Εξεταστική για την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προανήγγειλαν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ επιρρίπτοντας την αποκλειστική ευθύνη για την αναγκαιότητα αυτής στην πολιτική της κυβέρνησης.

Ο Μάκης Βορίδης καταλογίζει στην κυβέρνηση και δόλο, καθώς όπως επισημαίνει τα όσα αποκάλυψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και ο νυν διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση γνώριζε ότι με τις πολιτικές της οδηγεί στο κλείσιμο των τραπεζών.

«Η κυβέρνηση πελαγοδρομεί, η χώρα παραπαίει με όλα μέτωπα εσωτερικά και εξωτερικά ανοιχτά, οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι αυξάνονται η κοινωνία αγκομαχά» προειδοποίησε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε δε ότι η οικονομία σε μετεωρισμό χειρότερο από τέλος του 2014.

«Η χώρα πρώτο χρόνο κυβέρνησης αριστεράς περιπλανήθηκε βυθιζόμενη – η ΝΔ θα διερευνήσει και θα αναδείξει όλες πτυχές» επισήμανε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών, καθώς καθυστέρησε να φέρει το πλαίσιο και η ανακεφαλαιοποίηση έγινε με δυσμενέστερους όρους.

«Οι ευθύνες σας είναι τεράστιες οι εξηγήσεις σας ανεπαρκείς κι οφείλετε έστω και τώρα να μιλήσετε καθαρά. Εμείς θα τις αναζητήσουμε ευθύνες» δήλωσε η Όλγα Κεφαλογιάννη.

«Είχατε δόλο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» σημείωσε από την πλευρά του ο Μάκης Βορίδης.

«Ο Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι γνωρίζατε το ενδεχόμενο να κλείσουν οι τράπεζες κι άλλα πολλά… γνωρίζατε ότι με πολιτική σας οδηγείτε στο κλείσιμο των τραπεζών» τόνισε.

«Η κυβέρνηση φέρει βαρύτατες και αποκλειστικές ευθύνες για την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος» τόνισε ο βουλευτής Χρίστος Δήμας στη Βουλή.

Στην ομιλία του, ο Χρίστος Δήμας τόνισε ότι η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εξαιτίας της υποτιθέμενης «περήφανης» διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  κόστισε στον προϋπολογισμό και στους Έλληνες φορολογούμενους πάνω από 5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί με τις εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ για δύο έτη.

Την ίδια στιγμή στην ομιλία του ο κ. Δήμας καταλόγισε ευθύνες στον υπουργό οικονομικών ότι γνώριζε το εναλλακτικό σχέδιο του κ. Βαρουφάκη για υποκλοπή των ΑΦΜ των φορολογουμένων και παρόλαυτα δεν αντέδρασε. Όσον αφορά, την αποτιμώμενη πλέον αξία των τραπεζικών μετοχών, ο βουλευτής υπογράμμισε πως αυτή έχασε το 85% μέσα σε ένα χρόνο ενώ η ανακεφαλαιοποίηση οδήγησε σε αφελληνισμό των ελληνικών τραπεζών και σε παράδοση των «κόκκινων δανείων» των πολιτών και των επιχειρήσεων σε ξένα χέρια.

«Εσείς όμως προτιμήσατε την υποτιθέμενη «σκληρή και περήφανη διαπραγμάτευση» και την ανεύθυνη διακυβέρνηση παίζοντας όμως με τις τύχες της χώρας και των πολιτών και επιβαρύνοντας αφόρητα την νέα γενιά και όλες τις παραγωγικές τάξεις. Αυτά πληρώνουμε τώρα και όσο μένετε στην διακυβέρνηση της χώρας τα προβλήματα μόνο διογκώνονται», ανέφερε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Δήμας. «Μη νομίζετε όμως ότι η συζήτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κλείνει εδώ σήμερα», σημείωσε.