Οι Εκκλησίες και ο Βορίδης

Όλα τα φώτα πέφτουν αύριο στις Εκκλησίες για να ακούσουμε τους πύρινους λόγους πολλών Μητροπολιτών για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ενδιαφέρον έχει τι θα γίνει και με άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, που μετά τη στάση Βορίδη, κάποιοι υποστηρίζουν από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τον ακουμπάει γιατί να την πληρώσουν άλλοι; Μίλησα χθες με πρόσωπα που ξέρουν και μου είπαν τους τους τρεις λόγους για τους οποίους δεν θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ο Μ. Βορίδης, αλλά και γιατί δεν παραιτείται ο ίδιος μετά τη διαφωνία του.

Την κυβέρνηση την ορίζει ο πρωθυπουργός

Ο υπουργός Επικρατείας θυμίζει στους συνομιλητές του ότι την κυβέρνηση την ορίζει ο πρωθυπουργός. Δεν του ετέθη θέμα παραίτησης και τον ευχαριστεί επί της ουσίας διότι του έδωσε έναν δρόμο με την αποχή ώστε και αυτός να βγει από την δύσκολή θέση και να μην θυσιαστεί το έργο της κυβέρνησης.

Το επιχείρημα

Όσον αφορά τους λόγους της στάσης του, ο Μάκης Βορίδης αντικρούει στους συνομιλητές του το επιχείρημα ότι είναι μια πρωτοβουλία που προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς «δυστυχώς δεν το λέει το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Επικαλείται δύο αποφάσεις, του 2010 και του 2017 στις οποίες έχει αχθεί προς κρίση η άρνηση της διοικήσεως άλλων κρατών να χορηγήσουν το δικαίωμα του γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια. Το δικαστήριο επιμένει ότι είναι ζήτημα στη διακριτική ευχέρεια των κρατών να το ρυθμίσουν αλλά αν δεν το ρυθμίσουν δεν υπάρχει θέμα διάκρισης από το κράτος. Άρα το βασικό επιχείρημα της ισότητας έχει απαντηθεί ότι δεν υπάρχει παραβίαση της αρχής της ισότητας.

Ο υπουργός που «ντοπάρεται» με βιταμίνες 

Μια χούφτα βιταμίνες πίνει σε καθημερινή βάση υπουργός της κυβέρνησης που βρίσκεται στις επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες για να ανταπεξέλθει στις αυξημένες υποχρεώσεις του χαρτοφυλακίου του. Τα ραντεβού και οι συναντήσεις δίνουν και παίρνουν με αποτέλεσμα να ξημεροβραδιάζεται στο υπουργείο, ενώ δεν λείπουν και τα ταξίδια στην περιφέρεια λόγω έκτακτων συνθηκών. Στενός του συνεργάτης μου έλεγε ότι οι 24ωρες δεν φτάνουν, η «ομάδα»του «ξεχνάει» να γυρίσει σπίτι και ειδικά τις τελευταίες ημέρες δεν προλαβαίνουν να του προγραμματίζουν τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις.

Με εκνευρισμό στο δρόμο προς το συνέδριό

Στο δρόμο για το συνέδριό του στα τέλη Φεβρουαρίου οδεύει και επισήμως από σήμερα με τη λήξη της Κεντρικής Επιτροπής ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Όμως το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ προηγείται στις δημοσκοπήσεις, έστω με μικρή διαφορά, του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλεί έντονο εκνευρισμό που εκπέμπεται σε πολλές ευκαιρίες. Την ίδια στιγμή υπάρχει αναβρασμός στο εσωτερικό του κόμματος για το τι πρέπει να γίνει στο πεδίο των συνεργασιών ευρύτερα στον προοδευτικό χώρο.

Οι συνεργασίες και τα δύο στρατόπεδα

Κι αυτό διότι από την παρούσα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπάρχει η λογική ό,τι ο ευρύτερος χώρος έχει ως σημείο αναφοράς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προφανώς όχι το ΠΑΣΟΚ. Αυτή η αντίληψη, αρκετά «βοναπαρτική» για κόμμα του 11-12% με βάσει τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων δυο μηνών, βρίσκει αντίθετους αρκετούς βουλευτές και πολλά στελέχη που προκρίνουν, αν όχι τη συνεργασία στην παρούσα περίοδο, τουλάχιστον την επικοινωνία σε πρώτο βαθμό με τις άλλες δυνάμεις του χώρου.

Οι κινήσεις Τεμπονέρα

Παραμονές της Κ.Ε. ο Στέφανος Κασσελάκης είδε τον Διονύση Τεμπονέρα να καταθέτει κείμενο -πλατφόρμα για τη δημιουργία ενός Μετώπου Δημοκρατίας και τα τρία μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, Κώστα Ζαχαριάδη, Γιάννη Ραγκούση και Θανάση Θεοχαρόπουλο (είναι και υπεύθυνος για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ) να προκρίνουν τη μετακίνηση από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Η επίθεση και το προσωπικό στοίχημα

Το θέμα των συνεργασιών -ειδικά με το ΠΑΣΟΚ- το θέτουν αρκετοί και δεν πτοούνται από την επίθεση του Στέφανου Κασσελάκη στον πρόεδρό του Νίκο Ανδρουλάκη και την σκληρή απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη και θα είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί αρκετά και στο συνέδριο. «Δεν μπορεί να κλείσει η πόρτα των συνεργασιών», λένε πολλά κεντρικά στελέχη, αλλά ο Κασσελάκης θα πορευθεί από εδώ και πέρα -καθώς είναι και προσωπικό στοίχημα για τον ίδιο- με στόχο να ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κασσελάκης, η «έκπληξη» και το τρίτο ημίχρονο

Δεν είναι τυχαία η αναφορά του και μάλιστα με εμφαντικό τρόπο, ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει μετά τις Ευρωεκλογές και θα κριθεί στις εθνικές εκλογές. Ο ίδιος ο Κασσελάκης, προς έκπληξη πολλών συντρόφων, επιμένει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει ο προοδευτικός πόλος έναντι της ΝΔ, αλλά ξέρει και αυτός πως ένα πολύ αρνητικό αποτέλεσμα το βράδυ των ευρωεκλογών θα ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου. Ο πολύπειρος Γιάννης Δραγασάκης το είχε περιγράψει πριν καιρό ουσιαστικά, όταν είπε πως η σκέψη του πάει κατευθείαν στο τρίτο ημίχρονο.

Σύγκρουση για τη φυσιογνωμία

Με δεδομένο ότι στην πορεία προς το συνέδριο θα γίνει και σύγκρουση για τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, που σύμφωνα με αρκετούς βουλευτές έχει μεταλλαχθεί, ο Στέφανος Κασσελάκης θα επιχειρήσει να στήσει πιο στέρεες βάσεις. Η αρχή τα επόμενα εικοσιτετράωρα με την έναρξη των προσυνεδρίων και βέβαια θα φανεί κατά πόσο ελέγχει και σε ποιο βαθμό το κόμμα, με την εκλογή και των συνέδρων και των νέων νομαρχιακών επιτροπών.

Γερά ποτήρια

«Στους αγρότες, κατά το κοινώς λεγόμενο “τον ήπιαμε”», είπε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη μιλώντας σε κομματική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Βέροια. «Γερά ποτήρια», όπως διάβασα σε ένα σχόλιο στο σχετικό θέμα του Newsbeast.

Συστάσεις και εντάσεις στο ΠΑΣΟΚ

Και να πάμε στο ΠΑΣΟΚ που έγιναν μαλλιά κουβάρια χθες στην Κ.Ο. που ολοκληρώθηκε με συστάσεις από τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και με εντάσεις από αρκετούς βουλευτές. Στην συνεδρίαση συζητήθηκε διεξοδικά το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση. Η συζήτηση διεξήχθη σε ουσιαστικό και γόνιμο κλίμα προβληματισμού με τον πρόεδρο του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη, ανοίγοντας τη συζήτηση, να επισημαίνει στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ότι «αποτελεί προγραμματική μας θέση και ο ρόλος μας είναι να νομοθετούμε σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα κι όχι να σχολιάζουμε απόψεις».

Αποχή από την ψηφοφορία

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσουν τη συζήτηση για το επίμαχο θέμα την προσεχή Τρίτη, καθώς στη χθεσινή συνεδρίαση εκφράστηκαν έντονες επιφυλάξεις και αντιρρήσεις από σειρά βουλευτών, οι οποίοι άφησαν ανοιχτό να απέχουν από την τελική ψηφοφορία στη Βουλή. Συγκεκριμένα έθεσαν και ζήτησαν διευκρινίσεις σε σειρά νομικών ζητημάτων, τα οποία συγκεντρώθηκαν από τους νομικούς του κόμματος και θα απαντηθούν μέχρι την επόμενη συνεδρίαση, ενώ δεν έλειψαν και πολιτικά και ηθικά επιχειρήματα από ορισμένους εξ αυτών. Επίσης αποφασίστηκε να συγκροτηθούν δύο ομάδες, μία υπό την αρμόδια τομεάρχη Δικαιοσύνης, Μιλένα Αποστολάκη, για το νομοσχέδιο που αφορά τον νέο Δικαστικό Χάρτη και η δεύτερη υπό τον Στέφανο Παραστατίδη για το ζήτημα των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Η Vivechrom χάνει κι άλλο έδαφος στην Ελλάδα

Πληροφορούμαι ότι η πολυεθνική εταιρεία χρωμάτων Vivechrom που έως πριν από δύο και κάτι χρόνια, στο τέλος του 2021, ήταν πρώτος παίκτης στην αγορά, μένει κι άλλο πίσω στην Ελλάδα καθότι η Vitex, η ελληνικών συμφερόντων Vitex την έχει ξεπεράσει από το 2022 και ύστερα, ενώ το 2023 κατάφερε να μεγαλώσει κι άλλο με το τζίρο της από τα 63 να φτάνει στα 69 εκατομμύρια ευρώ. Πληροφορίες μου λένε όμως ότι δεν συνέβη κάτι ανάλογο με τη Vivechrom. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος στην ελληνική αγορά και η Vivechrom δείχνει ότι έως τώρα υπολείπεται της ελληνικής εταιρείας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να ανατραπούν τα δεδομένα. Άλλωστε η Vivechrom αν δεν με απατά η μνήμη μου είχε την κυριαρχία στην εγχώρια αγορά για περισσότερα -και ίσως να λέγω λίγα- από 20 χρόνια.

«Φρέσκα» 3,5 εκατομμύρια ρίχνει ο Τσάκος στο νερό

Περί τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ βάζει όπως μαθαίνω ο εφοπλιστής Παναγιώτης Τσάκος στην εταιρεία Νερά Πηγών Γράμμου που έχει έδρα την περιοχή Πευκόφυτο Νεωρίου Καστοριάς. Η συγκεκριμένη εταιρεία που έχει εντοπίσει πηγή άντλησης φυσικού μεταλλικού νερού προς εμφιάλωση, αναμένεται το προσεχές διάστημα να μπει στην αγορά. Η συγκεκριμένη ένεση ρευστότητας από πλευράς Τσάκου γίνεται με τη μορφή αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, με σκοπό να ενισχύσει τις ανάγκες της εταιρείας σε ρευστότητα και να προχωρήσει με τον επιχειρηματικό της σχεδιασμό. Σας θυμίζω ότι πρόσφατα η εταιρεία έκανε και ένα βήμα ακόμα με την πρόσληψη του Περικλή Κατριβάνου, πρώην εμπορικού διευθυντή στο Ζαγόρι, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου και γνωρίζει πολύ καλά τον κλάδο.

Ο Βίκος πέρασε τα 100 εκατομμύρια και ποντάρει στο αναψυκτικό

Πρεμιέρα με νέα εταιρεία στον τομέα της επικοινωνίας κάνει ο Βίκος, ο οποίος θα παρουσιάσει τα πεπραγμένα του 2023 σε κύκλο δημοσιογράφων σε λίγες ημέρες από σήμερα. Θυμίζουμε ότι το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας ανέλαβε η Valuecom από την Socialdoo πριν λίγες μέρες. Ο Βίκος το 2023 ήταν η πρώτη φορά που τζίραρε πάνω από τα 100 εκατομμύρια ευρώ και κάνει στρατηγικές κινήσεις στην αγορά προκειμένου εκτός από το νερό που είναι κυρίαρχος, να μεγαλώσει κι άλλο το εκτόπισμά του στο αναψυκτικό. Προσπαθεί να το καταφέρει με εντατικές προσφορές το προηγούμενο διάστημα. Πολλά στην πορεία της εταιρείας πιστώνονται στον ιδρυτή της, Πέτρο Σεπετά και στη σύζυγό του, αλλά και στη νεότερη γενιά που εκπροσωπείται από τα τρία αδέρφια και γιους του ιδρυτή.

Cepal – Southrock: Το deal 687 εκατομμυρίων και τα ακίνητα που «σέρνει»

Νέο deal με μεγάλο κομμάτι ακινήτων φέρνει το deal της Cepal για την υπογραφή πώλησης κόκκινων δανείων προς το fund της Southrock που σέρνει πίσω του και σημαντικό αριθμό ακινήτων. Συγκεκριμένα, η εταιρεία διαχείρισης οφειλών Cepal προχώρησε στην υπογραφή επίσημης δεσμευτικής συμφωνίας με τη Southrock, μέλος του oμίλου EOS, για την πώληση του χαρτοφυλακίου «Project Cetus». Το Cetus έχει συνολική αξία κόκκινων δανείων που περιλαμβάνει, ύψους 687 εκατομμυρίων ευρώ, εξασφαλισμένο με ακίνητα. Η ολοκλήρωση της όλης συναλλαγής αναμένεται μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024. Με αυτόν τον τρόπο ο όμιλος EOS προστίθεται στην επενδυτική βάση της Cepal, η οποία περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή περισσότερους από 25 επενδυτές.

Δημοσίευμα στο γερμανικό τύπο για νοθεία στη φέτα

Πέρα από τα ελληνικά σύνορα φαίνεται ότι βγαίνει το θέμα νοθείας της φέτας από ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες. Η κλαδική γερμανική εφημερίδα που ασχολείται με τα τρόφιμα και τα σούπερ μάρκετ, Lebensmittel Zeitung, ασχολήθηκε με το θέμα πριν από λίγες ημέρες, επιχρειρώντας να εκθέσει τη χώρα μας και αφήνοντας αιχμές και υπόνοιες για τις πρακτικές που εφαρμόζονται στην παραγωγή του εθνικού μας προϊόντος από κάποιες επιχειρήσεις. Άνθρωπος πάντως με τον οποίο μιλούσα, μου ανέφερε ότι οι πιέσεις για χαμηλές τιμές σε αγορές όπως η Γερμανία είναι τεράστιες από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Το γερμανικό μέσο ενημέρωσης τόσο στην ηλεκτρονική όσο και στην έντυπη έκδοση αναφέρει πως εικάζεται ότι κυκλοφορεί πλαστό τυρί φέτα που περιέχει αγελαδινό γάλα. Όπως επισημαίνει μάλιστα «αυτό παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια ελέγχων σε μεγάλα γερμανικά εκπτωτικά σούπερ μάρκετ».