Σε προσωρινή παύση συναγερμού και υποχώρηση των σεναρίων εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν οδήγησε η υποχώρηση της χώρας στο ζήτημα της ενίσχυσης των ελέγχων μεταξύ άλλων και των συνόρων με την πΓΔΜ από δυνάμεις της Frontex, όπως επιβεβαιώθηκε το βράδυ της Παρασκευής από τη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών.

Το θέμα θα απασχολήσει εκ νέου σε ένα δεκαήμερο τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Τέλος στις φήμες περί εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν» έβαλε το  Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

«Το Συμβούλιο έβαλε τέλος στις φήμες περί εξόδου από τη Σένγκεν, που συστηματικά χτιζόντουσαν την τελευταία εβδομάδα από κάποιους στο εξωτερικό και αξιοποιήθηκαν με έναν κακό τρόπο στην Ελλάδα», ανέφερε ο Γ. Μουζάλας.

Ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι το Συμβούλιο επιβεβαίωσε πως η απάντηση της Ευρώπης στα προβλήματα είναι ευρωπαϊκή και όχι εθνική. «Η απάντηση είναι περισσότερη Σένγκεν. Η συρρίκνωση της ζώνης Σένγκεν ισοδυναμεί με κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ολέθριο για την Ευρώπη», δήλωσε ο Γ. Μουζάλας.

Ο ίδιος τόνισε ότι τόσο ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Γιαν Άσελμπορν, όσο και ο επίτροπος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επιβράβευσαν την Ελλάδα για τις προσπάθειες που έχει ήδη κάνει και γι’ αυτές που ξεκινάει. Και οι δύο, είπε ο Γ. Μουζάλας, εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να γίνει πιο αποδοτική σε αυτό που πρέπει να κάνει, δηλαδή να πιστοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και να εξασφαλίζει την ασφάλεια της χώρας και της Ευρώπης.

«Κάποιοι εξακολουθούν ανόητα να πιστεύουν ότι το πρόβλημα είναι στην Ελλάδα», συνέχισε ο Έλληνας υπουργός, σημειώνοντας ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι αν δεν ελεγχθεί η ροή των προσφύγων στην Τουρκία δεν μπορεί να ελεγχθεί το πρόβλημα. «Ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις και όχι μεμονωμένες και ασύνδετες προσπάθειες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Άσελμπορν: Δεν υπάρχει τρόπος εξόδου χώρας από τη Σένγκεν

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου και προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ για θέματα μετανάστευσης, Ζαν Άσελμπορν, υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει τρόπος να βγει μια χώρα από τη Σένγκεν, η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων είναι εθνική απόφαση».

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίηση του Συμβουλίου για τις κινήσεις που έκανε την Πέμπτη η Ελλάδα σχετικά με την επέκταση των δραστηριοτήτων της Frontex στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, μετά τη σύσταση της Κομισιόν.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ζώνης» τόνισε ο Άσελμπορν, χαρακτηρίζοντας «σωστή κίνηση» τις ομάδες ταχείας επέμβασης στα σύνορα (Rabit), που αναμένεται να αναπτυχθούν στο Aιγαίο.