Την ερχόμενη Παρασκευή θα συνέλθει το υπουργικό συμβούλιο με αντικείμενο την επίλυση ορισμένων από τις σοβαρές εκκρεμότητες που υπάρχουν σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μετά την ολοκλήρωση του PSI, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Από την πλευρά του ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ανακοίνωσε ότι τελικά η συμμετοχή των επενδυτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων διαμορφώθηκε στο 96,9% και συνολικά «κουρεύτηκαν» ομόλογα ονομαστικής αξίας 199 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, μεταξύ 15- 20 Μαΐου αναμένεται να επανέλθει η τρόικα στην Αθήνα, για μια πρώτη επαφή γνωριμίας με το νέο οικονομικό επιτελείο.

Οι επικεφαλής των δανειστών θα έρθουν εκ νέου στη συνέχεια, για τον πρώτο έλεγχο σχετικά με την υλοποίηση του Μνημονίου, αλλά και την οριστικοποίηση των νέων μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013- 2014.

Εάν η ύφεση στην ελληνική οικονομία, επισημαίνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, υπερβεί εφέτος το 4,7%, τότε αναπόφευκτα θα χρειαστούν και άλλα μέτρα (πέραν των 11,6 δισ. ευρώ και των 3,5 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή και τις αστοχίες του 2012). Ήδη, το ΚΕΠΕ έχει καταρτίσει έναν πρώτο κατάλογο με πιθανά πεδία για να καλυφθούν τα 11,6 δισ. ευρώ των πρόσθετων μέτρων, ωστόσο οι αποφάσεις θα ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση.

Παράλληλα, σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σήμερα θα αποσταλεί επιστολή προς όλους τους αρμόδιους υπουργούς, με την οποία θα ζητείται να οριστούν οι επικεφαλής των τμημάτων δημοσιονομικού ελέγχου στα υπουργεία τους, στο πλαίσιο ελέγχου και περικοπής των δαπανών.