Αβραμόπουλος: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο στο μεταναστευτικό

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία να βρεθούν στο μέλλον υπό πίεση»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
7:00
07/12/2018
Αβραμόπουλος: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο στο μεταναστευτικό
5
loading

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συμμετείχε χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

O κ. Αβραμόπουλος, μετά το πέρας του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας και Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Χέρμπερτ Κικλ, δήλωσε μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Αυτό είναι το τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης πριν το τέλος του έτους και ενώ μας απομένουν μόνο μερικοί μήνες μέχρι τις Ευρωεκλογές, έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο σε πολλά σημαντικά ζητήματα.

Η Αυστριακή Προεδρία συνέβαλλε ουσιαστικά στην προώθηση του έργου μας στον τομέα της ασφάλειας και ειδικότερα στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Με ικανοποίηση διαπιστώνω σήμερα ότι οι Υπουργοί συμφώνησαν επί της διαπραγματευτικής τους θέσης για τους κανόνες που προτείναμε για την καταπολέμηση του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Αυτό έγινε εξαιρετικά γρήγορα και αποδεικνύει την αποφασιστικότητα μας να διατηρήσουμε ασφαλές το διαδίκτυο για τους Ευρωπαίους πολίτες. Θα συνεχίσω τη στενή συνεργασία με το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέχρι να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει τελική συμφωνία επί της πρότασης αυτής πριν τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Χθες προήδρευσα στην 4η Υπουργική Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ η οποία μαζί με τον Κανονισμό για τη καταπολέμηση του διαδικτυακού τρομοκρατικού περιεχόμενου και μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή, θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών μας, σε συνεργασία με τις εταιρείες του διαδικτύου, για την καταπολέμηση του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Καλωσορίζω επίσης την πρόοδο που επιτεύχθηκε σήμερα κατά την διάρκεια των συζητήσεων μας για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής – χρειαζόμαστε ωστόσο μία ολοκληρωμένη προσέγγιση για όλα τα επιμέρους στοιχεία της συμφωνίας, ώστε να είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άμεσα.

Θα συνεχίσω τη στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ώστε να παρέχουμε στην Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή τα αναγκαία μέσα για την πλήρη υποστήριξη των Κρατών Μελών στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση τους τελευταίους μήνες και χρόνια σε ο, τι αφορά τις προσπάθειες μας για την αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών συνόρων και την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης. Τα επιχειρησιακά μέτρα που συμφωνήθηκαν σήμερα για την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακίνησης μεταναστών αποτελούν ένα ακόμη παράδειγμα της προόδου στο ζήτημα αυτό και είναι καίριας σημασίας εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την παράτυπη μετανάστευση μέσω μίας συνολικής προσέγγισης.

Οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν και να επιταχυνθούν για την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κανόνων για τις επιστροφές. Αυτό θα μας βοηθήσει στην επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφών, στην αποτελεσματικότερη αποτροπή των δευτερογενών μετακινήσεων και στην αύξηση των επιστροφών με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Σε ο, τι αφορά την εσωτερική διάσταση της μετανάστευσης, υπάρχουν ακόμη ζητήματα άμεσης προτεραιότητας μπροστά μας. Οι συζητήσεις μας τα τελευταία δύο χρόνια για την μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου πρέπει να μετατραπούν άμεσα σε συγκεκριμένες λύσεις. Για το λόγο αυτό καλώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνουν πριν τις Ευρωεκλογές τις πέντε νομοθετικές μας προτάσεις για τις οποίες η συμφωνία είναι εφικτή.

Πρέπει να πετύχουμε τους στόχους μας. Δεν έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας και πρέπει να συνεχίσουμε την πρόοδο. Ωστόσο θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Αυτό δε σημαίνει ότι ξεχνάμε και εγκαταλείπουμε τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου ή τους κανόνες για τις διαδικασίες ασύλου.

Αντιθέτως, οι προσπάθειες μας στα δύο αυτά στοιχεία έχουν μεγάλη προτεραιότητα και καλώ το Συμβούλιο να βρει μία κοινή θέση το συντομότερο δυνατό. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και οποιοδήποτε άλλο Κράτος Μέλος που μπορεί να βρεθεί υπό πίεση στο μέλλον να αντιμετωπίσουν από μόνα τους τις προκλήσεις αυτές.

Κατά την διάρκεια των συζητήσεων με τους Υπουργούς σήμερα, τους προέτρεψα να έχουν ανοιχτό πνεύμα και να είναι ρεαλιστές. Ένας τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά θα ήταν για παράδειγμα η αλληλεγγύη να εξελιχθεί στις κατά το δυνατόν πιο διευρυμένες εθελοντικές συνεισφορές των Κρατών-Μελών – από την εξωτερική διάσταση, τα εξωτερικά σύνορα και την εσωτερική διάσταση.

Ωστόσο, χρειαζόμαστε και ένα δίχτυ ασφάλειας, για τις περιόδους έντονης πίεσης, που θα διασφαλίζει ότι σε περίπτωση απουσίας επαρκών εθελοντικών δεσμεύσεων, η υποστήριξη θα είναι δεδομένη για τα Κράτη Μέλη που θα την έχουν ανάγκη.

Στο μεταξύ, και ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες προς μία τελική συμφωνία για το Δουβλίνο, μπορούμε να εφαρμόσουμε προσωρινές συμφωνίες εφόσον χρειάζεται, για να λειτουργήσουν ως γέφυρες μέχρι ο νέος κανονισμός του Δουβλίνου να τεθεί σε εφαρμογή.

Είμαι βέβαιος ότι οι συζητήσεις μας σήμερα άνοιξαν το δρόμο για πραγματική και ουσιαστική πρόοδο στην συνάντηση των Ηγετών την επόμενη εβδομάδα. Χρειαζόμαστε φιλόδοξες, ρεαλιστικές αλλά και αποτελεσματικές λύσεις. Αυτές βρίσκονται όλες στο τραπέζι, εν αναμονή της συμφωνίας και της έγκρισής τους τις επόμενες εβδομάδες.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Προσβλέπω στην στενή συνεργασία με την Ρουμανική Προεδρία από τον ερχόμενο Ιανουάριο ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας στα εκκρεμή ζητήματα.»

Στο περιθώριο του Συμβουλίου ο κ. Αβραμόπουλος συμμετείχε σε σύσκεψη με τον Υπουργό Εσωτερικών της Πορτογαλίας Εντουάρτο Καμπρίτα , τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ελλάδας κ. Δημήτρη Βίτσα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Παναγιώτη Ρήγα για την μεταφορά των αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα στην Πορτογαλία σε διμερή βάση.

Ακόμη, στο περιθώριο του Συμβουλίου ο κ. Αβραμόπουλος συμμετείχε στην εκδήλωση υπογραφής συμφωνίας για την ενίσχυση του πλαισίου συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA) και της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας (Europol) για την αντιμετώπιση των απειλών ασφάλειας που σχετίζονται με τα ναρκωτικά καθώς και την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για τις ψυχοδραστικές ουσίες.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος είχε, επίσης, κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας κ. Χορστ Σεεχόφερ για το μεταναστευτικό και την προστασία των εξωτερικών συνόρων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Red pill

  Κάτι τύποι σαν τον Αβραμόπουλο είναι σαν την ανεμοδούρα. Πάνε πάντα με το ρεύμα και πάντα \"μας τα λεγαν\". Βέβαια η πραγματικότητα είναι ότι όσο τα λέγαμε εμείς μας βρίζατε και ακόμη μας βρίζετε. Ευτυχώς αντέχουμε ακόμη. Με την πραγματικότητα δεν μπορείς να τα βάζεις, στο τέλος θα νικήσει.

 2. avatar Andrex

  Κροκοδείλια δάκρυα του Αβραμόπουλου! Τόσα χρόνια τι έκαναν? Τους μάζευαν και τους έμπαζαν και τώρα δήθεν δήθεν ενδιαφέρονται. Καταρρίπτονται τα κροκοδείλια δάκρυά τους κι αυτό επειδή ο Τσίπρας πάει στον ΟΗΕ να υπογράψει την θανατική καταδίκη της Ελλάδος από την αθρόα λαθρομετανάστεση ώστε να τελειοποιηθεί το σχέδιο Κουντεχόβεν-Καλέργη και αυτός λέει ότι κινδυνεύουμε? Το σχέδιο αυτό φυσικά υπάρχει και μάλιστα δίνουν και ανάλογο βραβείο η Ε.Ε. σε όσους εργάζονται με ζήλο πάνω του να το φέρουν σε πλήρη λειτουργία!! Αφού υπάρχει οργανωμένο σχέδιο γι αυτό να γεμίσει όλη η Ευρώπη λάθρο! Εάν δεν ήθελαν τους λάθρο, ας συλλάμβαναν όλες τις ΜΚΟ που ασχολούνται με την λαθρομετανάστευση με τα αιματοβαμμένα λεφτά του Σόρος και με απευθείας απέλαση να λυτρώσουν την χώρα μας. Αλλά δεν το κάνουν!! Το αντίθετο κάνουν... Μέχρι γέφυρα έχουν σχεδιάσει που θα ενώνει την Λιβύη με Μάλτα και Σικελία για να περνούν ανεμπόδιστα όλα τα λεφούσια της Αφρικής και της Ασίας!! Μας δουλεύουν όλοι τους...

 3. avatar enas kapoios

  Και τόσα χρόνια που κάποιος σαν κι εσένα, και απο την θέση που πληρώνεσαι κι εχεις, δεν έκανε τίποτα...δεν ήταν χάσιμο χρόνου; Πόσο παλαιοκομματικής νοοτροπίας πρέπει να εισαι για να συνεχίζεις να λές αυτα που λες, αντι να πάς σπιτι σου να ασχοληθείς με τον κήπο σου...

  1. avatar Ζορρό ο εκδικητής

   Ο μέγας ψεύτης Αβραμόπουλος καθισμένος στον θρόνο του της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μας δουλεύει ψιλό γαζί μαζί με την συνάδελφό του για την Αλιεία, την βολεμένη από τα γνωστά κέντρα του παγκοσμίου σιωνισμού κας Μαρία Δαμανάκη! Μασωνία και σιωνισμός κατατρώγουν την Ελλάδα και μας δουλεύουν κι από πάνω ανακαλύπτοντας το πρόβλημα μόλις ... σήμερα!

 4. avatar Έλεος!

  Xρόνος για χ...σιμο πάντως υπάρχει . Φάτε μια ακροδεξιάρα στις επερχόμενες
  ευρωεκλογές και βλέπουμε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει