Νομικά ετοιμάζονται να κινηθούν μια σειρά από συνεργάτες Ελλήνων (και όχι μόνο) ευρωβουλευτών σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, μετά την αποκάλυψη ότι διέρρευσαν αρκετά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τους σε αγνώστους που παραβίασαν την εφαρμογή «People» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για το ηλεκτρονικό αρχείο της υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για την πρόσληψη μη μονίμου προσωπικού στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υπόθεση είδε για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας στις αρχές του τρέχοντος μήνα, ωστόσο το μέγεθος της ζημιάς που έχει γίνει, το βλέπουμε τώρα, που ενημερώνονται ένας προς ένα οι υπάλληλοι που έχουν στα γραφεία τους οι ευρωβουλευτές, από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Βρυξελλών. Παράλληλα τις έρευνες για την αναζήτηση των υπευθύνων έχει αναλάβει και η αστυνομία του Λουξεμβούργου καθώς εκεί εδρεύουν οι υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας και προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Επί της ουσίας πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ηλεκτρονικές παραβιάσεις στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι ακριβώς έχει υποκλαπεί; Αρκετά άκρως σημαντικά στοιχεία των υπαλλήλων όπως είναι μεταξύ άλλων, η σκαναρισμένη αστυνομική τους ταυτότητα, ο αριθμός διαβατηρίου, η διεύθυνση κατοικίας και τα έγγραφα στα οποία αποδεικνύεται ότι κάποιος μένει σ’ αυτή (π.χ. λογαριασμοί ρεύματος ή τηλεφώνου) και ο αριθμός λογαριασμού του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στο οποίο κατατίθεται η μισθοδοσία. Άξιο μνείας είναι τέλος το γεγονός ότι η υποκλοπή ευαίσθητων προσωπικών στοιχείων δεν αφορά μονάχα νυν συνεργάτες των ευρωβουλευτών αλλά και πρώην υπαλλήλους που θήτευσαν δίπλα τους.