,8%

ΚΙΝΑΛ: 6,5%

Χρυσή Αυγή: 6,2%

ΚΚΕ: 6,1%

Ένωση Κεντρώων: 2,1%

Ποτάμι: 2,1%

Οικολόγοι Πράσινοι: 1,7%

Ελληνική Λύση: 1,6%

ΑΝΕΛ: 1%

Δημιουργία Ξανά: 1%

Άλλο κόμμα: 4,4%

Λευκό - Άκυρο - Αποχή: 3%

Δεν αποφάσισα - Δεν απαντώ: 11,3%

Η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων διαμορφώνεται στις 7,4 μονάδες

Στην παράσταση νίκης:

ΝΔ: 63,6%

ΣΥΡΙΖΑ: 16,3%

Άλλο κόμμα: 4,4%

Κανένα κόμμα: 1,4%

ΔΞ/ΔΑ: 14,3%

Η διαφορά διαμορφώνεται στο 47,3%, ενώ τον Απρίλιο βρισκόταν περίπου στο 52%.

3. Δημοσκόπηση της Vox Pop Analysis για Documento  - Ημερομηνίας δημοσίευσης: 12 Μαΐου

Η δημοσκόπηση της Vox Pop Analysis για τις ευρωεκλογές δημοσιεύτηκε στο Documento και διεξάχθηκε από Δευτέρα 6 Μαΐου μέχρι την Τετάρτη 8 Μαΐου.

Η δημοσκόπηση καταγράφει την πρόθεση ψήφου για τις επερχόμενες ευρωεκλογές και μόνο ενώ παράλληλα έχει τεθεί και ένα ερώτημα για τις εθνικές εκλογές, που έχει να κάνει με τη λεγόμενη παράσταση νίκης.

Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές η διαφορά των δύο κομμάτων είναι 2,5 μονάδες υπέρ της ΝΔ, ενώ η μέγιστη διαφορά μεταξύ των δυο κομμάτων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί το 7%.

Στην πρόθεση ψήφου για τις επερχόμενες ευρωεκλογές η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 30,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 28%, τρίτο κόμμα έρχεται η Χρυσή Αυγή με 6,5% και έπονται το ΚΙΝΑΛ με 5,5% και το ΚΚΕ με 4,5%. Ακολουθούν με 1,9% η Ελληνική Λύση, με 1,5% το ΜέΡΑ25, με 1,2% η Πλεύση Ελευθερίας, με 1% το Ποτάμι, η Λαϊκή Ενότητα και η Δημιουργία Ξανά, με 0,6% η Ένωση Κεντρώων και με 0,4% οι ΑΝΕΛ. Κάτω από το 1% υπάρχει μια σειρά από κόμματα τα οποία αθροιστικά συγκεντρώνουν 4,6% χωρίς κανένα να ξεπερνά το 0,8%. Στο 11,8% ανιχνεύεται η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Το «εύρος διαφορών» στα ποσοστά των κομμάτων έχει τη σημασία του, όπως σημειώνει η εφημερίδα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κυμαίνεται από το 25,5% έως το 30,5% και τη ΝΔ από το 27,9% έως το 33,1%. Δηλαδή η μέγιστη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων δεν μπορεί να ξεπεράσει το 7,6% υπέρ της ΝΔ και το 2,1% σε περίπτωση που πρώτο κόμμα αναδειχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδιαφέρον έχει ότι εάν και για τους δύο αρχηγούς υπερισχύει η δυσπιστία, στο σύνολο των θετικών απόψεων ο Αλέξης Τσίπρας καταγράφει ποσοστό 39,5% ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης 37%.

4. Δημοσκόπηση της Marc για ΑΝΤ1 - Ημερομηνία δημοσίευσης: 15 Μαΐου

Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές αναδεικνύει η δημοσκόπηση της εταιρείας Marc, που διενεργήθηκε για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1.

