Ενίσχυση σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες

Καλό Σαββατοκύριακο. Σήμερα θα ξεκινήσω με μια αποκλειστική είδηση που έμαθα αργά χθες το βράδυ. Η κυβέρνηση μαθαίνω ότι εξετάζει να χορηγηθεί εισοδηματική ενίσχυση σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Το μέτρο θα αφορά περίπου 400.000 οικογένειες και θα αποτελέσει την απάντηση της κυβέρνησης σε όσους λένε πως ενδιαφέρεται μόνο για τα ομόφυλα ζευγάρια και δεν έχει ενδιαφέρον για άλλες κατηγορίες οικογενειών.

Το δημοψήφισμα που δε θα γίνει

Στο παιχνίδι μαθαίνω θα μπει και η Εκκλησία καθώς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλει να υπάρχει συνεργασία σε αυτό το ζήτημα. Μάλιστα έμαθα ότι συζητήθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο. Στο ζήτημα με τα ομόφυλα ζευγάρια ο Αρχιεπίσκοπος για να μην φθάσει την κόντρα στα άκρα με την κυβέρνηση προτείνει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος που ξέρει, όπως μου είπαν πως δεν θα γίνει. Ήταν όμως μια κίνηση για να βγει από το περιβάλλον πίεσης που ασκούν σκληροί Ιεράρχες. Πάντως το νομοσχέδιο θα έρθει γρήγορα, ακόμη σε έκτακτο υπουργικό την εβδομάδα που έρχεται, και συγκεκριμένα θα κατατεθεί στη δημόσια διαβούλευση από την προσεχή Τρίτη. Και έμαθα πως θα υπάρξει χρόνος για διαβούλευση μόνο μια εβδομάδα. Και αυτό διότι στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να τελειώσουν όλα γρήγορα και περίπου έως 15 Φεβρουαρίου να έχει ψηφιστεί. Ίσως και στις 14 του Αγίου Βαλεντίνου.

Επαφές στο Νταβός

Έγιναν πολύ ενδιαφέρουσες συναντήσεις του πρωθυπουργού στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Μια αρκετά παραγωγική ήταν αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Microsoft Brad Smith. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και η δυνατότητα κοινών πρωτοβουλιών για την αντιμετωπιση της παραπληροφόρησης και στον τομέα της ΤΝ. Στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Νταβός, ο πρωθυπουργός είχε επίσης συναντήσεις με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ενεργειακής εταιρείας RWE Markus Krebber, τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της Visa για δραστηριότητες στην Ευρώπη, Charlotte Hogg και τον Πρόεδρο για επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου GMR Srinivas Bommidala.

Βγαίνει στην αντεπίθεση ο Παπανδρέου

Μαθαίνω πως ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ενοχληθεί αρκετά με τα σενάρια που τον εμπλέκουν σε καταστάσεις πολιτικών ζυμώσεων, νέου κόμματος και δημιουργούν ρήγματα στο ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην πρωθυπουργός, ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, μπορεί να τρώει με όποιον θέλει. Αυτό δε σημαίνει πως μπορεί να επιτραπεί οποιαδήποτε παρεμβατικότητα προς το πρόσωπό του. Το μήνυμα είναι σαφές: Όσοι απεργάζονται σχέδια ενάντια στο ΠΑΣΟΚ και τον βάζουν στο κάδρο, θα τον βρουν μπροστά τους – εναντίον τους.

Το τριήμερο της Αίγινας

Και από το Νταβός και τον Γιώργο Παπανδρέου, να πάμε στις Σπέτσες όπου άρχισαν χθες το απόγευμα και συνεχίζονται σήμερα όλη την ημέρα, οι εργασίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Χαμός στο νησί καταχείμωνο με πολλούς δημοσιογράφους, φωτογράφους και κάμερες. Οι περισσότεροι βουλευτές πήγαν με το πλοίο της γραμμής από τον Πειραιά και άλλοι με θαλάσσια ταξί από την Κόστα, με τα powerpoint στις βαλίτσες τους.

No smoking σπίτι, μπουφές και φαγητό για vegan

Ο Στέφανος Κασσελάκης περίμενε τους βουλευτές στην είσοδο του σπιτιού και τους υποδέχτηκε έναν – έναν. Στη συνέχεια, κάθισαν όλοι μαζί γύρω από το αναμμένο τζάκι, σε χαλαρή ατμόσφαιρα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κάθε μία ώρα γινόταν διάλειμμα πέντε λεπτών για τους καπνιστές, καθώς απαγορεύεται το τσιγάρο μέσα στο σπίτι. Σύμφωνα με τα έγιναν γνωστά, οι βουλευτές που μετείχαν στη συνάντηση κάθισαν στο σαλόνι του σπιτιού του Κασσελάκη, σε τρεις ροτόντες, και σημείωναν σε laptops, ενώ έγινε αναλυτική τοποθέτηση από την Θεοδώρα Τζάκρη, τη γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, για την καμπάνια της ακρίβειας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρέθεσε στους βουλευτές του δείπνο στο σπίτι του. Στον μπουφέ, που άνοιξε πριν τις 9 το βράδυ, περιλαμβάνονταν φαγητό και για vegan. Τις προμήθειες έφερε εταιρεία dlivery.

Το ελληνικό όνειρο α λα Κασσελάκη

Τις εργασίες άνοιξε ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για συνεδρίαση, αλλά για μια παραγωγική και δημιουργική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ίσων. Και πρότεινε την από κοινού διαμόρφωση αξόνων για ένα «Εθνικό Σχέδιο για το Ελληνικό Όνειρο», με στόχο την ανασυγκρότηση εκ βάθρων του κράτους, ώστε να καταστεί αποδοτικό και να λειτουργεί για όλους (π.χ. Κοινωνική Πρόνοια, Παιδεία, Ασφάλεια, Υγεία, Δημόσια Διοίκηση, Δικαιοσύνη…), την ευημερία και πρόοδο για όλους, για μια κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης και πολιτιστικής δημιουργίας, για μια πατριωτική και υπερήφανη εξωτερική πολιτική.

Πάει η Ακρίτα

Τελικώς στο τριήμερο Κασσελάκη στις Σπέτσες θα παραστούν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πλην των Αλέξη Τσίπρα, Όλγα Γεροβασίλη («δικαιολογημένα απούσα», όπως έλεγαν κομματικές πηγές), και Μαρίνα Κοντοτόλη, (είναι άρρωστη με λοίμωξη). Τελικά θα πάει σήμερα στο νησί και η Έλενα Ακρίτα, που είπε πως θα παραβρεθεί ρίχνοντας, όπως είπε, σε ένα σακ βουαγιάζ τις ενστάσεις της και ένα δεύτερο πουλόβερ, ενώ την ίδια μέρα θα φθάσει και η Αθηνά Λινού.

Με Δούκα παίζει ο Ανδρουλάκης

Στο παιχνίδι της στήριξης του Χάρη Δούκα για την προεδρία της ΚΕΔΕ μπήκε ενεργά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε χθες να ξαναγίνει η ΚΕΔΕ το όργανο των αυτοδιοικητικών και όχι το όργανο της κυβέρνησης για να τους ελέγχει και έμαθα πως θα κάνει έντονο αγώνα στο παρασκήνιο για να ενισχυθεί η υποψηφιότητα του Δημάρχου Αθηναίων.

Τι συμβαίνει στο Πολεμικό Ναυτικό

Κύμα παραιτήσεων καταγράφεται στο Πολεμικό Ναυτικό σε σημείο που υπάρχει προβληματισμός έντονος στο Πεντάγωνο. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη φορά έχουμε να κάνουμε με 17 παραιτήσεις μελών του πληρώματος της Φρεγάτας «Ύδρα» που θα συμμετάσχει στην αποστολή στην Ερυθρά θάλασσα. Το ζήτημα των παραιτήσεων είναι ιδιαίτερα σοβαρό και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης από το ΥΠ.ΕΘ.Α., ούτως ώστε να σταματήσει η διαρροή στελεχών.

«Τρέχουν» μετρήσεις για το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο

Εσωτερικά γκάλοπ έχει αρχίσει να «τρέχει» το Μέγαρο Μαξίμου για τη σύνθεση του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου, καθώς όπως έχουμε ήδη γράψει στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν αρχίσει ήδη να «σκανάρουν» βιογραφικά προσώπων που προέρχονται από τον ακαδημαϊκό αλλά και τον χώρο της καινοτομίας και της επιστήμης, προκειμένου -όπως είπε- ο πρωθυπουργός η λίστα να μην απαρτίζεται από πρόσωπα – lifestyle. Εσχάτως ακούγεται το όνομα του Γιώργου Αμυρά, ο οποίος «μετρήθηκε» ήδη. Ο λόγος για τον πρώην υφυπουργό περιβάλλοντος, σημερινό ειδικό σύμβουλο του πρωθυπουργού για ομώνυμα θέματα. Από το χώρο της υγείας ακούγεται έντονα το όνομα της Βάνας Ανεμοδουρά, μάχιμο γαλάζιο στέλεχος, το οποίο μάλιστα είχε προτείνει τη διαγραφή προστίμων εξαιτίας του μη εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού μια εισήγηση που έγινε αποδεκτή από το υπουργείο Υγείας.

Άκτωρ: Βάζει «γκάζια» στο Πάτρα-Πύργος για παράδοση το ‘25

Ταχύτερους ρυθμούς ακολουθεί το τελευταίο διάστημα η Άκτωρ, μετά την εξαγορά της από την Ιντρακάτ, βάζοντας στόχο να ολοκληρώνει ταχύτερα τα κατασκευαστικά έργα που αναλαμβάνει και να αναλαμβάνει τα επόμενα φιλόδοξα projects που έχει θέσει. Ούτως ή άλλως το μεγάλο ανεκτέλεστο που είχε η Άκτωρ επιτάσσει ταχύτητα από πλευράς των νέων ιδιοκτητών και της διοίκησης της Ιντρακάτ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελεί η επιτάχυνση των εργασιών κατασκευής του τμήματος Καραίικα – Γαστούνη του νέου αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος, με στόχο να παραδοθεί τον Μάρτιο του 2025 και να ενταχθεί στην Ολυμπία Οδό, προσφέροντας μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης στη Δυτική Πελοπόννησο.

Ο στόχος του Κρητικού για «800»

Πολύ πιο κοντά βρίσκεται πλέον στο κλαμπ των μεγάλων της αγοράς ο Κρητικός. Έτσι τουλάχιστον δείχνει η πρόβλεψη που έχει πραγματοποιήσει η αλυσίδα σούπερ μάρκετ για το 2024, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 800 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόσταση που τον χωρίζει από τον τέταρτο του κλαμπ των μεγάλων, τον Μασούτη, είναι στα 300 εκατομμύρια ευρώ από πλευράς τζίρου. Ωστόσο ο Κρητικός έχει αποδείξει ότι ξέρει να κινείται πολύ γρήγορα στις επιχειρηματικές του επιλογές και να αναπτύσσεται ακόμα πιο γρήγορα. Έχει επίσης αποδείξει ότι με διαδοχικές εξαγορές τα τελευταία χρόνια κατάφερε να αποκτήσει αρκετά πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, το εκτόπισμα που έχει σήμερα. Μην εκπλαγείτε εάν δείτε μία μεγάλη εξαγορά από πλευράς του εντός του 2024. Έχει αποδείξει ότι η επιθετική του στρατηγική, του «βγαίνει» και μπορεί να συνεχίσει να μεγαλώνει και τα επόμενα χρόνια για να φτάσει ακόμα πιο κοντά σε Μασούτη, ΑΒ Βασιλόπουλο, Lidl.

Πόσο τζίρο έκαναν τα σούπερ μάρκετ το 2023

Αύξηση κοντά στο 9,5% είχαν τα ελληνικά σούπερ μάρκετ στη διάρκεια του 2023, καθώς ευνοήθηκαν από την αύξηση του πληθωρισμού. Πρόκειται για ποσοστό που εκτιμά η αγορά με βάση και την πορεία έως και τον Νοέμβριο για τη συγκεκριμένη αγορά. Έτσι, ο τζίρος που προέρχεται από τις μεγαλύτερες αλυσίδες της Ελλάδας για τα ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 9,37 δισεκατομμύρια ευρώ. Ποσό που είναι στην πραγματικότητα αρκετά μεγαλύτερο καθότι οι εταιρείες μετρήσεων δεν έχουν στο δείγμα τους όλες τις αλυσίδες ή τα μεμονωμένα μάρκετ στην Ελλάδα. Όχι και άσχημα θα μπορούσε να πει κανείς, με τη διαφορά ότι ο τζίρος του πληθωρισμού αποτυπώνεται πολύ ξεκάθαρα στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με τιμή τενεκέ τεσσάρων λίτρων στα 50 ευρώ από 25 ευρώ που ήταν πριν από περίπου δύο χρόνια. Επομένως τα συμπεράσματα είναι δικά σας. Τις τάσεις στην αγορά και τα σχέδια των αλυσίδων μπορείτε να ακούσετε στο κατατοπιστικό podcast του Newsbeast, με τον Βίκτωρα Μοντζέλλι και τον Γιώργο Λαμπίρη.

Η Pot Pan, οι δημόσιοι διαγωνισμοί και η εξαγορά του 40%

Το fund της Synergia Hellenic Fund IV που εκπροσωπείται από θεσμικούς επενδυτές με συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Tαμείου Επενδύσεων (EIF), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB), της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), του Ελληνικού Δημοσίου εξαγόρασε την εταιρεία βιομηχανικού catering, PotPan. Πρόκειται για μία εταιρεία που κατά το προηγούμενο διάστημα είχε πρωταγωνιστήσει σε δημόσιους διαγωνισμούς για παροχή έτοιμων γευμάτων συμφερόντων του επιχειρηματία, Γιάννη Τουτζιαρίδη. Το ποσό της επένδυσης ήταν 6,6 εκατομμύρια ευρώ. Και όπως μου λένε το fund έχει κάνει και άλλες κινήσεις στα τρόφιμα, οι οποίες θα βγουν στην επιφάνεια το επόμενο διάστημα. Το όνομα της Ποτ Παν είχε ακουστεί αρκετά στις αρχές του 2022 όταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε επιβάλει πρόστιμο 304.427 ευρώ στις εταιρείες Ποτ και Παν, Τζανέτος, Σάλας και Πλειάδες για οριζόντια σύμπραξη με σκοπό τον περιορισμό της διάθεσης των υπηρεσιών σίτισης προσφύγων/μεταναστών, μέσω δημόσιων διαγωνισμών, στις δομές Χίου και Λέσβου.

Με καραμπόλες στην επικοινωνία Βίκος και Βιολογικό Χωριό

Νέες αλλαγές έρχονται στο κομμάτι που λέγεται εταιρική επικοινωνία καθώς η Βίκος ή αλλιώς Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων βρίσκεται πλέον και επίσημα στα χέρια της Valuecom του Αλέξανδρου Μάνου, φεύγοντας από την Social Doo του Αντώνη Δελατόλα και της Ελένης Σουράνη. Μία ακόμα καραμπόλα με αλλαγή σκυτάλης σχετίζεται αυτή τη φορά με την αλυσίδα βιολογικών σούπερ μάρκετ, Βιολογικό Χωριό, καθώς από το χαρτοφυλάκιο του Κώστα Τσολάκη και της εταιρείας Τhe Kompany, όλο το πακέτο της επικοινωνίας ανέλαβε μετά από σχετικό διαγωνισμό η εταιρεία VML. Σας θυμίζω εδώ ότι η Wunderman Thompson και η VMLY&R, δύο από τα σημαντικά δημιουργικά γραφεία στον τομέα της επικοινωνίας ένωσαν τις δυνάμεις τους και ανακοίνωσαν την έναρξη λειτουργίας του νέου εταιρικού σχήματος, VML, από την 1η Ιανουαρίου 2024.