Απολύσεις εδώ και τώρα ζητεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα αμφισβητώντας την επάρκεια των ανακοινώσεων για την εφεδρεία. Το μέτρο αποτελεί την αιχμή του δόρατος στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές που συνεχίζονται σήμερα το απόγευμα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι επιθεωρητές οργίστηκαν με τον κατάλογο μόλις 300 υπαλλήλων υποψηφίων για εφεδρεία καθώς από τους 151 φορείς στους οποίους θα εφαρμοζόταν το μέτρο αναμενόταν λίστα 3.500 ονομάτων.

Σύμφωνα με πηγές το ζήτημα των απολύσεων βρισκόταν μεταξύ των ενδεχομένων που τέθηκαν στη χθεσινή υπουργική σύσκεψη. Οι απολύσεις στο στενό δημόσιο τομέα δεν συνεπάγονται αποζημίωση των υπαλλήλων, εν αντιθέσει με τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου των οποίων η αποχώρηση έχει δημοσιονομικό κόστος.

Επισήμως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για 30.000 εφέδρους εντός του 2011 και άγνωστο ακόμη πόσους για το 2012. Ωστόσο, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι το θέμα των απολύσεων παραμένει προϋπόθεση για την τρόικα.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, ακόμα δεν έχει κλειδώσει το νέο μισθολόγιο, ενώ ζητούνται άμεσα διασφαλίσεις για τις αποκρατικοποιήσεις, τις παρεμβάσεις στις συντάξεις, στο εργασιακό, στα κλειστά επαγγέλματα και στα υπόλοιπα μέτωπα που η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει.

Πρώτος στόχος είναι έως την Κυριακή να «κλείσει» το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, να εγκριθεί από υπουργικό συμβούλιο για να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.