Πιο αναλυτικά, η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει ποσοστό 29,3%, έναντι 21,7%  του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά να φθάνει το 7,6%. με αναγωγή επί των εγκύρων ωστόσο η διαφορά ανεβαίνει στις 8 ποσοστιαίες μονάδες: 30,6% για τη ΝΔ έναντι 22,6% για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου για τα υπόλοιπα κόμματα, αυτή διαμορφώνεται ως εξής:

ΚΙΝΑΛ: 6,3

ΧΑ: 6

ΚΚΕ: 5,1

Ελληνική Λύση: 2,2

Ένωση Κεντρώων: 2

ΛΑΕ: 1,3

ΜΕΡΑ 25: 1,2

Ποτάμι: 1,2

ΑΝΕΛ: 1,1

Οι εκτιμήσεις της επίδοσης των κομμάτων

Με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων η ΝΔ λαμβάνει 35% έναντι 25,9% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με κατανομή των αναποφάσιστων στο κόμμα προέλευσης η ΝΔ λαμβάνει 33,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στο 27,7%.

Με πολυπαραγοντική κατανομή των αναποφάσιστων, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής: ΝΔ: από 31,7% έως 36,9% - κεντρική τιμή 34,3% και ΣΥΡΙΖΑ: από 23,9% έως 28,7% - κεντρική τιμή 26,3%.

5. Δημοσκόπηση της MRB για «Νέα» -  Ημερομηνία δημοσίευσης: 18 Μαΐου

Δημοσκόπηση της MRB που πραγματοποιήθηκε για «Τα Νέα», δημοσιεύθηκε στο φύλλο του Σαββάτου και παρουσιάζει σταθερό το «γαλάζιο προβάδισμα» στην πρόθεση ψήφου.

Συγκεκριμένα μια εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές και η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 6,5% καθώς παίρνει το 30% των ερωτηθέντων προβάδισμα 7,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που καταγράφεται στο 23,5%. Στην τρίτη θέση το ΚΙΝΑΛ με 6,6% και ακολουθούν ΧΑ 6,3% και ΚΚΕ 5,9%.

Εάν γίνει εκτίμηση ψήφου ευρωεκλογών με εύρος τιμών και αναγωγή στο σύνολο όσων εκδήλωσαν κομματική προτίμηση και αναλογικά βάσει της πρόθεσης ψήφου, η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων ανεβαίνει στο 7,5%

6. Δημοσκόπηση της Metron Analysis για «Βήμα της Κυριακής» - Ημερομηνία δημοσίευσης: 19 Μαΐου

Στις 6,7 μονάδες καταγράφει την διαφορά η Metron Analysis σε δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Metron Analysis, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ένα ποσοστό της τάξης του 30,3%, έναντι 23,6% του κυβερνώντος κόμματος.

Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΚΙΝΑΛ με 6,2%, ενώ έπονται η Χρυσή Αυγή με 4,3% και το ΚΚΕ με 3,9%, που είναι το τελευταίο κόμμα που ξεπερνά το όριο του 3%. Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 1,7% και η Ένωση Κεντρώων με 1,4%. Επίσης, το ίδιο ποσοστό (1,2%) συγκεντρώνουν Ποτάμι και Πλεύση Ελευθερίας.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, στην κάλπη των ευρωεκλογών δεν θα πάει το 4,1% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου αγγίζει το 12,5%.

Παράλληλα, το συμπέρασμα που εξάγεται είναι πως φαίνεται να υπάρχει μια απόλυτη κυριαρχία του δικομματισμού, καθώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνουν μαζί ένα ποσοστό της τάξης του 53,9%, με τα υπόλοιπα κόμματα να έχουν μεγάλη απόσταση.

7. Δημοσκόπηση της Marc για «Πρώτο Θέμα» - Ημερομηνία δημοσίευσης: 19 Μαΐου

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα» καταγράφει την διαφορά στο 7,2% σημειώνοντας παρόλα αυτά η εφημερίδα το υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων που θα καθορίσει και το τελικό αποτέλεσμα.

Τα στοιχεία συντείνουν στο συμπέρασμα η αξιωματική αντιπολίτευση θα κερδίσει στη διαδικασία της 26ης Μαΐου, ωστόσο μένει να επιβεβαιωθεί το εύρος της απόστασης που θα τη χωρίζει από το κυβερνών κόμμα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Marc, με αναγωγή επί των εγκύρων, η διαφορά των δύο κομμάτων φτάνει στις 7,5 μονάδες, καθώς η δύναμη της ΝΔ υπολογίζεται στο 30,6% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 23,1%.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, οι αναλυτές επεξεργάστηκαν τρία διαφορετικά σενάρια για τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να κατανεμηθούν οι αναποφάσιστοι, ώστε να εξαχθεί συμπέρασμα σχετικά με το εύρος της διαφοράς ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα και το ποσοστό που μπορεί να φτάσει κάθε κόμμα.

Επίσης, η δημοσκόπηση θέλει το ΚΙΝΑΛ να συγκεντρώνει ποσοστό 6,6%, τη Χρυσή Αυγή 6,1% και το ΚΚΕ στο 2,3%, ενώ κάτω του 3%, όμως κοντά σε αυτό, βρίσκονται η Ελληνική Λύση (2,5%) και η Ένωση κεντρώων (2%).

8. Δημοσκόπηση της Alco για Open - Ημερομηνία δημοσίευσης: 20 Μαΐου

Μία νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκεαπό την εταιρεία Alco, παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open χθες βράδυ.

Σε αυτή την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα μεταξύ 15-19 Μαΐου και σε ερωτηθέντες από 17 ετών και πάνω, οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν σε διάφορα ερωτήματα ενόψει και της διπλής εκλογικής μάχης της Κυριακής για τις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 26,4% έναντι 20,8% του ΣΥΡΙΖΑ. Την πεντάδα κλείνουν Χρυσή Αυγή και ΚΙΝΑΛ με 5% και το ΚΚΕ με 4,4%. Στο 1,7% βρίσκεται το Ποτάμι και στο 1,4% οι ΑΝΕΛ.

Στη συνέχεια η πρόθεση ψήφου στα έγκυρα δίνει ένα 29,9% στη ΝΔ και ένα 23,6% στον ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ ανεβασμένα είναι τα ποσοστά Χρυσής Αυγής και ΚΙΝΑΛ, 5,7% αμφότερα τα κόμματα και 5% το ΚΚΕ. Στο 1,9% βρίσκεται το Ποτάμι και στο 1,6% οι ΑΝΕΛ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

15
σχόλια
 1. avatar greg

  καλα ...ολα τα ρεταλια...αλλα ΚΙΝΑΛ ρε φιλε ...πασοκ... ρε φιλε ...ΕΛΕΟΣ.....

 2. avatar Sotiris

  Εάν δεν είναι η διαφορά τουλάχιστον διψήφιος αριθμός, θα αποδειχθεί και ότι έχουμε ξεφτίσει σαν λαός, και μας αξίζουν φθονεροί τυχοδιώκτες αμόρφωτοι, να καταστρέφουν το Έθνος μας.

  1. avatar Αγυγιρο κεφάλι

   Άντε τώρα να πληρωθείς από την Συγγρού φασίστα...
   Δεν ξεχνά ο κόσμος παλικάρι μου αυτά που έκανε η δεξιά τα τελευταία χρόνια.. Πάρτε το χαμπάρι πια...

   Στις εθνικές εκλογές πρωθυπουργός θα είναι πάλι ο Τσίπρας και εσείς θα ψάχνετε αρχηγό..

   1. avatar xaxa222

    ναι για πες μας τι έκανε η δεξιά αστοιχείωτε επαγγελματία τεμπέλη???Για πες μας....γιατι εγω έχω να σου πω τι εκανε η "αριστερα"...capital controls...ουπς τα ξέχασες???έξτρα μνημόνιο δώρο...ουπς το ξέχασες??παραχωρήσεις στους αμερικάνους...μμ...δεν μιλάτε και πολύ για αυτα ε??Νόμο παρασκευόπουλου που βγαζει έξω ολους τους βιαστές και δολοφόνους....!!αυξήσεις ΦΠΑ.....θες κ άλλα???

   2. avatar tboni2

    Η δεξιά φώναζε το 2008 με Καραμανλή ότι δεν πάει καλά η οικονομία και πρέπει να πάρουμε μετρα. Και το ΠΑΣΟΚ ο σημερινός σύριζα δηλαδή φώναζε λεφτά υπάρχουν με τις γνωστές συνεπειες πτώχευση μνημόνια κτλ. Και όταν ο Σαμαράς και ο Άδωνις πάλι φώναζαν ότι για να βγούμε από τα μνημόνια πρεπει να τα εφαρμόσουμε ο τσιπρας θα τα εσχιζε και θα έδιωχνε την μερκελ και τελικά έκανε αυτό που έλεγε ο Άδωνις. Εφάρμοσε τα μνημόνια!!! Μην τρελαθούμε τελείως.

   3. avatar Έχεις δίκιο…..

    Δεν ξεχνάει και τα 5 χρόνια αριστερά. Δυστυχώς απέτυχε σε όλα όμως!!!!

 3. avatar Fake

  Fake news pou leei kai o Trump!

 4. avatar Theodoros T.

  Οι δημοσκοπήσεις είναι κατασκευασμένες,διότι θέλουν να κατευθύνουν(όσο μπορούν) τις ψήφους του λαού στα κόμματα της αρεσκείας των.Αυτό όμως είναι η επιτομή του φασισμού,και με όσα πομπώδη και ανούσια μηρυκάζουν περί δημοκρατίας εξαπατούν και παραπλανούν τον αγράμματο λαό.

  1. avatar Έχεις δίκιο…..

   Όλοι συνωμοτούν για να μην βγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί άραγε;;;;;;;;;;;;

  1. avatar Υπάρχει πιο πρόσφατη 12/5.

   Δεν σου κάνει;;;; Και είναι η μοναδική που κλείνει την ψαλίδα τόσο πολύ. Τυχαίο;;;;;;;;;;;;;;;;;

 5. avatar Stefanos_71

  Ναι, και καλά πάει να γίνει ντέρμπι μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά να μειώνεται και να πέφτουν τα μικρά κόμματα.
  Σε ποιον τα πουλάνε αυτά;
  Άντε να ψηφίσουμε κανα-Λεβέντη ή Τζήμερο, να βλέπει η ΝΔ την αυτοδυναμία με τα κυάλια 😀

 6. avatar ποτέ ξανά νδ

  Όλοι ξέρουμε ότι είναι ψέματα. Γιατί το κάνουν; Υπάρχουν άνθρωποι χωρίς δική τους γνώμη και άποψη, που προσπαθούν να κάνουν αυτό που κάνουν οι πολλοί. Με τις δημοσκοπήσεις προσπαθούν να ξεγελάσουν κάποιους από αυτούς. Ποιά επιχειρήματα και πρασινάλογα, σ' αυτούς τους ψηφοφόρους ελπίζει η νδ.

  1. avatar Και το 2015;;;;

   Φαντάζομαι είχες την ίδια γνώμη που έδειχνα τον ΣΥΡΙΖΑ και δικαίως μπροστά. Τότε δικαιώθηκαν, τώρα γιατί όχι;;; Πονάει και δεν βολεύει εεεε;;;;;;;;;;;

 7. avatar Γενικά, σχεδόν

  όλοι συμφωνούν στο ποοσοστό της ΝΔ, το οποίο είναι γύρω στο 30%. Με του σύριζα υπάρχει η διαφωνεία, και αυτό ίσως οφείλεται στη μικρή συσπείρωση του.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει