Κι όμως είναι γεγονός. Στην Ελλάδα ιδρύθηκαν εταιρείες με μέσο χρόνο συνολικής διαδικασίας μία ημέρα και 9 ώρες. Για το πρόγραμμα λειτουργίας της νέας υπηρεσίας «Υπηρεσίας Μιας Στάσης» ενημερώθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών συνοδευόμενος από τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοΐδη που έχει και την γενική ευθύνη του προγράμματος.

«Σήμερα τόνισε ο κ. Μ. Χρυσοχοίδης είναι μία ξεχωριστή ημέρα για την επιχειρηματικότητα Κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια να καταστήσουμε τη χώρα φιλική προς τις επενδύσεις.

Οι επενδύσεις θέλουν φιλικό και θετικό περιβάλλον. Το επόμενο βήμα είναι το νομοσχέδιο για τις αδειοδοτήσεις, που βρίσκεται ήδη στη Βουλή για ψήφιση, ώστε να απλοποιήσουμε την αδειοδότηση κυρίως των μεταποιητικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων που ασχολούνται σε βιομηχανικές περιοχές, αλλά και την αδειοδότηση των τεχνικών επαγγελμάτων.

Δεν κάνουμε θαύματα αλλά νομίζω ότι κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια, βήμα – βήμα, ώστε να γίνουν μεγάλες τομές για να κάνουμε τη χώρα φιλική προς τις επενδύσεις». Ας σημειωθεί ότι στην πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της υπηρεσίας «μίας στάσης» έχουν ιδρυθεί 7 ομόρρυθμες εταιρείες, από μια ΕΠΕ σε έξι επιμελητήρια της χώρας και ένα συμβολαιογραφείο και ο μέσος χρόνος ίδρυσης είναι μια ημέρα και 9 ώρες, ενώ ο λιγότερος χρόνος ίδρυσης ήταν οι 4 ώρες στο επιμελητήριο Κοζάνης και όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνός στόχος είναι η περαιτέρω μείωση του χρόνου.

Εκτιμάται ότι η νέα υπηρεσία μειώνει το χρόνο σύστασης εταιρείας από 19 μέρες σε μια τις διαδικασίες από 15 σε μια τα σημεία επαφής του επιχειρηματία με το δημόσιο από 8 σε ένα, και τα μητρώα επιχειρήσεων από 59 επίσης σε ένα. Επίσης, εκτιμάται ότι το κόστος ίδρυσης μιας επιχειρήσεις μειώνεται από 50% – 62% ενώ η κατάταξη της χώρας στον πίνακα κατάταξης της Παγκόσμιας Τράπεζας Starting Bussines από τη θέση 149 που είναι σήμερα θα ανέβει στην 31η θέση.