Θετικός είναι ο απολογισμός της πρώτης ημέρας της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ινδία. Ο πρώτος και μεγαλύτερος σταθμός του ταξιδιού του, το Νέο Δελχί.

Εκτός από τη θερμή υποδοχή και το καλό κλίμα στη συνάντηση με τον ινδό ομόλογό του, Ναρέντρα Μόντι, με τον οποίο συμφώνησαν να διπλασιαστούν οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών έως το 2030, οι δυο ηγέτες έπιασαν το νήμα από εκεί που το άφησαν τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο ινδός πρωθυπουργός βρέθηκε στην Αθήνα όπου υπογράφηκαν μνημόνια συνεργασίας σε τομείς όπως η γεωργία και η άμυνα, ενώ είναι προς επεξεργασία η σημαντική συμφωνία για τη μετανάστευση.

Συζητήθηκαν, επίσης, πιθανότητες συνεργειών στην «πράσινη» ενέργεια και στον αγροτικό τομέα, ενώ οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη βούλησή τους για την ολοκλήρωση της διμερούς συμφωνίας για την κινητικότητα το επόμενο διάστημα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε προσκλητήριο στους ινδούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας, ενώ μια πολυπληθής ελληνική επιχειρηματική αποστολή τον συνοδεύει σε κάθε σταθμό του ταξιδιού του, προκειμένου να εισχωρήσει στην τεράστια ινδική αγορά.

Σε πολιτικό, γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να καταστεί η χώρα μας το φυσικό σκαλοπάτι εισόδου για την Ινδία στην Ευρώπη.

Μιλώντας στην ετήσια διάσκεψη της Ινδίας, Raisina Dialogue, το μεγαλύτερο think tank, ως επίτιμος καλεσμένος ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι πλέον ο κόσμος έχει μπροστά του μια άλλη Ελλάδα, η οποία τα τελευταία χρόνια σημειώνει τεράστια πρόοδο και προχωρά σε μεταρρυθμίσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γεγονός ότι το 2024, που είναι μια χρονιά με δεκάδες εκλογικές αναμετρήσεις παγκοσμίως, αποτελεί ορόσημο για τη δημοκρατία, κυρίως λόγω των τεράστιων προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι λαοί, όπως οι πόλεμοι που μαίνονται, η κλιματική κρίση που έχει κάνει δυναμικά την εμφάνισή της, αλλά και η είσοδος στη ζωή μας της τεχνητής νοημοσύνης.

Όπως τόνιζαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αέρα του ηγέτη που έχει καταφέρει να καταστήσει τη χώρα του ισότιμο συνομιλητή των εταίρων του στην ΕΕ μετέφερε στον ινδό πρωθυπουργό ένα μήνυμα συνεργασίας εκ μέρους της Ενωμένης Ευρώπης, η οποία και επιθυμεί διακαώς την ενίσχυση και την τόνωση της εταιρικής σχέσης της με την Ινδία.

Ο έλληνας πρωθυπουργός άνοιξε διάπλατα την πύλη από την οποία θα μπορούσαν να περνούν τα ινδικά αγαθά προς την ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι η ενίσχυση της εταιρικής σχέσης της ΕΕ με την Ινδία θα πρέπει να αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής πολιτικής της Ευρώπης.

Η Ελλάδα σε όλο αυτό επιθυμεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς λόγω της γεωγραφικής, πολιτιστικής και στρατηγικής της εγγύτητας, μπορεί να λειτουργήσει ως συνομιλητής μεταξύ της Ινδίας και της Ευρώπης.

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Βομβάη όπου θα έχει επαφές με εκπροσώπους ινδικών επιχειρήσεων και θα μιλήσει στο ελληνοϊνδικό φόρουμ επιχειρηματικότητας.