Ακόμα δύο συναντήσεις θα έχουν Αντώνης Σαμαράς, Βαγγέλης Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης μέχρι την Τρίτη, με αντικείμενο τα δημοσιονομικά και τις αποκρατικοποιήσεις. Η χθεσινή τους συνάντηση σημαδεύτηκε από το τελεσίγραφο του πρωθυπουργού στους δύο πολιτικούς αρχηγούς αλλά και το έντονο επεισόδιο ανάμεσα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

«Ως πρωθυπουργός εγώ έχω το καθήκον και την ευθύνη να εισηγηθώ το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ» είπε τελεσιγραφικά ο πρωθυπουργός στους κ.κ. Κουβέλη και Βενιζέλο ζητώντας ένα ναι ή ένα όχι στην απόφαση αυτή. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός μίλησε για απόφαση που «δίνει κλίμα διεθνούς αξιοπιστίας» και τόνισε ότι αν δεν ληφθεί η χώρα θα τεθεί σε απομόνωση και θα υπονομευόταν ευθέως το αίτημα για επιμήκυνση αλλά και αυτή καθαυτή η παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης στις δηλώσεις τους ανέφεραν ότι δεν συμφωνούν σε μέτρα που θα θέσουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή πλήττοντας τους οικονομικά ασθενέστερους. Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι αναγκάστηκε λόγω των συνθηκών να συμφωνήσει με την εισήγηση του Αντώνη Σαμαρά.

Τι δήλωσαν Βενιζέλος-Κουβέλης

«Στους εταίρους στάλθηκε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει μέτρα 11.5 δισ. αλλά αντιδρούν οι δύο μικρότεροι κυβερνητικοί εταίροι» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσθέτοντας σε έντονο ύφος ότι «η χώρα βρίσκεται στο ευρώ γιατί κάποιοι την κρατήσαμε στο ευρώ».

«Η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τον 4ετη κύκλο της γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση για τη χώρα. Δε θα κάνουμε αυτό που έκανε η ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση Παπαδήμου. Εφόσον ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα τα μέτρα είμαι υποχρεωμένος να δεχτώ την εκτίμησή του. Εμείς θα τιμήσουμε τη συμφωνία προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων.

Φια απόλυτη συμφωνία ώστε να υπάρξει η ελάχιστη επιβάρυνση στους κοινωνικά ασθενέστερους μίλησε ο Φώτης Κουβέλης. «Δεν θα προχωρήσουμε σε μέτρα που επιβαρύνουν την κοινωνία. Και δεν θα υποστείλουμε τη σημαία της διαπραγμάτευσης για την αποδέσμευση από τους επαχθείς όρους» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Οι δηλώσεις του κ Κουβέλη αν και έδωσαν την εικόνα της συμφωνίας δεν ξεκαθάρισαν ποια θα είναι τα μέτρα και ποιους οι κυβερνητικοί εταίροι θεωρούν «κοινωνικά ασθενέστερους» οι οποίοι δεν θα επιβαρυνθούν.

Στουρνάρας: Τώρα αρχίζει η διαπραγμάτευση με την τρόικα για τις περικοπές

Εξόχως αποκαλυπτικές ήταν οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα ο οποίος μετά από συνεννόηση με τον Α. Σαμαρά δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός εισηγήθηκε να συμφωνηθεί ως αναγκαία προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας η περικοπή δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ». Και μόνο από τη δήλωση αυτή του κ. Στουρνάρα κατέστη φανερό ότι ο πρωθυπουργός ουσιαστικά έθεσε τελεσιγραφικά το θέμα στους κ. Κουβέλη και Βενιζέλο.

Βεβαίως όπως είπε ο κ. Στουρνάρας «τώρα αρχίζει η διαπραγμάτευση με την τρόικα για το ποιες είναι οι περικοπές και πώς θα καθοριστεί το συνολικό πακέτο». Ο υπ. Οικονομικών μίλησε για μια διαπραγμάτευση η οποία πιθανότατα θα κρατήσει μέχρι τέλος Αυγούστου και δεν έδωσε καμιά άλλη πληροφορία για το ποιες θα μπορούσαν να ήταν οι περικοπές που θα περιληφθούν στο πακέτο.

Εργαζόμαστε, είπε χαρακτηριστικά, «ώστε το πακέτο να περιλαμβάνει τις μικρότερες δυνατές κοινωνικές περικοπές. Επεξεργαζόμαστε ένα πακέτο με τις μικρότερες δυνατές κοινωνικές επιπτώσεις».

Επεισόδιο Βενιζέλου-Στουρνάρα στη σύσκεψη

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ξεκίνησε με έντονο επεισόδιο μεταξύ των κ. Βενιζέλου και Στουρνάρα και μάλιστα χρειάστηκε η παρέμβαση Σαμαρά για να πέσουν οι τόνοι.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «χρέωσε» στον υπουργό Οικονομικών την αναποτελεσματική συνάντηση που είχε με την τρόικα. Ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ότι υπονόμευσε την προσπάθειά του να διαπραγματευτεί με την τρόικα.

Το γάντι σήκωσε ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος απάντησε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται συνολικά από την κυβέρνηση και με συγκεκριμένο στρατηγικό στόχο και ότι δε γίνονται επικοινωνιακού τύπου συναντήσεις.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρωθυπουργός, ο οποίος ζήτησε να πέσουν οι τόνοι καθώς όπως είπε «η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη για να αναλωθούμε σε “άσκοπες αντιπαραθέσεις”».

Εξειδικεύονται τα μέτρα τις επόμενες ημέρες

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα, θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες και το τελικό πακέτο θα ανακοινωθεί λίγο πριν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις αρχές Σεπτεμβρίου και μετά την περιοδεία του πρωθυπουργού στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που προετοιμάζεται αυτό το διάστημα.