Αρκετή ένταση επικράτησε νωρίτερα στη βουλή στη συζήτηση για το νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ και τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση.

Ο υπεύθυνος του τομέα παιδείας της ΝΔ, ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος είπε ότι παραβιάζεται το αυτοδιοίκητο και πως ο φυσικός εκπρόσωπος των πανεπιστημίων πρέπει να επιλέγεται από την πανεπιστημιακή κοινότητα.
«Τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας. Δεν το βάζουμε εμείς, το βάζει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής. Δεν θα αποχωρήσει η Ν.Δ. από τη Βουλή ούτε θα θέσουμε τέτοιο ζήτημα» τόνισε.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, δεν δίστασε να κάνει αναφορά και στα θετικά σημεία. «Είναι αυτά που έχουν να κάνουν με την αξιολόγηση και την ποιότητα και είναι αντιγραφή δικών μας άρθρων. Προφανώς λοιπόν και θα τα ψηφίσουμε» είπε χαρακτηριστικά. Απευθυνόμενος προς την υπουργό ανέφερε «ακούστε την φωνή των δικών σας βουλευτών, ακούστε τους πανεπιστημιακούς και την κοινωνίας και ελάτε να φτιάξουμε ένα νομοσχέδιο με μακροπρόθεσμη στρατηγική».

Άναψαν τα αίματα στη βουλή όταν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόδωρος Δρίτσας έθεσε ζήτημα αντισυνταγματικότητας για το άρθρο που καθορίζει τον τρόπο εκλογής των πρυτάνεων ενώ το ΚΚΕ χαρακτήρισε συνολικά ως αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο.

Από την άλλη, ο εισηγητής του ΛΑΟΣ κ. Άδωνης Γεωργιάδης ξεκαθάρισε πως το κόμμα του θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο αν και «είναι άτολμο».

Με σκληρή γλώσσα απάντησε η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου στη ΝΔ στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ καθώς, όπως υποστήριξε η υπουργός, οι επικρίσεις δεν αφορούν στο «πανεπιστήμιο της γνώσης, αλλά έγιναν για το πανεπιστήμιο της εξουσίας. Το νομοσχέδιο έχει 80 άρθρα, όμως η συζήτηση που πήρε την μορφή απειλών περιορίστηκε στα 2 άρθρα για το μοντέλο διοίκησης. Έως σήμερα το μοντέλο συνδιοίκησης απομάκρυνε τις υγιείς δυνάμεις και επέτρεψε σε ακραίες δυνάμεις να λειτουργήσουν με απειλητικό τρόπο».

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί και το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί αύριο με την ψήφιση του.
Αργότερα το απόγευμα αναμένεται και η ομιλία του πρωθυπουργού για το νομοσχέδιο.