Τι σημαίνει για την Ελλάδα μια πιθανή έξοδος από τη Σένγκεν

Η καθηγήτρια διεθνούς δικαίου στο Πάντειο, Ντανιέλα Μαρούδα, απαντά στο newsbeast.gr


WEEKEND
0:03
05/12/2015
Τι σημαίνει για την Ελλάδα μια πιθανή έξοδος από τη Σένγκεν
21
loading

Τι ακριβώς είναι η Σένγκεν; Και γιατί μας απειλούν οι Ευρωπαίοι με έξωση; Έχουν βάση οι προειδοποιήσεις του σκληρού ευρωπαϊκού πυρήνα;

Τα παραπάνω ερωτήματα προκύπτουν με δεδομένη τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς τη χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα, η οποία απειλεί πως εάν δεν υλοποιήσουμε σειρά μέτρων που έχουμε δεσμευθεί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού δεν αποκλείεται να δούμε την πόρτα της Σένγκεν να κλείνει οριστικά για εμάς.

Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης

Σε επίπεδο πολιτικής συμπεριφοράς της Ελλάδας, ίσως αξίζει να θυμηθούμε μία από τις πρώτες δηλώσεις του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, όταν ανέλαβε καθήκοντα το Φεβρουάριο του 2015. Συγκεκριμένα είχε αναφέρει ότι θα έσπαγε τη Σένγκεν, ανοίγοντας τα σύνορα για 500.000 μετανάστες. Εκτός από τις αντιδράσεις που προκάλεσε σε πολιτικό επίπεδο η συγκεκριμένη δήλωση, αρκετοί τη θεώρησαν ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης.

Η επίκουρη καθηγήτρια διεθνούς δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ντανιέλα Μαρούδα, μιλάει στο newsbeast.gr και χαρακτηρίζει τη συμφωνία του Σένγκεν τεράστια διπλωματική επιτυχία της χώρας μας, η οποία ωστόσο δεν ήταν έτοιμη να ανταποκριθεί τότε στις απαιτήσεις που προέκυπταν από τη μία στιγμή στην άλλη.

«Η κυβέρνηση κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες σε επίπεδο διαπραγμάτευσης έτσι ώστε να μπορέσει να ενταχθεί στη συνθήκη. Αποτέλεσε και αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά και χειροπιαστά κεκτημένα, ακόμα και εάν κάποιοι -κυρίως οι νεότεροι- θεωρούν αυτονόητο να μπορούν να κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο με την ταυτότητά τους. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι κυκλοφορούν σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με τους πολίτες τρίτων χωρών», σημειώνει η καθηγήτρια.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στη συμφωνία του Σένγκεν, αφενός μας δίνει το δικαίωμα να κινούμαστε ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στα σύνορά της, παράλληλα όμως απορρέουν από αυτή σημαντικές υποχρεώσεις, τις οποίες όπως τονίζει η κυρία Μαρούδα δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να αγνοήσουμε.

«Το στοίχημα της Ελλάδας τότε ήταν να πείσει -δεδομένου ότι δεν διαθέτει κοινά σύνορα με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους- ώστε να μπορέσει να ενταχθεί στο σύστημα Σένγκεν. Γι’ αυτό ανέλαβε διευρυμένες υποχρεώσεις, όπως για παράδειγμα να διαμορφώσει τα διεθνή λιμάνια και αεροδρόμια με τρόπο ώστε να προβλέπουν το κεκτημένο Σένγκεν. Σε θεσμικό επίπεδο λοιπόν η συμμετοχή της στη συνθήκη, της έδινε τη δυνατότητα να συμμετάσχει στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης».

«Εάν αποκλειστούμε από τη Σένγκεν θα γίνουμε από Ευρωπαίοι, πολίτες τρίτων χωρών»

Στην πράξη η συμμετοχή μας στη Σένγκεν προσφέρει στους Έλληνες ελεύθερη διακίνηση εντός των συνόρων της, αποκλείοντας παράλληλα όλους όσους βρίσκονται εκτός αυτών. Για την καθηγήτρια του Παντείου, σε περίπτωση κατά την οποία η αποκλειστούμε από αυτή, μετατοπίζονται τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την εσωτερική κυκλοφορία των πολιτών.

«Έτσι, οι Έλληνες πολίτες θα ενταχθούν στα συστήματα ελέγχου, στα οποία υπάγονται οι πολίτες τρίτων χωρών. Ουσιαστικά η πιθανή έξοδος μας κατατάσσει σε χώρα τρίτης κατηγορίας στην Ε.Ε. Ταυτόχρονα όμως άρει την ελεύθερη κυκλοφορία, την οποία είχαμε κατακτήσει έως αυτή τη στιγμή. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι ταξιδεύετε με ένα γερμανό συνάδελφό σας κι εκείνος περνάει στο αεροδρόμιο από την πύλη του Σένγκεν, ενώ εσείς είστε αναγκασμένος να κατευθυνθείτε προς τη δεξιά πλευρά μαζί με τους υπόλοιπους υπηκόους τρίτων χωρών. Είναι και αυτή μία διάσταση ενός πιθανού αποκλεισμού».

«Σε αυτή περίπτωση θα αντιμετωπίζαμε εκτός από τις πολιτικές και τις θεσμικές συνέπειες με αποκλεισμό από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Το προσφυγικό είναι η αφορμή»

Η ίδια χαρακτηρίζει ως αφορμή το προσφυγικό ζήτημα, στις προειδοποιήσεις που εκφράζουν οι Ευρωπαίοι για πιθανή έξοδό μας από τη Σένγκεν. «Είναι ένα ακόμα κεκτημένο, το οποίο κινδυνεύει να χαθεί. Δεν είμαστε το μαύρο πρόβατο, είμαστε όμως εκείνοι οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τα διαχειριστικά προβλήματα του συστήματος. Είναι δεδομένο μάλιστα ότι η Σένγκεν δεν λειτουργεί σωστά, όπως συμβαίνει και με την Ευρωζώνη. Και στις δύο περιπτώσεις η πατρίδα μας ήρθε αντιμέτωπη με απειλές εξόδου. Πάντως, η Σένγκεν όπως τη γνωρίζαμε έως και σήμερα θα αλλάξει το προσεχές χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι το Δεκέμβριο θα τεθεί στο τραπέζι η αναθεώρησή της. Σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της προβλέπεται ότι για εξαιρετικούς λόγους μπορεί να εφαρμοστεί η αναστολή της εφαρμογής της κάτι που έκαναν ήδη η Γερμανία αλλά και άλλες χώρες. Στόχος των Ευρωπαίων είναι να καθιερώσουν εκ νέου τον έλεγχο των συνόρων. Εάν δηλαδή ταξιδεύει κάποιος από τη Φραγκφούρτη προς τη Γαλλία, θα είναι υποχρεωμένος να δέχεται εξονυχιστικό έλεγχο των στοιχείων του στα σύνορα κάτι που έως και σήμερα δεν συνέβαινε».

«Αιτία η άρνηση να δεχτούμε τη Frontex στα σύνορά μας»

Στο ερώτημα για τους πραγματικούς λόγους, οι οποίοι απειλούν την ύπαρξή μας εντός της συνθήκης, η κυρία Μαρούδα εξηγεί ότι ο κυριότερος από αυτούς είναι πως δεν δεχόμαστε τη συνδρομή της Frontex στα σύνορά μας. Η συζήτηση περιστρέφεται ουσιαστικά γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα: εάν θα επιτρέψουμε στις δυνάμεις Frontex να επιβάλλουν ελέγχους στην Ειδομένη, στην Κακαβιά, στον Έβρο ή σε άλλους συνοριακούς σταθμούς.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα όσοι πρόσφυγες κι αν εισέρχονταν, δεν καταγράφονταν και δεν λαμβάνονταν τα βιομετρικά τους στοιχεία. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης μάς δώρισε γι’ αυτό το σκοπό ειδικά μηχανήματα καταγραφής με σκοπό την πρόληψη της εσωτερικής απειλής σε επίπεδο τρομοκρατίας. Συγκεκριμένα, οι ευρωπαϊκές αρχές επιθυμούν να γνωρίζουν εάν όσοι συνελήφθησαν στο Παρίσι, προήλθαν από προσφυγικά ρεύματα μέσω άλλων χωρών. Ο μόνος τρόπος για να ελέγχονται οι ροές είναι να γνωρίζουν τα σημεία από τα οποία πέρασαν τα συγκεκριμένα άτομα».

Ο φόβος της επιστροφής των προσφύγων στην Ελλάδα και η συνθήκη του Δουβλίνου

Οι ευρωπαϊκές αρχές πάντως, σύμφωνα με την καθηγήτρια του Παντείου, είχαν έως και χθες στόχο, να ελέγχουν την εισροή των προσφύγων, ενώ σήμερα στόχος τους είναι ο έλεγχος της τρομοκρατίας. «Το σημαντικότερο όμως είναι η εφαρμογή της συνθήκης του Δουβλίνου, η οποία υπαγορεύει ότι οι πρόσφυγες επιστρέφονται στη χώρα προέλευσής τους. Εάν για παράδειγμα το πρώτο πέρασμά ήταν η Ελλάδα, θα επιστραφούν στην Ελλάδα. Και ως χώρα απευχόμαστε να συμβεί κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό και δεν καταγράφαμε τις προσφυγικές ροές».

«Η Ελλάδα έχει εκχωρήσει ήδη την εθνική της κυριαρχία»

«Στην πραγματικότητα η Ελλάδα -υπογράφοντας συμφωνίες- έχει παραχωρήσει ήδη την εθνική της κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», εξηγεί η κυρία Μαρούδα και συμπληρώνει ότι «οι Ευρωπαίοι δεν περίμεναν το σήμερα για να αμφισβητήσουν την εθνική μας κυριαρχία. Συμφωνίες όπως αυτή της εισόδου στην Ένωση το 1981, η συνθήκη του Μάαστριχ αργότερα και πρόσφατα αυτή της Λισαβόνας. Κάθε φορά που παραχωρούμε αρμοδιότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των συγκεκριμένων συνθηκών συναινούμε στην εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας. Επομένως δεν μπορούμε εκ των υστέρων να ζητάμε να μας επιστραφεί».

Ιδιαίτερα σοβαρό χαρακτηρίζει το γεγονός ότι δεχόμαστε πλήγμα σε επίπεδο διαπραγματευτικής ισχύος από τη στιγμή που θέτουμε τα πάντα στο τραπέζι και στη συνέχεια τα αμφισβητούμε. «Αυτό που κάνουμε συνήθως είναι ότι χωρίς να εφαρμόζουμε καμία απόφαση, διαμαρτυρόμαστε και δεν ζητάμε να λάβουμε βοήθεια από κανέναν όταν την έχουμε ανάγκη. Οφείλουμε από τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα να ζητήσουμε τη βοήθεια της Frontex κι όχι να την αρνούμαστε».

Εκτιμά παρόλα αυτά ότι οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας εκτός Σένγκεν είναι ελάχιστες. «Κατά την άποψή μου είναι σχεδόν απίθανο κάτι τέτοιο. Δεν είναι παρά μοχλός πίεσης για να δεχτούμε τις δυνάμεις της Frontex στην Ειδομένη ή στους υπόλοιπους σταθμούς των συνόρων. Μόλις αποδεχτούμε τη συνδρομή της, οι απειλές που δεχόμαστε θα παύσουν να υφίστανται».

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

21
σχόλια
 1. avatar Σαντσο παντσα

  Δεν θα ειμαστε υποχρεωμενοι απο κανενα να κραταμε ολους αυτους τους .........στην Ελλαδα γιατι αυτο βολευει την τουρκια που τα κονομαει απο το εμποριο τους και την ε.ε.που θελει να βλεπει την τουρκια να περναει καλα εις βαρος μας και μας να θαλασσωπνιγομαστε

 2. avatar καπου-καπου

  Ενώ τώρα που είμαστε σ' αυτήν την Σένγκεν δεν προλαβαίνουμε να μπαινοβγαίνουμε στην Ελλάδα!!!! Θα βγάλουμε διαβατήριο και όταν ξαναπιάσουμε λεφτά στα χέρια μας (σε καμιά 200αριά χρόνια), θα πάμε κείνο το ταξιδάκι που σχεδιάσαμε.
  Άντε γιατί μας τα κάνανε με τις παπαριές τους ΝΑΑΑΑΑΑ

 3. avatar Ελεύθερος σκοπευτής

  Κάθε φορά που παραχωρούμε αρμοδιότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των συγκεκριμένων συνθηκών συναινούμε στην εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας. Επομένως δεν μπορούμε εκ των υστέρων να ζητάμε να μας επιστραφεί».

  Ακούστε τι λέει το μίσθαρνο της Κομισιόν. Κυρία μου η εκχώρηση μέρους της εθνικής κυριαρχίας πρός την Ε.Ε γίνεται στην βάση της αμοιβαιότητας όπως λέει ρητά και στο σύνταγμα, και για την συγκεκριμένη συνθήκη, όχι εσαεί.

  Δηλαδή αν κάνουμε χρήση του άρθρου 53 αν δεν κάνω λάθος και φύγουμε από την Ε.Ε χωρίς καμία περαιτέρω υποχρέωση ( το είπε και ο Σοιμπλε σε ανύποπτο χρόνο), την εθνική κυριαρχία θα την πάρουμε πίσω ή θα την αφήσουμε υποθήκη;

  Και πότε ακριβώς μας ρωτήσατε για όλα αυτά, αν σας βαστάει κάντε ακόμη ένα δημοψήφισμα για έξοδο από Ε.Ε και να σας δούμε τότε.

  ΥΓ Σϋμφωνα με το κατηγορητήριο των δωσιλόγων στην δίκη του 45, διώκωνταν και η διασπορά ηττοπάθειας στον λαό, αυτά πρός γνώσιν και συμμόρφωσιν.

 4. avatar Ομηρος ομηρόπουλος

  ΝΑ ΚΑΙ ΑΝ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ,ΝΑ ΚΑΙ ΑΝ ΦΥΓΟΥΜΕ !! ΜΕ ΤΟΣΑ ΚΑΠΙΤΑΛ [...] ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟΣΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΒΑΛΑΝΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΙΠΛΑΝΟ ΧΩΡΙΟ , Η ΣΕΝΓΚΕΝ ΜΕ ΜΑΡΑΝΕ ?!!?? ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΝΓΚΕΝ ! ΤΟΣΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΣΙΑΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ !! ΡΕ ΑΪ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ !!

 5. avatar Όχινεοέλληνας

  «Η Ελλάδα έχει εκχωρήσει ήδη την εθνική της κυριαρχία»...Όταν το ΚΚΕ φώναζε ήταν γραφικό...κλασικό ΚΚΕ...τώρα λουζόμαστε τα αποτελέσματα των ανοιχτών μυαλών. Δεν πειράζει όμως επειδή κάπου διάβασε ότι ο πατέρας θα τα χώσει στο βάζελο. Μπεεεεεεεε μπεεεεεεε μπεεεεεεε

 6. avatar Τι σημαίνει για την Ελλάδα μια πιθανή έξοδος από τη Σένγκεν

  Τίποτε απολύτως!

  Η ΕΛΠΙΔΑ ΕΡΧΕΤΑΙ - Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ - Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΛΛΑΖΕΙ

  https://www.youtube.com/watch?v=CRQ7LqBJ3VM

 7. avatar ineth

  Επειδη παντα ταξιδευα πρεπει να πω πως ο καθε ταξιδιωτης ειναι ετοιμος για διαδικαστικα ειδικα στα αεροδρομια. Στη χειροτερη περιπτωση μιλαμε για 10 λεπτα καθυστερηση στο αεροδρομιο. Εχει ενα γκισε με εναν υπαλληλο σαν σουπερμαρκετ δειχνεις ταυτοτητα διαβατηριο και περνας. Στο σινεμα να παρεις εισητηριο πιο πολυ περιμενεις. Τωρα για το αν θα επιστραφουν λαθρομεταναστες ας πανε να τους πουνε πως επιστρεφουν ελλαδα και θα γελασουμε. Οσο για τους δικους μας εδω ειναι στη διακριτικη μας ευχερεια για το πως θα το χειριστουμε. Το μονο για το οποιο με επεισε η κυρια ειναι πως πρεπει να βγουμε απο την ΕΕ χθες

  1. avatar ΜΗΤΣΑΡΑΣ ΠΑΠΑΔ

   ΜΑ ΚΑΛΑ, ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΙΠΟΤΑΚΤΕΣ;
   ΑΥΤΟΙ ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ; (ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΡΓΩΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΡΑΤΟΝΟΜΙΑ);
   ΕΝΩ ΤΩΡΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΟΥΛΑ ΜΟΝΟ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ, ΠΑΝΕ ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
   ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΟΝΟΜΙΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΣΤΑ ΤΕΤΟΙΑ ΤΟΥΣ
   ΟΧΙ ΣΑΝ ΕΜΑΣ ΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΜΑΜΑ ΠΑΤΡΙΔΑ...

   1. Πωωωω... Με συγκίνησες ρε μπαγάσα Μητσάρα!! Ντροπή τους... να γράφουν έτσι την στρατονομία!!
    Πραγματικά και μόνο για τον λόγο που αναφέρεις έπρεπε να φύγουμε από Σένγκεν χθες.

    Άσε μας αγοράκι μου... Στρατόκ[...] όλοι!!!

 8. avatar Serapis

  Ακόμη μια φορά οι ανελοσφύριζα μας ξεφτέλισαν και τους ΕΛΛΗΝΕΣ και την ΕΛΛΑΔΑ. Μαύρο στις τράπεζες, μαυρο στα βιβλία των παιδιών μας, μαύρο στα σχολεία, μαυρο στα σύνορα, μαύρο ...
  Για να μην είμαι άδικος Εκαναν ΤΕΣΣΕΡΑ μεγάλα έργα: την ΕΡΤ1, την ΕΡΤ2, την ΕΡΤ3, και τις καθαρίστριες με τα μόρια "δικαστίνες" .

  1. avatar ερρικα1

   ολοσωστος/η...συμφωνω απολυτα μαζι σου...ξεχασες μονο να αναφερεις και ενα ακομα μεγαλο εργο του συριζα : την επιστροφη χιλιαδων εγκληματιων στο δημοσιο με το νομο κατρουγκαλου.......

 9. avatar kontkrist

  Για ό,τι συμβαίνει φταίμε εμείς και μόνο εμείς σαν Ελλάδα. Δεν έιχαμε ,δεν έχουμε αλλά ούτε και θα έχουμε ενιαία διαπραγματευτική γραμμή. Κάθε φωστήρας που ανεβαίνει στην εξουσία, "χαράσει" δική του διαπραγματευτική πολιτική. Η ΕΕ θα μπορούσε να είναι πολυεργαλείο για να γίνουμε μια από ις καλύτερες χώρες του κόσμου εφόσον μπήκαμε σε αυτή. Και όμως ο καθένας κυβερνήτης εξυπηρετώντας συμφέροντα δεν έχει εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα της Ενωσης στο ελάχιστο. Μετά από 35 χρόνια στην ΕΕ ακόμα αναρωτιόμαστε τί δεν πάει καλά στην χώρα μας και που φταίει η Ευρώπη. Την ίδια στιγμή οι γείτονές μας οι Τούρκοι κόπτονται να μπουν στην ένωση για να προβάλλουν και να ισχυροποιήσουν τις απαιτήσεις τους στην Ευρώπη. Τυχαίο; Το αποκλείω υπό το πρίσμα της δικής τους εξωτερικής πολιτικής...

 10. avatar mike_30

  Ωραία η θεωρία της καθηγήτριας ,απλά δεν νομίζω ότι η στην πράξη ισχύει τίποτα απο αυτά! βούλγαροι ρουμάνοι αλβανοί άγγλοι πηγαίνω έρχονται καθημερινά εντος και εκτός παρόλο που δεν είναι ενταγμένοι στην συνθήκη.

  1. avatar SYC

   είσαι πολύ μα πάρα πολύ άσχετος!!!
   Βουλγαρία, Ρουμανία, Αγγλία είναι στη συνήκη Σενγκεν. Στο λέω γιατί βρίσκομαι στο εξωτερικό με πολλούς Βούλγαρους, Ρουμάνους και πήγαμε στην Αγγλία με τις ταυτότητές μας.
   Α Σ Χ Ε Τ Ε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   1. avatar μητσαρας ξερολας

    Βρετανια κ αλβανια δεν ειναι στη σενγκεν.δεν ειμαι σιγουρος για τις αλλες δυο.. μην επιμενεις αμα δεν ξερεις

 11. avatar Ναι σε όλα

  Άξιος ο μισθός τους ,άξιοι για ψήφο ...

 12. avatar ΧΟΧΟΧΟ!!!

  ΣΗΚΩ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΕ ΝΑ ΔΕΙΣ...ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ...ΣΕΙΓΚΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥΛΗΜΕΝΗ...ΧΟΧΟΧΟ...!!!

  1. avatar writer

   Γιατί Αλέξη υπέγραψες το 1981 τη συνθήκη του Μάαστριχ και αργότερα αυτή της Λισαβόνας και του Δουβλίνου;

   1. avatar writer

    Ο Αλέξης Τσίπρας, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 28 Ιουλίου 1974, το 1981 ήταν 7 ετών.

    1. avatar ΑΝΑΡΜΟΣΤΟΣ

     Επειδη φαινεσαι ξυπνιος ανθρωπος, για πες μου το εξης : γιατι δεν μας βγαζει απο τα δουβλινα 1-2-3-απειρο.. ο Αλεξης ο Α΄?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει