Αχτσιόγλου: Η επταήμερη λειτουργία δεν μετατρέπει την εργασία σε επταήμερη

«Το νέο νομοσχέδιο δίνει ανάσα σε περισσότερους από πέντε εκατομμύρια πολίτες»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14:04
15/05/2019
Αχτσιόγλου: Η επταήμερη λειτουργία δεν μετατρέπει την εργασία σε επταήμερη
11
loading

«Ανάσα σε περισσότερους από πέντε εκατομμύρια πολίτες θα δώσει το νομοσχέδιο που ψηφίζει σήμερα η Βουλή», σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου. «Εκατομμύρια συμπολίτες μας θα ελαφρυνθούν οριστικά από τα βάρη και τα χρέη που σώρευσαν, αφενός λόγω της δραστικής μείωσης των εισοδημάτων τους, ιδίως την περίοδο της κρίσης, αφετέρου λόγω ανορθολογικών ρυθμίσεων που ίσχυαν, κυρίως στο ασφαλιστικό, μέχρι τη μεταρρύθμιση του 2016», πρόσθεσε.

Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε και στα μόνιμα μέτρα που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στα τρόφιμα και τη νέα μόνιμη 13η σύνταξη. «Είναι μέτρα μόνιμα, μέτρα που ενισχύουν ουσιωδώς το εισόδημα των συνταξιούχων και των νοικοκυριών, μέτρα αναγκαία που υποστηρίζουν όσους σήκωσαν τα βάρη της λιτότητας, μέτρα άμεσα εφαρμόσιμα, καθώς τόσο η καταβολή της 13ης σύνταξης όσο και η μείωση του ΦΠΑ, θα λάβουν χώρα την αμέσως επόμενη εβδομάδα, δηλαδή, αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου», είπε η υπουργός Εργασίας.

Στη συνέχεια κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι αυτές τις ημέρες έχει κάνει τα πάντα, προκειμένου να μην συζητηθεί η ουσία των ρυθμίσεων αυτών. Αυτή, όμως, η τακτική «δεν μπορεί να αποπροσανατολίσει ούτε την κυβέρνηση ούτε και τον ελληνικό λαό, που βλέπει ότι ψηφίζονται μέτρα που ενισχύουν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία», πρόσθεσε και παρατήρησε πως «στο τέλος της ημέρας, αυτές τις διατάξεις θα τις υπερψηφίσουν οι βουλευτές της ΝΔ, διότι αντιλαμβάνονται την κοινωνική ανακούφιση που επιφέρουν, αλλά και γιατί θα ήταν αδύνατο να αντιμετωπίσουν την κοινωνική αντίδραση που θα είχε η αντίδρασή τους».

«Η απαγόρευση της επταήμερης εργασίας είναι νόμος του κράτους»

Αναφορικά με το ζήτημα της επταήμερης εργασίας που απασχόλησε το προηγούμενο διάστημα τον δημόσιο διάλογο, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διακαναλική συνέντευξη, μίλησε ξεκάθαρα, από μόνος του και χωρίς να τον ρωτήσει μάλιστα και κανείς, για το ζήτημα και όποιος τον άκουσε έχει βγάλει τα συμπεράσματά του. «Έκτοτε, η ΝΔ και στελέχη της προσπαθούν με δήθεν αποκαλύψεις, με διευκρινίσεις και με νέες δηλώσεις να δικαιολογήσουν όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης», σημείωσε.

«Τους κατανοώ. Είναι μια δύσκολη αποστολή, αν όχι αδύνατη. Διότι, νομίζω ότι στη συνείδηση του κόσμου έχει καταγραφεί αυτός ο πολιτικός σχεδιασμός του κ. Μητσοτάκη για την επταήμερη εργασία, η οποία δεν είναι η μόνη βαθιά αντεργατική θέση που ακούγεται από τη ΝΔ τα τελευταία χρόνια», είπε η κ. Αχτσιόγλου και επανέλαβε ότι είναι άλλο ζήτημα η επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων, που ισχύει εδώ και δεκαετίες, και άλλο η επταήμερη εργασία για την οποία μίλησε ο κ. Μητσοτάκης. «Η επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων δεν μετατρέπει την εργασία σε επταήμερη. Υπάρχουν βάρδιες και τηρούνται κανονικά οι κανόνες της εργατικής νομοθεσίας για τα ωράρια», επισήμανε η υπουργός.

Αναφορικά με την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση της Παπαστράτος, η κ. Αχτσιόγλου -αφού είπε εκ προοιμίου ότι ο υπουργός δεν είναι εκείνος που εγκρίνει, αλλά την ευθύνη έχουν τα μέρη και εν συνεχεία το ΣΕΠΕ ελέγχει αν τηρείται η εργατική νομοθεσία- επισήμανε ότι στη συλλογική επιχειρησιακή σύμβασή της Παπαστράτος, βγήκε και η ίδια η επιχείρηση και είπε ότι η σύμβαση προβλέπει το 7ήμερο λειτουργίας της επιχείρησης και όχι την 7ήμερη εργασία των εργαζομένων.

«Η απαγόρευση της επταήμερης εργασίας είναι νόμος του κράτους και μάλιστα αναγκαστικού δικαίου, που σημαίνει ότι τα μέρη δεν μπορεί να παρεκκλίνουν από αυτό που ο νόμος προβλέπει, ακόμη και αν συμφωνήσουν», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου, απαντώντας και για άλλες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις που επικαλέστηκε ο τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, σε κλάδους όπως ο τουρισμός και αφορούν επταήμερη λειτουργία.

«Η ουσία δεν είναι πως ερμηνεύουμε τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη. Η ουσία είναι ότι το πρόγραμμα της ΝΔ για τα εργασιακά, όπως και για το ασφαλιστικό, είναι βαθιά αντικοινωνικό και αυτό το πρόγραμμα επιβεβαιώνεται από τα πεπραγμένα της ΝΔ τόσο όταν ήταν στην Κυβέρνηση όσο και σήμερα που είναι στην αντιπολίτευση», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η ΝΔ δεν ψήφισε βασικές φιλεργατικές διατάξεις που έφερε η παρούσα κυβέρνηση, όπως τη ρύθμιση για την προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες, τη ρύθμιση για τον αποκλεισμό από το δημόσιο χρήμα εκείνων που κατ' εξακολούθηση παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, τη ρύθμιση για την προστασία των εργαζομένων από την απλήρωτη εργασία, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

«Μιλάτε εσείς για μονταζιέρες; Όποια φιλεργατική ρύθμιση φέρνουμε για την προστασία των εργαζομένων στο κοινοβούλιο, η αντιπολιτευτική γραμμή της ΝΔ είναι μια verbatim επανάληψη των θέσεων του ΣΕΒ», είπε η υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα σας είναι ότι το πρόγραμμα σας, όπως και τα πεπραγμένα σας, έχουν σαφές πρόσημο. Είναι εις βάρος του κόσμου της εργασίας, είναι εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και είναι υπέρ της οικονομικής ελίτ αυτού του τόπου. Αυτό είναι το ζήτημα και αυτό έχει καταγραφεί στη συνείδηση του κόσμου όσες φιλότιμες, αλλά ρητορικές, προσπάθειες και αν κάνετε προκειμένου να υπερασπιστείτε όσα είπε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Αγαπητή γλου γλου…

  ... οι θεωρίες και τα πειράματά σας, να τα προτείνετε στην Τουρκία από όπου και κατάγεστε (μαζί με τον κ Γαβρόγλου) για να ανακάμψει η δική τους οικονομία που είναι 100 φορές χειρότερη από την δική μας... Θα το εκτιμήσουν, πίστεψέ με...

 2. avatar Guest01062016

  Πριν από λίγο καιρό οι αντιεξουσιαστές κατεβάζανε βιτρίνες σε μαγαζιά που δουλεύανε κυριακάτικα. Προπηλάκιζαν μέχρι καταναλωτές, επειδή "τολμήσανε" να ψωνίσουν κυριακάτικα. Οι ψυκτικοί Περιστερίου, προχτές γράφανε "7 να είναι οι μέρες σας" και οι ανίδεοι Συριζαίοι πανηγυρίζανε. Ο Ζαχαριάδης έλεγε "αν σε εκβιάσουνε μπορεί και να συμφωνήσεις σε 7ήμερη εργασία".
  https://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/4866948/zachariadis-gia-eptaimeri-ergasia-an-soy-valoyn-pistoli-ston-krotafo-mporei-na-symfoniseis
  Τώρα φαίνεται πως παίζουνε με τις λέξεις: 7ήμερη λειτουργία, για μικρές επιχειρήσεις, ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ με 7ήμερη εργασία! Το μινιμάρκετ των 3 υπαλλήλων, δεν μπορεί να συναγωνιστεί το σουπερμάρκετ των 40 υπαλλήλων που δουλεύει συνεχώς. Θα πρέπει να προσλάβει και άλλους υπαλλήλους, ή να στίψει στη δουλειά αυτούς που έχει. Στις περισσότερες χώρες θα κάνανε προσλήψεις. Στην Ελλάδα, αποδεδειγμένα, κάνουν υπερωρίες! Η εργασία απελευθερώνει, έτσι;;;

 3. avatar spyrospeiratis

  ΟΤΑΝ ΟΙ [...] ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ . ΔΥΣΤΥΧΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΥΧΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕΣ ?

 4. avatar Κάντε τη πρόσθεση

  Αχαχαχααα!!!! Αν προσθέσουμε όλους τους πολίτες που κάθε φορά ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι έχουν οφεληθεί θα βρεθούμε να είμαστε μια χώρα μεγαλύτερη από όλη την Ευρώπη!!!!

 5. avatar ΙΟΥΓΟΥΡΘΑΣ

  ΑΣΤΟΥΣ ΝΑ ΛΕΝΕ......ΜΟΥΤΣ ΚΑΙ ΜΑΤΑ ΜΟΥΤΣ ΜΩΡΟ ΜΟΥ .....ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΟΡΘΩΤΟΙ !!!!!!!

 6. avatar ΠΕΝΤΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ???ΑΠΟ ΠΟΤΕ ????

  ΟΤΑΝ ΣΕ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕ ΑΓΡΑΜΜΑΤΗ ....ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΚΟΛΛΗΤΟΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ .....ΜΗΠΩΣ ΤΥΦΛΩΘΗΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ....ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΡΙΑ ( 3 ) ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ( 4 ) ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΝΕΟΥΣ ...ΜΑΘΗΤΕΣ ....ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ....ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΤΕ ( 5 ) ΕΚΑΤΟΜΜΜΥΡΙΑ ...ΑΠΟ ΠΟΤΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΠΛΥΘΥΣΜΟ 12.000.000ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ....ΕΧΕΙΣ ΧΑΖΕΨΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ...ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ( ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ) ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΡΑΩΡΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ....ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΙΛΑΣ ΡΕ ΒΛΗΜΑ !!!!ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΛΕΣ ...ΦΑΙΝΕΤΕ ΠΟΣΟ ΑΣΧΕΤΗ ΕΙΣΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ...ΔΙΟΤΙ ΚΑΙ ΕΣΥ ΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΑΕΡΓΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΣΟΥ !!!!ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΝΣΗΜΟ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ....ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΙΔΕΑ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ !!!! ΑΧΡΗΣΤΕΡΗ...
  ΞΕΧΑΣΑ Ο ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΕΝΣΗΜΑ ...ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ...ΜΗΝ ΤΟΝ ΑΔΙΚΟΥΜΕ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ !!!!

 7. avatar Χαχαχα χα

  Δηλαδή όλους αυτούς που εσείς πιέζεται να δουλεύουν σκ στο δημόσιο όπως πχ στο υπουργείο δικαιοσύνης τι είναι; αυτοκαταγκλεστε;

 8. avatar δσα

  Αρα και μονη σου λες οτι και να θελει να κανει επταημερη την εργασια δεν μπορει γιατι υπαρχουν νομοι. Ακριβως το ιδιο λεει και ολη η υπολοιπη Ελλαδα πλην των συριζοτρολλ. Οτι δηθεν ξαφνικα θα εχει την δυναμη ο Μητσοτακης να αλλαξει νομοθεσια η οποια ισχυει αναγκαστικα σε ολα τα κρατη της ΕΕ. Πραγματα που δεν γινονται εκτος αν βγουμε απο την ΕΕ. Μπραβο που ειπες και μια αληθεια, εστω και αργα.

 9. avatar Μστ

  Αχτσίογλου, αυτό να το πεις στους εργαζόμενους που δουλεύουν τις μισές κυριακές που είναι ανοιχτά τα μαγαζιά, εννοείτε με απόφαση της "αριστερής" σας κυβέρνησης...βρήκατε άλλοθι τη ΝΔ για να επιβάλλετε τον δικό σας εργασιακό μεσαίωνα και να παριστάνετε τους "αριστερούς".!!

 10. avatar ΚΑΝΤΕ ΝΟΜΟΥΣ ΚΟΡΙΤΣΑΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ

  ΑΥΤΟΙ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙ ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ,ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ !!

 11. avatar ΚΛΕΩΝ

  Ρε τι λεει!Για ποσο ηλιθιους περνανε το κοσμο????
  Η Κυβερνηση ειναι υπερ της 7μερης λειτουργιας των καταστηματων και των επιχειρησεων συμφωνα με την...υπουργο Αχτσιογλου!
  Δηλαδη για πολλους εργαζομενους...εξαφανιζεται η Κυριακη με τις ευλογιες του Αλεξη και του τΣυριζα!
  Δεν αντεχω τοση Αριστεριλα!!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει