Την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού που θα εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη σχεδιάζει το Ισραήλ, σύμφωνα με το ισραηλινό οικονομικό δίκτυο Globes Online.

Η ιδέα συζητήθηκε εκτενώς κατά την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου, με τον Γιώργο Παπανδρέου, στην Αθήνα.

Το Ισραήλ ελπίζει ότι η πιθανότητα εξαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα ενδυναμώσει τη θέση του στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη.

Την ίδια ώρα έντονη είναι η ανησυχία στην Ευρώπη την εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό φυσικό αέριο. Άλλωστε, η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου σε όσες χώρες δεν συμμορφώνονται με τις επιταγές της.

Η ιδέα κατασκευής ενός υποθαλάσσιου αγωγού από τα κοιτάσματα του Ισραήλ προς την Ελλάδα έρχεται μετά την πρόσφατη σύγκρουση του Ισραήλ με την Τουρκία, η οποία, υπό κανονικές συνθήκες, θα αποτελούσε τον φυσικό συνεταίρο ενός τέτοιου ενεργειακού σχεδιασμού. Ωστόσο, η Ελλάδα παρουσιάζει ένα μεγάλο αριθμό πλεονεκτημάτων, ξεκινώντας από το γεγονός ότι αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: Globes-Online.com