Συναγερμός έχει σημάνει στο Μέγαρο Μαξίμου για την κλιμάκωση των αντιδράσεων των αγροτών, παρά την έκκληση του πρωθυπουργού για διάλογο από το βράδυ του Σαββάτου, με ανώτατα στελέχη του να κάνουν λόγο για χοντρό πολιτικό παρασκήνιο πίσω από τη σκληρή στάση των διαδηλωτών.

Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Τάι Κβο Ντο απηύθυνε εκ νέου έκκληση για «εξαντλητικό διάλογο» με τους αγρότες, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης που πλέον έχει εξαπλωθεί σε όλο το μήκος του εθνικού οδικού δικτύου και απειλεί να παραλύσει τη χώρα. Παράλληλα όμως, άφησε σαφείς αιχμές για ορισμένους «γαλάζιους» αγροτοσυνδικαλιστές, δείχνοντας πως στο Μέγαρο Μαξίμου «βλέπουν» υπόγειες διασυνδέσεις της Νέας Δημοκρατίας με τα μπλόκα σε μία προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης.

Κορυφαίος υπουργός στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης για την επέτειο του ενός έτους διακυβέρνησης σημείωνε με νόημα πως πίσω από τις επιθέσεις αγροτών σε βουλευτές της περιφέρειας του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται συνδικαλιστές της ΝΔ, πολλοί από τους οποίους έχουν ταυτοποιηθεί. «Επιχειρείται ένα στημένο σκηνικό έντασης από ορισμένους που καπηλεύονται τη δίκαιη αγωνία του αγροτικού κόσμου» σημείωνε χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες από την Κουμουνδούρου αναφέρουν πως αγροτοσυνδικαλιστής-υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. πρωτοστάτησε στην εισβολή «αγανακτισμένων αγροτών» στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στις Σέρρες, ενώ ο «συγκεντρωσιάρχης» του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά ήταν ο «αγανακτισμένος» Κρητικός αγρότης που εμφανιζόταν στα κανάλια και διαμαρτυρόταν για τα μέτρα της κυβέρνησης.

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα κάνουν λόγο για υπόγειες διασυνδέσεις της Συγγρού με γαλάζιους συνδικαλιστές ανά την επικράτεια, με στόχο τη δημιουργία κλίματος μέσα από περιστατικά που αναπαράγονται από τα κανάλια, που είδαν τη ΝΔ να μπλοκάρει τον διορισμό του ΕΣΡ για τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών.

«Ορισμένοι αγρότες εκτίθενται» σχολίαζε πηγή από το Μέγαρο Μαξίμου, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι ενώ μέχρι πρότινος οι αγρότες ζητούσαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, και όταν αυτό κατέστη εφικτό προέβαλαν ως όρο την οριστική απόσυρση του σχεδίου νόμου για το Ασφαλιστικό.

Έχοντας αυτά υπόψιν του ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο του εξαντλητικού διαλόγου προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους αγρότες με συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης για τη μεγάλη πλειοψηφία τους, κυρίως των χαμηλότερων στρωμάτων. Αιχμή του δόρατος θα είναι η διάθεση κεφαλαίων 20 δισ. ευρώ για την χρονική περίοδο μέχρι το 2020 μέσα από τα προβλεπόμενα προγράμματα επιδοτήσεων, τα οποία ωστόσο φρόντισε χθες να τονίσει ότι θα πάνε στον καθημερινό αγρότη και όχι στους «τσιφλικάδες». Πέραν αυτού:

– Εξετάζεται η έως και διετή παράταση στη μεταβατικότητα της εισφοράς του 20%. Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού προβλέπεται η σταδιακή επιβολή της ασφαλιστικής εισφοράς σε βάθος τριετίας. Η εισφορά ξεκινά από 14% το 2017 και φτάνει το 20% το 2019.

– Διερευνάται το περιθώριο αλλαγής στη βάση υπολογισμού του ασφαλίστρου. Το νομοσχέδιο προβλέπει κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα από του χρόνου στο 80% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού, δηλαδή στα 468 ευρώ το μήνα. Η αντιπρόταση θα είναι στο 70%.

– Πιθανότατα θα υπάρξει πρόταση για θέσπιση αφορολόγητου στις επιδοτήσεις έως τα 12.000 ευρώ, κάτι που αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών.

– Σε ό,τι αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη εξετάζεται το ακατάσχετο ποσό από τραπεζικούς λογαριασμούς να ανέρχεται στα 1.250 ευρώ – με την προϋπόθεση ότι ο σχετικός λογαριασμός έχει δηλωθεί στο TAXIS. Διερευνάται όμως και το ενδεχόμενο να τεθεί όριο ακατάσχετου στους λογαριασμούς για εισοδήματα που προέρχονται από κοινοτικές επιδοτήσεις.