Δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων σχετικά με το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου σημείωσε πως οι περισσότερες παρατηρήσεις που έκανε η ΝΔ έγιναν δεκτές. Ωστόσο ο εισηγητής της ΝΔ Άρης Σπηλιωτόπουλος επέμεινε να γίνει δεκτή η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιά αλλαγή στον τρόπο εκλογής του Πρύτανη.

«Η πρόταση της ΝΔ είναι να εκλέγεται ο Πρύτανης από ακαδημαϊκούς και φοιτητές. Αυτό γίνεται και με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Αν υπάρχει άλλη πρόταση να κατατεθεί», αντέτεινε η Υπουργός, για να ανταπαντήσει ο κ. Σπηλιωτόπουλος ότι η κ. Διαμαντοπούλου δεν επιθυμεί την συνεννόηση.

Νωρίτερα είχε απορριφθεί η αίτηση αντισυνταγματικότητας του νόμου που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το απόγευμα αναμένεται παρέμβαση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ενδεικτική της βαρύτητας που δίνει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο.

Ωστόσο οι πρυτάνεις που συνεδρίαζαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες κάλεσαν τους βουλευτές να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο, υποστηρίζουν πως υποβαθμίζεται ο ρόλος της Συγκλήτου και του Πρύτανη και ουσιαστικά απειλούν ότι ο το νομοσχέδιο θα παραμείνει κενό γράμμα, λέγοντας πως «η πρόσφατη αλλά και η γενικότερη εμπειρία έχει αποδείξει ότι ένας νόμος εφαρμόζεται στα ΑΕΙ, όταν έχει τη συναίνεση και αποδοχή της πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής κοινότητας, κάτι που δεν συμβαίνει τώρα».

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε σειρά αλλαγών που προβλέπουν την αύξηση των πανεπιστημιακών μελών στα συμβούλια σε 8 σε σχέση με τους εξωπανεπιστημιακούς που θα είναι 6 αποτελώντας την μειοψηφία, την αναβάθμιση του ρόλου της Συγκλήτου και την εισαγωγή των φοιτητών σε τμήματα και όχι σε σχολές, όπως προέβλεπε αρχικά το νομοσχέδιο.