Σε μια μέρα, δύο αρχηγικές κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά ήταν αρκετές για να «ενεργοποιηθεί» ξανά το εσωκομματικό ναρκοπέδιο στη Νέα Δημοκρατία.

Πρώτη κίνηση, η υποψηφιότητα «υψηλού ρίσκου» του νέου και άφθαρτου Βασίλη Κικίλια στην κρίσιμη -από κάθε πλευρά- Περιφέρεια Αττικής.

Δεύτερη κίνηση, η διαγραφή, λίγες ώρες αργότερα, του πρώην υπουργού Χρήστου Μαρκογιαννάκη.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξέπεμψε δύο ισχυρά μηνύματα: ότι δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του σε προσωπικές στρατηγικές ντορικών βουλευτών και ότι σε περίοδο πραγματικής οικονομικής και πολιτικής κρίσης αρνείται να μπει στη λογική περιστασιακών συμμαχιών με ανοίγματα προς την Αριστερά -τύπου Κατριβάνου ή Τρίτση¬- απλώς για να καταγράψει ποσοστά με δανεικές ψήφους.

Η επιλογή Κικίλια σόκαρε τους περισσότερους βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ., που περίμεναν -δεδομένης της κεντρικής στρατηγικής για το αντι-Μνημόνιο- ένα πρόσωπο με «βαριά» πολιτικά χαρακτηριστικά.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και ο Κωστής Χατζηδάκης ήταν τρία ονόματα που είχαν «μετρηθεί», αλλά τελικά απορρίφθηκαν για εντελώς διαφορετικούς λόγους ο καθένας και έναν… κοινό: Κανείς τους δεν συγκέντρωνε ένα υψηλό ποσοστό που θα έδινε ρεαλιστικές πιθανότητες νίκης στο δεύτερο γύρο.

Έτσι έγινε η ανατροπή και δόθηκε το χρίσμα σε ένα πρόσωπο-έκπληξη.

Πηγή: Realnews