Ποια είναι η διαφορά της Γενοκτονίας από την Εθνοκάθαρση

Η δήλωση του Νίκου Φίλη για τη Γενοκτονία των Ποντίων επαναφέρει το θέμα στην επικαιρότητα


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14:25
03/11/2015
Ποια είναι η διαφορά της Γενοκτονίας από την Εθνοκάθαρση
65
loading

Σάλο και πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ο οποίος ουσιαστικά ανέφερε ότι ήταν Εθνοκάθαρση.

Με μια γρήγορη ματιά στο λεξικό του Γ. Μπαμπινιώτη μπορεί κάποιος να διαπιστώσει την εξής διαφορά ανάμεσα στις δύο λέξεις:

Γενοκτονία: Η βάσει σχεδίου συστηματική και ολοκληρωτική εξόντωση φυλής ή έθνους.

Εθνοκάθαρση: Ο μαζικός αφανισμός ή εκδίωξη των μελών μιας εθνότητας από μια περιοχή για γεωπολιτικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με τον δρα Βασίλειο Θ. Μεϊχανετσίδη, μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Μελετητών Γενοκτονίας και όσα είχε πει το 2014 στην Ελευθεροτυπία, όταν μια ανάλογη συζήτηση είχε ανοίξει: «Ενώ η γενοκτονία συνιστά συγκεκριμένο έγκλημα του διεθνούς (ποινικού) δικαίου, ο όρος εθνοκάθαρση χρησιμοποιείται ως γενική ονομασία (generic term) για να περιγράψει ένα σύνολο εγκλημάτων, όπως π.χ. τα εγκλήματα πολέμου, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αλλά και το ίδιο το έγκλημα της γενοκτονίας. Με άλλα λόγια, ο όρος εθνοκάθαρση δεν έχει λάβει ρητή νομική αναγνώριση, αν και επιμέρους στοιχεία της πρακτικής αυτής ορίζονται και τιμωρούνται από το διεθνές ή το εθνικό δίκαιο. Ως εκ τούτου, τα γεγονότα κατά των Ελλήνων του Πόντου και ευρύτερα κατά των Οθωμανών Ελλήνων νομικώς στοιχειοθετούν το έγκλημα της γενοκτονίας, μπορούν όμως να περιγραφούν και ως εθνοκάθαρση».

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 213.000-368.000 Ελλήνων. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ) και μετά τηΜικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα. Τα γεγονότα αυτά αναγνωρίζονται επισήμως ως γενοκτονία και από διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών.

Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες. Η γενοκτονία ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε ήταν ο ξεριζωμός, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και τα στρατόπεδα θανάτου.

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία και μιλά για απώλειες στον πόλεμο.

Τι είπε ο Νίκος Φίλης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε πως η σφαγή των Ποντίων δεν ήταν γενοκτονία, προκαλώντας σάλο και αντιδράσεις.

«Πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανα τη δήλωση, συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία με αυστηρή επιστημονική έννοια», ανέφερε ο κ. Φίλης, μιλώντας στο Star.

«Πιστεύω ότι υπάρχει μια υποβάθμιση της γενοκτονίας, όταν ειδικά όχι μόνο η Ελλάδα και άλλες χώρες ονομάζουν τα φαινόμενα της εθνοκάθαρσης, γενοκτονία», συμπλήρωσε, κληθείς να σχολιάσει γιατί αισθάνεται την ανάγκη να κάνει αυτή τη διάκριση.

Τι έγραφε ο Ν. Φίλης σε άρθρο του στην Αυγή με τίτλο «παλαιοκομματισμός και "Γενοκτονία"»

Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτή η άποψη διατυπώνεται από τον υπουργό Παιδείας. Στις 20 Αυγούστου 2014, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Αυγή», με τίτλο «Παλαιοκομματισμός και "Γενοκτονία"», ο Νίκος Φίλης ανέφερε πως τα περί γενοκτονίας ήταν μία απόφαση εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας και όχι διεθνούς σημασίας, συμπληρώνοντας ότι η «η αιματηρή εκδίωξη των χριστιανικών πληθυσμών από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη είναι τυπικό παράδειγμα εθνοκάθαρσης, με βάση την οποία διαλύθηκε η πολυεθνική Οθωμανική Αυτοκρατορία σε συμπαγή εθνικά κράτη, συμπεριλαμβανομένου και του τουρκικού».

