Αβραμόπουλος: Η Σέγκεν είναι σε συνεχή αξιολόγηση

Ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα έφθασε κοντά στην έξοδο αποκάλυψε ότι «σε κάποια στιγμή έγινε συζήτηση είναι αλήθεια»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11:36
06/12/2015
Αβραμόπουλος: Η Σέγκεν είναι σε συνεχή αξιολόγηση
loading

«Δεν κινδυνεύει καμία χώρα με έξοδο από τη συνθήκη Σέγκεν η οποία όμως πλέον συνεχώς αξιολογείται αναφορικά με το εάν δύναται να προστατεύσει αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης» υπογράμμισε μιλώντας στο Mega ο επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Η Σέγκεν είναι σε συνεχή αξιολόγηση ως προς την ικανότητά της να προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτό βεβαίως εκ των πραγμάτων μεταφέρεται ως ευθύνη στα κράτη μέλη. Τούτη την ώρα που μιλάμε τέτοιο θέμα δεν τίθεται. Χθες, προχθές, μετά τις δυο δραματικές συνεδριάσεις για δυο ολόκληρες μέρες των συμβουλίων υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, τόσο εγώ ως επίτροπος όσο και ο κ. Άσελμπορν ως προεδρεύων κάναμε ξεκάθαρες δηλώσεις, δεν εκτίθεται σε κανένα κίνδυνο η Σέγκεν και δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία, ωστόσο επισημάναμε ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», σημείωσε.

Όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος καμία χώρα δεν κινδυνεύει αλλά «η ίδια η συνθήκη θα είχε εκτεθεί σε κίνδυνο γι' αυτό θα παρατηρήσατε ότι τον τελευταίο καιρό κατ' επανάληψη έχοντας και την ευθύνη και την αρμοδιότητα για τη συνθήκη του Σέγκεν έλεγα ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να καταρρεύσει η Σέγκεν γιατί θα ήταν η αρχή του τέλους της Ευρώπης και είναι αλήθεια αυτό διότι το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ευρώπης, χειροπιαστό της πολιτικής ολοκλήρωσής της είναι η ελεύθερη αγαθών, προϊόντων».

Ερωτηθείς για το εάν όντως η Ελλάδα έφθασε κοντά στην έξοδο αποκάλυψε ότι «σε κάποια στιγμή έγινε συζήτηση είναι αλήθεια, ακούσατε τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, ότι καλό θα είναι από την ώρα που υπάρχει μεγάλη πίεση στα σύνορα της Ευρώπης να τεθεί σε εφαρμογή το άρθρο 26 και να δημιουργηθεί ένα είδος μικρής Σέγκεν», πρόσθεσε όμως ότι «αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει».

Σχετικά με την παρουσία από αύριο ανδρών της Frontex στα ελληνοσκοπιανά σύνορα ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε πως πρόκειται για ευρωπαϊκό όργανο και πως η Ελλάδα πρέπει να συνεργάζεται περισσότερο με αυτά από την στιγμή που υπάρχει κοινή παραδοχή ότι το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό πρόβλημα.

 

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει