Αντίστροφη μέτρηση για το νομοσχέδιο

Πυκνές γεγονότων είναι αυτές οι μέρες και με θέματα που καίνε κυριολεκτικά. Στο επίκεντρο, το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, που χθες εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, με την παρουσίαση που έγινε από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και βέβαια την πολιτική σφραγίδα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Εκεί είχαμε και την εξέλιξη με τον Μάκη Βορίδη. Αποφάσισε αποχή, αλλά παραμένει υπουργός Επικρατείας, αν και διαφωνεί με το νομοσχέδιο. Και το συγκεκριμένο θέμα θεωρείται λήξαν.

Η συζήτηση με Μητσοτάκη

Είχαν υπάρξει συνεννοήσεις του Μάκη Βορίδη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ο υπουργός Επικρατείας έλαβε την παραπάνω απόφαση, προκειμένου να μην υπάρξουν περαιτέρω αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Κυβερνητικές πηγές μου έλεγαν, πάντως, ότι ο Βορίδης «έχει εκφράσει την επιφύλαξή του αυτή ήδη από πριν γίνει υπουργός» και συμπλήρωναν: «Επέλεξε τη στάση της αποχής. Άρα δεν υπάρχει θέμα για την παραμονή του στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Οι άλλες διαφοροποιήσεις

Το θέμα είναι τώρα τι θα γίνει με άλλες διαφοροποιήσεις από υπουργούς ή υφυπουργούς και κατά πόσον θα τύχουν της ίδιας μεταχείρισης. Και από ότι έμαθα από καλή πηγή στο Μέγαρο Μαξίμου, ανοχή θα υπάρξει μόνο για τον Μ. Βορίδη. Κεντρικός παράγων του πρωθυπουργικού επιτελείου, πάντως, μου έλεγε «ας δούμε τι θα πράξουν στην ψηφοφορία».

Ο διάλογος στο υπουργικό

Χαρακτηριστικός ήταν ο διάλογος, που είχε ο υπουργός Επικρατείας με τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου. «Διαφωνώ επί της αρχής με το νομοσχέδιο και κατά τη γνώμη μου από το Σύνταγμα πηγάζει μια έννοια της οικογένειας, που δεν μπορεί να αλλάξει. Δεν θέλω να δημιουργήσω πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, γι’ αυτό και θα απέχω από την ψηφοφορία», είπε ο Μ. Βορίδης κατά την τοποθέτησή του. Και έγινε σεβαστή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Χαίρομαι που και οι διαφωνίες εκφέρονται με δομημένο τρόπο. Δεν θα μπω στα νομικά ζητήματα, διότι είναι θέμα ισότητας, συμπερίληψης και ελευθεριών», υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός.

Με μάσκα στο υπουργικό ο Μητσοτάκης

Με μάσκα έκανε την εμφάνισή του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναρρώνει από γρίπη Τύπου Α, μπήκε στην αίθουσα του υπουργικού φορώντας τη μάσκα του και την έβγαλε μόνο κατά τη διάρκεια της εισήγησής του. Όσοι τον άκουσαν με προσοχή θα διέκριναν ένα μικρό βράχνιασμα στη φωνή του, αλλά, όπως έλεγε στενός του συνεργάτης, τα χειρότερα πέρασαν. Όσο για το κλίμα, όπως μου μεταφέρουν, ήταν κάτι παραπάνω από θερμό, με τους υπουργούς να κάνουν πηγαδάκια και με πιο ευδιάθετο από όλους τον Μάκη Βορίδη, ο οποίος είχε πάρει το «πράσινο φως» να εκφράσει τις θέσεις του, αλλά και τη διαβεβαίωση ότι παραμένει στο κυβερνητικό σχήμα…

Η ανθρωπιά Κασσελάκη

Μια ανθρώπινη κίνηση έκανε χθες το βράδυ ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αφού ενημερώθηκε για την υπόθεση της δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού, που έχασε το σπίτι της σε πλειστηριασμό και χθες την πέταξαν έξω, επικοινώνησε με τη Δήμαρχο Ζωγράφου, Τίνα Καφατσάκη, ώστε να μεταφέρει στην κυρία Κολοβού την πρόθεσή του να της παραχωρήσει για φιλοξενία το πατρικό του σπίτι στο Παγκράτι. Μάλιστα, της είπε ότι ήταν πρόθυμος να το παραχωρήσει σε εκείνη και τον γιο της για όσο καιρό χρειαζόταν. Η ίδια η δημοσιογράφος θέλει το σπίτι της όμως.

Οι σίγουροι των Ευρωεκλογών και αυτοί που παίζονται

Να σας πάω λίγο στις Ευρωεκλογές, γιατί βλέπω κινητικότητα. Στη ΝΔ, όπως έχω σημειώσει αρκετά νωρίς, έχει κλειδώσει ο δημοσιογράφος και στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού επί θεμάτων Τύπου, ο Δημήτρης Τσιόδρας, που κάνει πυκνές εμφανίσεις στα ΜΜΕ. Καθημερινά βρίσκεται στο Κολωνάκι, στη Βιβλιοθήκη, όπου κάνει και πολλά ραντεβού, όπως έμαθα. Καιρό πριν σας ενημέρωσα και για τον ολυμπιονίκη μας και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Πύρρο Δήμα. Μάχη, πάντως, δίνουν να είναι υποψήφιοι οι Μανώλης Κεφαλογιάννης και Ελίζα Βόζενμπεργκ και έμαθα πως μάλλον δε θα είναι στη λίστα. Με το επιχείρημα των δυο θητειών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και δέχεται ισχυρές πιέσεις, δεν θα υποκύψει, λένε. Στη λίστα μου είπαν ότι σίγουρα θα είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Ερωτηματικό υπάρχει για τη Μαρία Σπυράκη.

Κύρτσος με ΣΥΡΙΖΑ;

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ανοίγει την πλατφόρμα υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές, πρόσωπα τα οποία στο τέλος θα κληθούν να επιλέξουν τα μέλη του. Έχει κλειδώσει σίγουρα ο Νικόλας Φαραντούρης, ο οποίος είναι Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου & Δικαίου Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet και Διευθυντής Μεταπτυχιακών στην Ενέργεια, που αυτή τη στιγμή είναι Σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Έμαθα, όμως, ότι έχει σχεδόν συμφωνήσει με τον Στέφανο Κασσελάκη και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, που στήριξε το ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα, με επιθέσεις και στη ΝΔ. Μαθαίνω, επίσης, ότι εντός της λίστας θα είναι και οι δυο νυν ευρωβουλευτές, Κώστας Αρβανίτης και Έλενα Κουντουρά. Ήρθε και μια άλλη πληροφορία στ’ αυτιά μου χτες το μεσημέρι. Έκλεισε και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος πλαισιώνει την ομάδα του για τη μάχη των Ευρωεκλογών.

Τι γίνεται στο ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ, που αυτή τη στιγμή έχει στόχο τη δεύτερη θέση στις Ευρωεκλογές, θέλοντας να είναι το κόμμα που θα ηγηθεί στην Κεντροαριστερά ως αντίπαλο δέος της ΝΔ, έχει προχωρήσει τις συζητήσεις για το ευρωψηφοδέλτιο. Μου είπαν ότι στη λίστα θα είναι ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος.

Νέος δικαστηριακός χάρτης

Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, όμως, δεν είχε μόνο το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και το μείζον ζήτημα της αλλαγής του δικαστηριακού χάρτη της χώρας. Το νομοσχέδιο το εισηγήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Ρώτησα να μάθω τι γίνεται και μου είπαν. Το Πρωτοδικείο Αθηνών, το μεγαλύτερο της χώρας, «κόβεται» στα δύο. Δημιουργούνται δύο Πρωτοδικεία Αθηνών: ένα ποινικό για τις ποινικές υποθέσεις και ένα πολιτικό για τις αστικές, εμπορικές και λοιπά. Το ποινικό θα στεγάζεται στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων και το άλλο θα στεγαστεί στο δικαστικό μέγαρο, που δημιουργείται ήδη πίσω από τον Άρειο Πάγο, στην περιοχή της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Σημαντική είναι η αλλαγή που προβλέπεται για το σύνολο των δήμων του παραλιακού μετώπου της Αθήνας. Στο εξής, όλοι αυτοί οι δήμοι θα υπάγονται στα δικαστήρια του Πειραιά (το Φάληρο, ο Άλιμος, η Γλυφάδα, η Βούλα, η Καλλιθέα, ο Ταύρος κ.λπ), κάτι που θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση.

Γραφείο ενεργειακής φτώχειας

Μια ενδιαφέρουσα ιδέα γίνεται πράξη στο Δήμο Αθηναίων, όπου θα προχωρήσει η ίδρυση και λειτουργία Γραφείου Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας, σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Δίκτυο Πόλεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κυκλική Οικονομία» ή «Βιώσιμη Πόλη» και στην υλοποίηση από κοινού δράσεων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «Powerpoor», για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Η Βουλή θα αποκτήσει και πάλι το αρχικό της χρώμα

Μπορεί η Βουλή να έχει ξεκινήσει να διαμορφώνει το μέγαρο Μποδοσάκη στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να μεταφέρει εκεί μια σειρά από υπηρεσίες, ωστόσο δεν αφήνει στη μοίρα του το κεντρικό κοινοβουλευτικό μέγαρο. Μετά από 180 ολόκληρα χρόνια θα αλλάξει επιτέλους ο εξωτερικός σοβάς σε κάθε πλευρά της Βουλής. Ήταν σε τέτοιο χάλι που έπειτα από μια δυνατή βροχή έβλεπες να εμφανίζονται τρεις, τέσσερις ή και περισσότερες αποχρώσεις της μπογιάς. Έτσι λοιπόν, ειδικοί τεχνίτες του υπουργείου Πολιτισμού μετέβησαν στο κοινοβουλευτικό μέγαρο και μετά από έρευνα κατάφεραν να βρουν ποια απ’ όλες τις αποχρώσεις ήταν η βασική. Οπότε, εντός των επομένων εβδομάδων θα ξεκινήσει η τοποθέτηση του κονιάσματος, προκειμένου το κτίριο να αποκτήσει και πάλι το αρχικό του χρώμα.

Το νέο επιχειρηματικό βήμα του Παντελιάδη

Νέες επιχειρηματικές κινήσεις μαθαίνω ότι κάνει τον τελευταίο καιρό ο ιδιαίτερα δραστήριος επιχειρηματίας, Αριστοτέλης Παντελιάδης. Εκτός από τον όμιλο Metro, που διαχειρίζεται τα καταστήματα Metro Cash & Carry και My market, ο ίδιος συμμετέχει στην πλατφόρμα εύρεσης εργασίας «kariera» μαζί με τον αδερφό του, Στέφανο, όπου διατηρούν ποσοστό πλειοψηφίας, ενώ προχώρησαν στη σύσταση και της εταιρείας επιχειρηματικών συμμετοχών ΖΗΠΑ Holding (από τα αρχικά των επιθέτων των βασικών της μετόχων) Αριστοτέλη και Στέφανου Παντελιάδη και Διονύση Ζήβα. Να σας θυμίσω εδώ ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η οικογένεια Παντελιάδη συνεργάζεται με τον Διονύση Ζήβα, ο οποίος ήταν ο ιδρυτής της εταιρείας Net Spirit, που διαχειριζόταν το ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ welovesupermarket. Στη συνέχεια η My market προχώρησε στην πλήρη εξαγορά του welovesupermarket, στήνοντας με αυτόν τον τρόπο το δικό της eshop.

Επιχειρηματίες, υψηλόβαθμα στελέχη και η περίπτωση της Endless

Όλο και πιο συχνά βλέπουμε τον τελευταίο καιρό μεγάλες επιχειρήσεις ή βιομηχανίες να προσθέτουν στο διοικητικό τους συμβούλιο πρόσωπα εγνωσμένης αξίας. Μία τέτοια περίπτωση ήταν πέρυσι η γαλακτοβιομηχανία Όπτιμα, όπου εντάχθηκαν στη διοίκηση ο Αλέξανδρος Κίκιζας των ζυμαρικών Μέλισσα, ο Χρήστος Χαρπαντίδης της Philip Morris, ο Γιάννος Μπενόπουλος της Cafetex, ο Βασίλης Σταύρου, πρώην CEO της ΑΒ και νυν CEO της Valvis Συμμετοχών, που βγάζει το νερό Aqua Carpatica. Νεότερο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Endless που παράγει τα χαρτικά. Στο διοικητικό της συμβούλιο συμμετέχουν πλέον ο Αρμόδιος Γιαννίδης, επικεφαλής της βιομηχανίας χρωμάτων Vitex αλλά και ο Δημήτρης Βαλαχής, CEO του ομίλου Φουρλή. Ενδιαφέρον, όμως, έχει και η παρουσία σε αυτό του Λεωνίδα Βρεττάκου, προέδρου των Ελληνικών Αλυκών και πρώην CEO της ΑΒ Βασιλόπουλος, αλλά και της Ευαγγελίας Γκίζα, που είναι διευθύντρια διασφάλισης ποιότητας στη Νίκας. Οι συνέργειες και η εμπειρία στελεχών εγνωσμένης αξίας και κυρίως η συμμετοχή επιχειρηματιών σε διοικητικά συμβούλια άλλων επιχειρήσεων αποτελεί δείγμα εξωστρέφειας και αναγνώρισης ότι «κανείς δεν ξέρει τα πάντα» και οδηγεί αρκετές επιχειρήσεις στην επόμενή τους μέρα.

Τι φέρνει για τη Motor Oil η εξαγορά του 25% της Anemos στις ΑΠΕ

Έκλεισε και τυπικά το θέμα της απόκτησης του υπόλοιπου 25% της Anemos Res από τη Motor Oil, κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων. Με αυτόν τον τρόπο, η Motor Oil ενισχύει ακόμα περισσότερο τη θέση της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ας μην ξεχνάμε ότι η Anemos διατηρεί χαρτοφυλάκιο συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 837 MW, το 94% του οποίου είναι μονάδες παραγωγής με βάση την αιολική ενέργεια. Επιπρόσθετα, διαχειρίζεται έργα σε διάφορα στάδια ανάπτυξης συνολικής ισχύος 2.2 GW. Ουσιαστικά, η θυγατρική Motor Oil Renewable Energy προχώρησε στην απόκτηση του συγκεκριμένου ποσοστού, αποκτώντας πλέον το 100% των μετοχών της Anemos. Το τίμημα της εξαγοράς ήταν 123,52 εκατομμύρια ευρώ και αποτελεί τη συνέχεια του σχετικού σχεδίου Συμφωνητικού Αγοραπωλησίας (Share Purchase Agreement), που είχε υπογραφεί μεταξύ της Motor Oil Renewable και της Ελλάκτωρ.

Σε κυκεώνα πλειστηριασμών τα ακίνητα του «Καπετάν Μάκη»

Σε διαδοχικούς πλειστηριασμούς έχουν εκτεθεί αρκετά από τα ακίνητα του άλλοτε κραταιού εφοπλιστή, Μάκη Αγούδημου, ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον εν ζωή. Ωστόσο, τα περιουσιακά στοιχεία που έχει μεταβιβάσει και συγκεκριμένα τα ακίνητα, που έχουν στην κατοχή τους η κόρη του Δήμητρα και η γυναίκα του Άνθη, βρίσκονται στο στόχαστρο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Το πρωί της Τετάρτης ένα ακόμα από αυτά τέθηκε υπό πλειστηριασμό στα Καλύβια, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια εξέλιξη, καθότι ο πλειστηριασμός βγήκε άγονος. Το ακίνητο είχε τιμή εκκίνησης τα 460.100 ευρώ, ωστόσο δεν βρέθηκε κάποιος ενδιαφερόμενος να το διεκδικήσει. Είναι γνωστό ότι ο εφοπλιστής αντιμετώπισε πολλά και σημαντικά οικονομικά προβλήματα στα τελευταία χρόνια της ζωής του, τα οποία συνεχίζουν να αποτυπώνονται ακόμα και σήμερα μέσα από πολλούς και διαφορετικούς πλειστηριασμούς, που κατά καιρούς γίνονται. Ανάλογη περίπτωση αποτελεί και το συγκεκριμένο ακίνητο στα Καλύβια.

Ο ακριβοθώρητος Σκλαβενίτης

Διά αντιπροσώπου παρέλαβε ένα από τα πολλά βραβεία, που του έχουν δώσει τα τελευταία χρόνια, ο όμιλος Σκλαβενίτη, όπως πληροφορούμαι, καθότι οι ιδιοκτήτες του: Μάκης, Μαρία και Βίκυ Σκλαβενίτη δεν εμφανίζονται λόγω φιλοσοφίας στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις. Το βραβείο παρέλαβε εν τέλει ο Στέφανος Ξηράκης, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες της επιχείρησης και Chief Commercial Officer του ομίλου Σκλαβενίτη. Πρόκειται για πάγια πρακτική της επιχείρησης, όπου κατά περίπτωση την εκπροσωπούν εκτός από τον Ξηράκη και ο Χρήστος Μαραγκός, στέλεχος της διοίκησης αλλά και ο Λάμπρος Παπακοσμάς, ο οποίος έχει καθήκοντα εντεταλμένου συμβούλου στον όμιλο Σκλαβενίτη. Πεποίθηση, άλλωστε, της οικογένειας Σκλαβενίτη είναι ότι ο ρόλος της είναι η δουλειά και τίποτα πέραν αυτού, γι’ αυτό και εκ πεποιθήσεως δε θα δείτε κανένα από τα μέλη της οικογένειας σε οποιαδήποτε εκδήλωση, που μπορεί να υπάρχουν φωτογράφοι ή και δημοσιογράφοι.