«Ο όρος Γενοκτονία καθιερώνεται στο Διεθνές Δίκαιο μετά το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και παραπέμπει σε βιομηχανικά σχεδιασμένη κρατική (της χιτλερικής Γερμανίας) επιδίωξη εξαφάνισης ενός ολόκληρου έθνους. Στο Ολοκαύτωμα δεν εμπλέκονται εδαφικές διεκδικήσεις. Η Γενοκτονία είναι απόλυτη και αφορά ένα ολόκληρο έθνος, όπου κι αν κατοικεί. Γι' αυτό επί μισό αιώνα δεν υπήρξε χρήση του όρου για άλλη σφαγή πληθυσμών. Η έννοια Γενοκτονία απέκτησε διευρυμένη και χρησιμοθηρική έννοια, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, όταν διεθνή όργανα χαρακτήριζαν ως Γενοκτονία τη σφαγή στη Ρουάντα ή ακόμη και τη σερβική επιθετικότητα εναντίον των μουσουλμάνων της Βοσνίας. Σε κάθε περίπτωση, υπήρχε διεθνής, δηλαδή γενική αναγνώριση της όποιας "Γενοκτονίας".

Στην Ελληνική Ιστορία η Μικρασιατική Καταστροφή ποτέ δεν χαρακτηρίστηκε ως Γενοκτονία. Γράφαμε, διδασκόμασταν, θυμόμαστε την Καταστροφή. Αυτό έχει σημασία για να αντιληφθούμε ότι η όψιμη μετακίνηση σε επίπεδο ορολογίας υποκρύπτει απόπειρα μετάλλαξης της ιστορικής εμπειρίας και των γεγονότων, η οποία μάλιστα "επισημοποιείται" με την παραγωγή μιας νέας, μεροληπτικής ιστορίας», έγραφε ο κ. Φίλης.

Οι σφοδρές αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων, Χαράλαμπο Αποστολίδη, συνέκρινε ευθέως τον υπουργό Παιδείας με τη Μαρία Ρεπούση και να έκανε λόγο για κίνηση «στα όρια της εθνικής προδοσίας».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus Θεσσαλονίκης 103,6, ο κ. Αποστολίδης χαρακτήρισε τον υπουργό Παιδείας ως «προσωποποίηση της Κερκόπορτας και του Εφιάλτη», συμπληρώνοντας ότι «έλειψε από τη Βουλή η κ. Ρεπούση και μάλλον ο κ. Φίλης έσπευσε να συμπληρώσει το κενό».

Ο κ. Αποστολίδης δήλωσε ότι «ο Νίκος Φίλης κινείται στα όρια της εθνικής προδοσίας», συμπληρώνοντας ότι τη γενοκτονία των Ποντίων την έχουν αναγνωρίσει μεταξύ άλλων τόσο ευρωπαϊκά κοινοβούλια, όσο και αμερικανικές πολιτείες.

Αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη, αλλά και στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων χαρακτήρισε τις δηλώσεις Φίλη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Να θέσει εκτός κυβέρνησης τον κ. Φίλη κάλεσε τον πρωθυπουργό, ΑλέξηΤσίπρα, ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. «Όταν ο θλιβερός κ. Φίλης αντιληφθεί τους αγώνες που δόθηκαν για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ίσως να ξεπεράσει τις εθνικά επικίνδυνες ιδεοληψίες του. Περισσότεροι από 350.000 Έλληνες δολοφονήθηκαν και το επίσημο ελληνικό κράτος έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία από το 1994 κηρύσσοντας τη 19η Μαΐου ως "Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο". Αν υπουργός αυτής της καταστροφικής για τον τόπο κυβέρνησης δε σέβεται ούτε τους νεκρούς, ούτε τις αποφάσεις του ίδιου του κράτους του, να του υπενθυμίσουμε ότι το Δεκέμβριο του 2007 τη γενοκτονία των Ποντίων αναγνώρισε και η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών... Κύριε Φίλη παραιτηθείτε. Κύριε Τσίπρα διώξτε τον», ανέφερε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Την αποπομπή του Νίκου Φίλη ζήτησε και ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Είναι αδύνατον ο κ. Φίλης να παραμένει στη θέση του αμφισβητώντας την Ομόφωνη απόφαση της Βουλής για την Γενοκτονία», έγραψε ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

65
σχόλια
 1. avatar ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ

  ΑΘΕΟΙ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΟΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΠΟΣΟΣΤΑ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ???? ΕΛΑ ΜΟΥ ΝΤΕ

 2. avatar ειρηνη μπαλδιρανη

  εχει παρει τετοιες διαστασεις το θεμα με την γενοκτονια και την εθνοκαθαρση των ποντιων και γιορταζουμε την 19η μαιου κανεις ομως και πουθενα δεν μιλαει για την καταστροφη της σμυρνης και της ανατολικης θρακης εμεις που εχουμε καταγωγη απο εκι τι πρεπει να πουμε και να κανουμε??ποια ειναι η μερα που γιορταζουμε την μικρασιατικη καταστροφη,εθνοκαθαρση δεν ηταν αυτο??και στο δρομο απο κακουχιες και πεινα πεθαναν γυναικοπαιδα κτλ??ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ καθαρη ηταν αυτο που εγινε με τους ποντιους εφοσον υπαρχουν ακομη και παντα με σεβασμο και με την καλη εννοια προς τους ποντιους
  γενοκτονια ειναι να ΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟΥς ΠΟΝΤΙΟΥΣ αν ειχε γινει γενοκτονια δεν θα υπηρχε ουτε ενας ποντιος αυτη την στιγμη
  για αυτο σταματηστε την [...] και δειτε τα γεγονοτα οπως ειναι

  1. avatar Μινωταυρος

   Ακριβως. Οπως και να το πεις ΕΓΚΛΗΜΑ ειναι. Νομιζω οτι η εμμονη τους για χρησιμοποιηση του ορου γενοκτονια υποκρυπτει και αλλα κινητρα.

 3. avatar geo74

  Οι όροι είναι συνώνυμοι, απλά το Γενοκτονία έχει ποινική υπόσταση λόγω Εβραίων. Προφανώς και ο Φίλης εξοφλεί γραμμάτια στην Τουρκία.

 4. avatar Βασίλειος_Ανήρ

  Όσοι δεν καταλαβαίνουν τί εννοεί ο Φίλης,η έννοια "επιστημονική έρευνα" τους είναι παντελώς άγνωστη γιατί δεν έχουν περάσει ούτε απ'έξω από Πανεπιστήμιο.Δεν αμφισβητεί κανείς το τί έγινε,αμφισβητείται ο ορισμός που χρησιμοποιείται με βάση καθαρά επιστημονικούς ορισμούς.
  Ελλάδα.Μια χώρα 100% αμορφωσιά και σπέκουλα.Κάνουμε διαγωνισμό ποιός θα κράξει τους "αντιπατριώτες" για να νιώσει ο ίδιος πατριώτης.

  1. avatar ΚΚΚ

   . . . επιστημονική άποψη εξέφρασε χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τους ποντίους μόνο? υπάρχουν δεκάδες και εκατοντάδες παραδείγματα για να πει την άποψή του αυτή, έστω λέγοντας και για τους πόντιους αυτό αν αυτό πιστεύει. Γιατί δεν είπε ότι το ίδιο ισχύει για τους Εβραίους, τους Αρμένιους κλπ, κλπ? Όταν έγινε υπουργός έπρεπε να αποφασίσει ότι θα σταματήσει να είναι [...]. Όταν θες να εκφράσεις επιστημονική άποψη δεν βάζεις παρωπίδες. Ο άνθρωπος είναι [...]! Τέλος.

 5. avatar has

  ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ.

 6. avatar ineth

  Αν οι Πόντιοι κινηθούν νομικά εναντίον της Τουρκίας σε διεθνή δικαστήρια θα μπορούσαν όχι απλώς να διεκδικήσουν περίτρανες αποζημιώσεις αλλά ακόμα και να διεκδικήσουν την πατρίδα τους πίσω όπως έκανε το Ισραήλ. Αλλά σιγά μην αφήσουν τα παράνομα επιδόματα και τις Μαϊμού συντάξεις του Ελλαδιστάν. Αν τώρα αυτό το τελευταίο το διαβάζουν κάποιοι απο τους Ποντίους που πάλεψαν και παλέυουν σε αυτούς απολογούμαι, αλλά σαφώς ξέρετε και σεις για ποοιους μιλάω. Και είναι πολλοί.

 7. avatar KostasS

  Εθνοκάθαρση είναι ένας πολύ γενικότερος, πιο ασαφής και ασφαλώς πολύ πιο ήπιος χαρακτηρισμός, ο οποίος θα μπορούσε να σημαίνει όχι υποχρεωτικά, ομαδικές σφαγές πληθυσμών. Εθνοκάθαρση είναι για παράδειγμα και όταν χτυπούν την πόρτα ανθρώπων μιας εθνικότητας και τους υποχρεώνουν να εγκαταλείψουν ομαδικά την χώρα σε συγκεκριμένο χρόνο, χωρίς να τους δολοφονούν όμως. Αυτό έγινε;; Όχι ασφαλώς!! Εδώ μιλάμε για καθαρή γενοκτονία, για σφαγές, βιασμούς και κάθε είδους φρικαλεότητες απέναντι στους Έλληνες του Πόντου, μιλάμε για γενοκτονία με την πλήρη έννοια του όρου , και ντρέπομαι ειλικρινά να βλέπω Έλληνες πολιτικούς, να έχουν άλλη άποψη πάνω στο θέμα.

  1. avatar Μινωταυρος

   και στην εθνοκαθαρση δεν σου κτυπαν παντα ευγενικα την πορτα, διαφορετικα αυτο θα σημαινει εκτοπιση. Αντε γιατι πολυ κλαψα εσκεμμενη πεφτει.

 8. avatar ΠανντΠΑΡ

  Γενοκτονία: Η βάσει σχεδίου συστηματική και ολοκληρωτική εξόντωση φυλής ή έθνους.
  Εθνοκάθαρση: Ο μαζικός αφανισμός ή εκδίωξη των μελών μιας εθνότητας από μια περιοχή για γεωπολιτικούς σκοπούς.
  Τώρα έχω την εξής απορία, στην Κύπρο τι ήταν ? κάτι καινούργιο : ανταλλαγή πληθυσμών . Εκδίωξη μελών δύο εθνοτήτων και από τα δύο μέρη . Εδώ τι όρος πρέπει να τεθεί .

 9. avatar Διεθνολογος

  Ουσιαστικά οι δύο όροι στην κοινή αντίληψη έχουν την ίδια έννοια...Ειδικότερα όμως μπορούμε να εντοπίσουμε ως συνδετικό στοιχείο το εξής:πως η εθνοκαθαρση αποτελεί το αποτέλεσμα όσον αφορά το γεωγραφικό στοιχείο(την επίτευξη δηλ ομοιογενειας σε μια γεωγραφική περιοχή) και η γενοκτονία ένα από τα μέσα επίτευξή της.Η εθνοκαθαρση μπορεί να επιτευχθεί και με αναίμακτα μέσα όπως απελασεις ή μετακινήσεις πληθυσμών,από την στιγμή όμως που ασκείται βία και μάλιστα εναντίον συγκεκριμένης εθνοτικης ομάδας,αυτόματα μιλάμε πλέον για γενοκτονία(σύμφωνα με τον ορισμό του ΟΗΕ),η οποία σε συνδυασμό με τις προαναφερθεισες πρακτικές οδηγούν στην εθνοκαθαρση.Εν κατακλείδι λοιπόν,η εθνοκαθαρση αποτελεί το γενικότερο πλαίσιο όπως πολλοί αναγνώστες της σελιδας επισημαίνουν,και εμπεριέχει το φαινόμενο της γενοκτονίας από τη στιγμή που εκδηλωθουν πράξεις βίας και απώλειες ανθρώπων.

  1. avatar Nikath13

   Που λεει οτι η γενοκτονια ειναι το μεσο για την επιτευξη της εθνοκαθαρσης; στη γενοκτονια εξοντωνεις ενα ολοκληρο γενος, η ενα ολοκληρο εθνος, οπως εκαναν οι Ναζι στον ΒΠΠ, η οπως εκαναν οι Ρωμαιοι με τους Καρχηδονιους, που καταστρεψανε, εξοντωσανε, εξαφανισανε το γενος των Καρχηδονιων δια ΠΑΝΤΟΣ απο το προσωπο της Γης, και καθε γραπτο, ιστορι9κο ντοκουμεντο της Καρχηδονας χαθηκε για παντα. Αυτο ναι, ειναι Γενοκτονια. Στην περιπτωση του Ποντου, εκδιωξαν με τη βια τους Ποντιους απο τα σπιτια τους, και εννοειτε οτι στο δρομο προς την ξενιτια πεθαναν εκατονταδες χιλιαδες. Αλλα οχι δεν τους εξοντωσαν ολοκληρωτικα.

   1. avatar Βασίλης Δημόπουλος

    Μάλλον δεν σου τα είπαν καλά οι παππούδες σου, αγαπητέ, δεν πεθάναν στο δρόμο της εξορίας από τις κακουχίες οι Πόντιοι. Μη λέμε κι ότι θέλουμε. Αναγκαστικούς εκτοπισμούς στα ενδότερα της Ανατολίας χωρίς τροφή και νερό και με δολοφονίες εφάρμοσαν σε αυτούς, αυτά βέβαια σε όσους επιβίωναν από τις εκτελέσεις, απαγχονισμούς κλπ.

    1. avatar Nikath13

     Ούτε και εσένα στα είπαμε πολύ καλά. Εξορίστηκαν στην μετέπειτα ΕΣΣΔ, εξού και ο ορισμός ρωσοποντιος. Δε, στις πορείες αυτές, 3 στους 5 πέθαναν. Όσοι επιβίωσαν πήγαν από την απέναντι μεριά του πόντου

   2. avatar ΑΛΕΚΑ

    Τότε και των Εβραίων δεν ήταν γενοκτονία αφού οι ΝΑΖΙ δεν τους εξόντωσαν όλους παρά μόνο όσους μπόρεσαν και βέβαια μόνο μέσα στην επικράτεια του γ ράιχ. Δεν εξοντώθηκε ούτε όλη η φυλή ούτε ολο το έθνος.

    1. avatar Κλέων

     Οι διώξεις κατά των Εβραίων άρχισαν μετά την άνοδο τού Χίτλερ στην εξουσία και τον Νόμο τής Νυρεμβέργης (1936), που τούς στερούσε την ιδιότητα τού άνθρώπου.

     Αρχικά αυτοεξορίζονταν, ή τούς ανάγκαζαν να αυτοεξορισοτούν (π.χ. με την "Νύχτα των Κρυσταλλών" κλπ.), αλλά δεν τούς φυλάκιζαν, ούτε τούς σκότωναν.

     Αυτό άρχισε από το 1940 και μετά, με την δημιουργία των Στρατοπέδων "Εργασίας", λέγε εξοντώσεως.

     Πρέπει να τονισθεί ότι στα στρατόπεδα αυτά δεν βρήκαν τον θάνατο μόνον Εβραίοι, αλλά και Αθίγγανοι, Σλάβοι, Ομοφυλόφιλοι, Μάρτρες τού Ιεχωβά και Τέκτονες.

 10. avatar Νίκος Σ.

  Εθνοκάθαρση και γενοκτονία είναι συνώνυμες λέξεις ή τείνουν να έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Αλλά το να το σχολιάζεις με νομικίστικους όρους και ερμηνείες από μόνο του υποβαθμίζει το γεγονός από μαζική δολοφονία σε στατιστική μελέτη. Όσοι κυβερνάνε πρέπει να γνωρίζουν την δύναμη των λέξεων αλλιώς είναι ανίκανοι να κυβερνήσουν.

  1. avatar Μινωταυρος

   πιο πολυ οι ποντιοι εχουν κολησει σε νομικιστικους ορους και αλλοιμονο σε οποιον διαφωνησει. Προβλεπω να ποινικοποιειται το θεμα.

 11. avatar gfd

  Από την άλλη, σύμφωνα με την Διακήρυξη του ΟΗΕ από την 9η Δεκεμβρίου του 1948, ως γενοκτονία καλείται «μια από τις ακόλουθες πράξεις που λαμβάνει χώρα με στόχο την ηθελημένη καταστροφή ή τον αφανισμό ενός μέρους ή μιας ολόκληρης εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας ανθρώπων:

  Την δολοφονία μελών της ομάδας αυτής
  Την πρόκληση σοβαρών σωματικών ή ψυχολογικών τραυμάτων σε μέλη της ομάδας
  Την ηθελημένη επέμβαση στις συνθήκες ζωής των ομάδων αυτών, με στόχο τον φυσικό αφανισμό τους
  Την επιβολή μέτρων με στόχο τον εμποδισμό των γεννήσεων εντός της ομάδας αυτής
  Την βίαιη μετατόπιση παιδιών από την ομάδα αυτή σε μια άλλη ομάδα ανθρώπων».
  Πάντως, πολλοί ακαδημαϊκοί κι επιστήμονες συμφωνούν πως, παρόλο που οι δυο έννοιες δεν είναι συνώνυμες, εντούτοις αμφότερες αναφέρονται σε «επιθέσεις πάνω σε συγκεκριμένες εθνικές ή φυλετικές ομάδες».

  Ο όρος «γενοκτονία» είναι ένας νομικός όρος που εντάχθηκε στη διεθνή νομολογία το 1948, ενώ ο όρος «εθνοκάθαρση» είναι ένας κοινός όρος χωρίς νομική αναγνώριση που περιγράφει συμπεριφορές και πρακτικές. Οι περισσότεροι πάντως επιχειρηματολογούν πως η εθνοκάθαρση εμπεριέχει περισσότερο πράξεις όπως απελάσεις ή μετακινήσεις πληθυσμών, ενώ η γενοκτονία (όπως λέει και το δεύτερο συνθετικό της λέξης) εμπεριέχει μέσα της την έννοια του ηθελημένου φόνου.

  1. avatar ax_koula

   το κείμενό σου gfd αποδεικνύει περίτρανα ότι όπως και να το δει κανείς το θέμα είτε ως γενοκτονία είτε ως εθνοκάθαρση [...] έχει άδικο για τις αμετροέπειές του...το έγκλημα κατά του Ποντιακού Ελληνισμού εμπεριείχε στοιχεία κι από τις δυο έννοιες!

 12. avatar ΑΘΑΝΑΣΙΟΣΚ

  ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΟΜΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗ
  ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΡΩΜΑΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ
  ( ΒΥΖΑΝΤΗΝΗΣ ) ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΚΑΛΟΓΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ
  ΓΕΡΜΑΝΟΓΟΤΘΟ ΑΛΑΡΙΧΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΒΑΛΑΝ ΟΙ ΔΙΑΔΟΧΟΙ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ¨??/
  Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΦΟΒΟ ΚΑΙ
  ΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΓΛΥΦΕΙ ΤΑ ΑΠΛΥΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΩΝ ΣΦΑΓΕΩΝ ΤΟΥ....
  Η ΕΞΩΝΤΟΣΗ ΠΟΥ ΥΦΊΣΤΑΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΓΟΜΕΝΗ
  (((((((((((ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ )))))) ΚΑΙ ΤΟΥΣ (ΕΛΛΗΝΕΣ) ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ...

  1. avatar giwrgos12

   διάβασε πρώτα και έπειτα γραψε οτι θελεις

 13. avatar Sotiris

  Απλά και ταπεινά ντρέπομαι που στην Ελληνική Βουλή υπάρχει ο Φίλης και όσοι είναι ίδιων ιδεών με αυτόν !
  Ντρέπομαι γι αυτούς τους Έλληνες που ψήφισαν και τους εκπροσωπεί στην Βουλή μας ο Φίλης !
  Ντρέπομαι που η Ελλάδα έχει τον Φίλη Υπουργό Παιδείας !
  Ντρέπομαι που ο, υποτίθεται, Έλληνας Πρωθυπουργός την ίδια στιγμή που το είπε άμεσα δεν τον παραίτησε και τον διατηρεί σαν Υπουργό Παιδείας.
  Έτσι Κύριοι διαλύονται τα Έθνη και η Ιστορία τους σε συνδυασμό με τα λοιπά τεκταινόμενα στην χώρα μας !
  ΑΝΤΙΟ ΕΛΛΑΔΑ.

  1. avatar Σατανάς

   Η Ελλάδα διαλύεται επίσης όταν αρχίζουμε να κάνουμε λόγο για "γένος" των Ποντίων, Αρβανιτών, Βλάχων, κτλ κτλ...

 14. avatar Douskas John

  Οι δηλώσεις Φίλη έχουν χρώμα εθνομηδενισμού, γιατί εκπορεύονται από έναν δήθεν αριστερό που η πολιτική του αντίληψη δεν μπορεί «να καταλάβει και να εντοπίσει το ταξικό μέσα στο εθνικοαπελευθερωτικό και ως εκ τούτου διαβάζει την ιστορία με περίπου τουριστική διάθεση». Ο Ν. Μπογιόπουλος αφού ξεκαθάρισε την διαφορά μεταξύ γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης αιτιολόγησε την άποψη του ότι στην προκειμένη περίπτωση έχουμε μια καθαρή περίπτωση γενοκτονίας.Ο ίδιος εκτίμησε ότι υπήρξαν σε πολλές περιπτώσεις υποκριτικές οι αντιδράσεις στις δηλώσεις Φίλη, που αρκετές από αυτές αποπνέουν εθνοκαπηλία, πατριδοκαπηλία καθώς και εθνικοφροσύνη του αίσχιστου είδους.
  Η τοποθέτηση του Ν. Μπογιόπουλου για τις δηλώσεις φίλη .

 15. avatar n1K0SsT

  Δε χρειάζεται να το συζητάμε. Το άτομο που λέγεται Φίλης όχι μόνο θα έπρεπε να εκδιωχθεί απο την κυβέρνηση αλλά και να διωχθεί σύμφωνα με τον περίφημο αντιρατσιστικό νόμο που φαίνεται δεν ακουμπάει μερικούς από τους πιό εκτρωματικούς εκπρόσωπους του μορφώματος. Αλλά ο μπαμπάς του Ερνέστο δεν είχε την τσιπα, το ελάχιστο θάρρος και του τελευταίου πολιτικού να κλωτσήσει τον Μπαρουφάκη την ώρα που σε συνεργασία με τον Σόιμπλε ετοίμαζε το Grexit! Να το έχει τώρα για να ξαποστείλει το κομματόσκυλό του και μέγιστο θεωρητικό της νεοελληνικής αριστερίλας; Η μόνη περίπτωση να τον έδιωχνε είναι να προσέβαλε τη μνήμη τίποτα Μουσουλμάνων αντί για τη μνήμη των Ελλήνων. Ποιος τους ... αυτούς. Ζήτω η τρέλα. Μιά προσφορά του μορφώματος ΣΥΡΙΖΑ και των αμνοεριφίων του.

 16. avatar Λυκιος

  Η αναγνωρισμένη γενοκτονία είναι ποινικά κολάσιμη πράξη Και μπορεί να επιφέρει αποζημιώσεις κτλπ βάση; τούς διεθνούς δικαίου.

  Η εθνοκάθαρση πάλι....Όχι..
  Γι αυτό και μόνο ο χοντρός θα έπρεπε να το χε ράψει το στόμα του.....

 17. avatar marilu

  βεβαια απο τη στιγμη που ετσι υποθηκε ως γενοκτονια, συμφωνα με αποφασεις,
  το λεμε γενοκτονια και δεν προσπαθουμε να δημιουργησουμε εντυπωσεις λεγοντας για εθνοκαθαρση κλπ. κουβεντες παραπλανησης

 18. avatar marilu

  οταν λεμε γενοκτονια ενοουμε αφανισμο εθνους, φυλης χωρις επιζωντα
  οταν λεμε εθνοκαθαρση εννοουμε αφανισμο εθνους, φυλης, με επιζωντες

  1. avatar ΑΛΕΚΑ

   Άρα, δεν υπάρχουν γενοκτονίες, μόνο εθνοκαθάρσεις; Γιατί και ο Χίτλερ δεν εξαφάνισε όλους τους Εβραίους. Μόνο όσους βρίσκονταν στην περιοχή της επικράτειας του γ ραιχ.

 19. avatar ΜΥΓΔΟΝΑΣ

  ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ =ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΟΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ.

 20. avatar ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛ

  δεν ειμαι συριζα αλλα να λεμε την αληθεια. γενοκτονια ισον εξαφανιση ενος γενους απανταχου του πλανητη π.χ. χιτλερ-εβραιοι, εθνοκαθαρση ισον απαλλαγη μιας περιοχης-μιας χωρας, απο ανεπιθυμητους ειτε δια δολοφονιας ειτε δι απομακρυνσης τους τουρκοι-ποντιοι ελληνες, σερβοι-μουσουλμανοι σεμπρενιτσα,καθαρα πραγματα. δεν μπορω να καταλαβω γιατι αρπαχτηκαν οι ποντιοι,ας το εξηγησουν.

  1. avatar ΚΚΚ

   Εσύ ξέρεις τώρα τι μας λες? Το αντίθετο από αυτό που γράφεις. Hello? Δηλαδή αφού ο Χίτλερ δεν πήγε στην Αμερική να εξαφανίσει τους Εβραίους ή στο τότε Ισραήλ-Παλαιστίνη, άρα δεν ήταν γενοκτονία. Αλλά γράφεις το αντίθετο.

  2. avatar Theoni77777

   Από την στιγμή που είναι αναγνωρισμένη Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ από την Διεθνή Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών το 2007 θα έρθεις εσύ κ θα μου πεις να μαζευτώ????????ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΕΙΣ?????ΕΕΕΕΕΕΕΗ ΜΠΕΕΕΕ

  3. avatar chrisantus

   Νομίζω ότι η βασική διαφορά έγκειται στο σκοπό της κάθε πράξης. Με τον όρο εθνοκάθαρση στόχος είναι ο διωγμός μιας φυλετικής ομάδας από έναν τόπο, ενώ η γενοκτονία σκοπεύει στον αφανισμό της ομάδας. Παρόλο που τα μέσα μοιάζουν ο σκοπός διαφέρει. Δεν είπε κάτι τόσο τραγικό ο Φίλης κατά τη γνώμη μου...

  4. avatar ax_koula

   "γενοκτονια ισον εξαφανιση ενος γενους απανταχου του πλανητη π.χ. χιτλερ-εβραιοι" γράφεις!!! δηλαδή δεν υπάρχουν σήμερα εβραίοι στον πλανήτη??!! χαχαχα

  5. avatar ΑΛΕΚΑ

   Φιλε μου και ο Χίτλερ σύμφωνα με αυτά που γράφεις δεν έκανε γενοκτονία στους Εβραίους αλλά εθνοκάθαρση, καθόσον έγινε στα όρια της γερμανικής κυριαρχίας και όχι σε όλον τον πλανήτη.

  6. avatar νταν

   Οκ.. αλλά ούτε και οι Εβραίοι αφανίστηκαν..

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει