Δεκάδες τηλεφωνήματα μετά την εισήγηση

Αγρίεψαν τα πράγματα από χθες μετά τη σύναξη της Ολομέλειας της Ιεραρχίας και το ομόφωνο «όχι» στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ειδικά πολλοί ξαφνιάστηκαν αρνητικά εντός της κυβέρνησης από την παρέμβαση του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου, που ευθέως ανέφερε στην 29 σελίδων ομιλία του, καθώς επελέγη να είναι αυτός που θα έκανε την κεντρική εισήγηση, ότι ούτε λίγο ούτε πολύ η ομοφυλοφιλία είναι ψυχική νόσος. Μόλις μαθεύτηκε η εισήγηση χθες το απόγευμα έγιναν δεκάδες τηλεφωνήματα, έμαθα, από αρκετούς παράγοντες, για να μάθουν τι συμβαίνει. Πολλοί θορυβήθηκαν, καθώς ο Μεσογαίας έβαλε και κατά της κυβέρνησης και των κομμάτων.

Ετοιμάζονται πύρινοι λόγοι στις Εκκλησίες

Και εκεί ήταν το κρίσιμο. Διότι έμαθα πως τουλάχιστον 15 βουλευτές της ΝΔ τηλεφώνησαν στους τοπικούς τους Μητροπολίτες να δουν τι θα πράξει η Εκκλησία. Και όπως κυκλοφόρησε, σε όλους σχεδόν ειπώθηκε, πως πρέπει να καταψηφίσουν. Μάλιστα, η πίεση θα γίνει μεγαλύτερη από σήμερα, ενώ την Κυριακή θα ακουστούν πύρινοι λόγοι στις Εκκλησίες και θα υπάρξουν τελεσίγραφα στους βουλευτές να μην ψηφίσουν. Μαθαίνω ότι στο «παιχνίδι» της πίεσης προς τους βουλευτές έχουν μπει και Μονές του Αγίου Όρους με τηλεφωνήματα που κάνουν Ηγούμενοι σε κεντρικούς βουλευτές, για να μην ακολουθήσουν την κυβερνητική γραμμή. Και το δίλημμα είναι έντονο και καθαρό και για πολλούς: μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα!

Αποφασισμένος ο πρωθυπουργός

Στο Μαξίμου, ενδεχομένως, να περίμεναν πιο χαμηλούς τόνους από τα όσα ακούστηκαν στην Ιεραρχία και ειδικά από τον πύρινο λόγο του Μεσογαίας, αλλά ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε στους συνεργάτες του ψύχραιμος και αποφασισμένος. Το νομοσχέδιο προχωράει και ο ίδιος έχει να κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα.

«Σιγοβράζει» ο Σαμαράς

Την ίδια ώρα, άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος του Αντώνη Σαμαρά μου μετέφερε ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι στα «κάγκελα» για την επικείμενη θεσμοθέτηση της ισότητας στο γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια και την τεκνοθεσία. Μάλιστα, ο ίδιος έχει αρχίσει να επιμελείται ήδη το περιεχόμενο της ομιλίας του στη βουλή, όταν το νομοσχέδιο εισέλθει στο Κοινοβούλιο στις αρχές Φεβρουαρίου, και έχει ζητήσει από τους στενούς του συνεργάτες στοιχεία για το θέμα από άλλες χώρες. Δηλαδή, πού εφαρμόζεται, ποιο είναι το νομικό πλαίσιο για τα παιδιά και τι συμβαίνει με την υιοθεσία και την παρένθετη μητρότητα. Πληροφορίες μου αναφέρουν ότι ο λόγος του αναμένεται πύρινος, με αιχμές για την κυβερνητική πρωτοβουλία και επιχειρηματολογία κατά της αλλαγής. Ο Αντώνης Σαμαράς θα εστιάσει στον θεσμό της οικογένειας, την ανάγκη για ουσιαστική στήριξή της αλλά και το γεγονός ότι αποτελεί τον πυρήνα της κοινωνικής συνοχής. Όσον αφορά στο επιχείρημα της κυβέρνησης για ισότητα στα δικαιώματα των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών, το οποίο δεν αμφισβητείται, θα κινηθεί στη γραμμή της νομικής βελτίωσης του συμφώνου συμβίωσης, προκειμένου να κατοχυρώνονται τα παιδιά και να μην υπάρχουν ανισότητες. Το σίγουρο είναι ότι η παρουσία του στη βουλή θα προκαλέσει μεγάλο πολιτικό θόρυβο.

Η πρώτη παραίτηση έρχεται

Από χθες σας έχω προϊδεάσει ότι η Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, υφυπουργός για Θέματα Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ είναι έτοιμη να υποβάλει την παραίτησή της από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Και αυτό το επιβεβαίωσα χθες αργά το βράδυ και μένει να δούμε εάν θα γίνει σήμερα. Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, πάντως, την εκθείασε προ ημερών και είπε πως διαφωνεί με το νομοσχέδιο. Ήδη, είναι έτοιμη και η πιθανότερη αντικαταστάτριά της, με την Μαρία – Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ, να έχει το προβάδισμα.

Η συναίνεση που χάθηκε

Η ξαφνική τροπολογία για επέκταση του μέτρου της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, αλλά μόνο για τους Έλληνες του εξωτερικού τίναξε στον αέρα το κλίμα συναίνεσης, που είχε διαμορφωθεί εξ αρχής. Η αρχική απόφαση ήταν για θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές, αλλά μετά άλλαξε άποψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεννόηση με την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, ενώ το χεράκι του έβαλε και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Για να ξέρετε, πάντως, για να εφαρμοστεί στις Ευρωεκλογές, απαιτεί απλή πλειοψηφία επί των παρόντων (άρα θα περάσει από τη Βουλή), ωστόσο η επέκταση του μέτρου στις εθνικές εκλογές απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών. Και μετά τα χθεσινά «όχι» του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, πέταξε η συναίνεση και θα έχουμε εφαρμογή από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Τρώει τον Πολάκη;

Μπορεί η ΝΔ να έχει τα προβλήματά της με τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, όπως μαθαίνω, γίνονται μαλλιά-κουβάρια. Χθες αργά το βράδυ έμαθα πως υπάρχει πλέον σοβαρό θέμα με τον Παύλο Πολάκη. Ο Κρητικός πολιτικός μετά το καταχέριασμα στους δημοσιογράφους στις Σπέτσες έριξε νέα «βέλη» στον Τύπο. Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο βουλευτής Χανίων έβαλε στο «στόχαστρο» γελοιογράφο της εφημερίδας Καθημερινή, χρησιμοποιώντας απαράδεκτους χαρακτηρισμούς. «Εκτός από τα σιχάματα της “δημοσιογραφίας” υπάρχουν και τα βοθρολύματα της “γελοιογραφίας”. Μάλλον ζητάει αύξηση και δείχνει χαρακτήρα εναντίον μου αυτό το βδέλυγμα! Ηλίας Μακρής, γελοιογράφος, λέει, της “σοβαρής” Καθημερινής! Τράβα στο Μακελειό λυξόνταρμα, εκεί θα έχεις πέραση! Και έγραψε και άλλα πολλά, που δεν άρεσαν στον Στέφανο Κασσελάκη, όπως έμαθα. Και γι’ αυτό αμέσως τον άδειασαν με την αναφορά: «Επ’ ουδενί εκφράζουν τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τέτοιες αντιδράσεις, ακόμη κι αν έρχονται ως απάντηση σε προσβλητικές αναφορές ή περιγραφές του Τύπου». Ο Π. Πολάκης, όμως, επανήλθε με αναφορές ότι οι αντιδράσεις δεν τον κάμπτουν και επί της ουσίας επέμεινε. Και αυτό που μαθαίνω είναι ότι ο Κασσελάκης σκέφτεται σοβαρά πλέον να τον θέσει εκτός κόμματος. Για να δούμε εάν θα το κάνει πράξη. Οι μυημένοι μου είπαν, λίγο πριν κλείσω τη στήλη, ότι η σημερινή μέρα μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα.

Ομιλία Παπανδρέου στο Άουσβιτς

Να πάμε μέχρι το Άουσβιτς καθώς χθες, κατά τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, βρέθηκε εκεί, στον τόπο του μαρτυρίου, ο Γιώργος Παπανδρέου, που κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος και εκφώνησε ομιλία με την ιδιότητα και του Εισηγητή για τη Δημοκρατία στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Αυτό έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψης αντιπροσωπείας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, την οποία διοργάνωσε η European Jewish Association ενόψει της Διεθνούς Εβραϊκής Ένωσης Ολοκαυτώματος. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρ. Πρόεδρος του Ισραήλ Reuven Rivlin, ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας και πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Stefan Loefven, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Miguel Moratinos, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Manuel Valls.

Πλήρης στήριξη του Μαξίμου στον Τσιόδρα

Σας έχω αναφέρει και παλαιότερα πως ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, έχει βάλει πλώρη για την Ευρωβουλή και πως το όνομά του θα φιγουράρει στη λίστα των ονομάτων της Νέας Δημοκρατίας, που θα θέσουν υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές του Ιουνίου. Στο πλαίσιο αυτό, το Μαξίμου τον στηρίζει με κάθε τρόπο, κάτι που θα φανεί και στην εκδήλωση που ετοιμάζει για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου, υπό τον τίτλο «Ευρωπαϊκή ενοποίηση», στις 5 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής. Αρκεί να σας αναφέρω πως για το πόνημα θα μιλήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ παρεμβάσεις θα υπάρξουν από τους πρώην επιτρόπους της Ελλάδας στην Κομισιόν, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Μαρία Δαμανάκη, Σταύρο Δήμα και Άννα Διαμαντοπούλου. Τη συζήτηση, μάλιστα, θα συντονίσει η ειδική σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα διεθνούς πολιτικής, Αριστοτελία Πελώνη. Πλήρης στήριξη δηλαδή.

Η ΔΕΗ επιμένει για τις τηλεπικοινωνίες

Μετά τα όσα έχουν κατά καιρούς ακουστεί στην αγορά για ενδιαφέρον εξαγοράς της Vodafone από τη ΔΕΗ, τώρα έρχεται στο προσκήνιο το ενδεχόμενο εξαγοράς της Nova. Το βέβαιο είναι ότι η ΔΕΗ ενδιαφέρεται να επεκταθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια στις τηλεπικοινωνίες, έχοντας ήδη επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στις οπτικές ίνες. Ακούγεται ότι η πλευρά της BC Partners και του Νίκου Σταθόπουλου φέρεται να έχει προσεγγίσει ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια. Ο λόγος είναι ότι, όπως μαθαίνω, έχει πληροφορηθεί το ενδιαφέρον της ΔΕΗ. Και εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, σύντομα θα υπάρξουν και νεότερες εξελίξεις. Η λογική της ΔΕΗ είναι ότι εφόσον διαθέτει μία ισχυρή βάση πελατών, μπορεί να διευρύνει τις υπηρεσίες που παρέχει με νέα προϊόντα. Ένα βήμα έγινε ήδη με τον Κωτσόβολο. Και πιθανότατα εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, ένα ακόμα βήμα μπορεί να γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Νέα λίστα «κόκκινων» οινοποιείων της Intrum

Η Intrum, η εταιρεία διαχείρισης οφειλών που λειτουργεί για λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς, έχει βγάλει προς πώληση ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο οινοποιείων και συγκεκριμένα τα δάνεια, που συνοδεύουν τα συγκεκριμένα οινοποιεία. Γνωστές επιχειρήσεις του κλάδου του κρασιού περιλαμβάνονται στη λίστα αυτή. Το βασικό πρόβλημα στην υπόθεση είναι ότι δεν πωλούνται οι επιχειρήσεις αυτές, αλλά τα δάνειά τους. Και όποιος τα αποκτήσει θα πρέπει να διαχειριστεί τα δάνεια αυτά και όχι επιχειρηματικές οντότητες. Επομένως, δύσκολα κάποιο από τα ισχυρά οινοποιεία της αγοράς θα προτιμήσει να αγοράσει δάνεια και στη συνέχεια να έρθει αντιμέτωπο με τη δυσαρέσκεια, που αυτό θα προκαλέσει στην επιχείρηση, της οποίας τα δάνεια θα αποκτήσει. Το αποτέλεσμα, όπως μου έλεγε άνθρωπος της αγοράς, μόνο «παραγωγικό» δε θα είναι για τις σχέσεις των δύο πλευρών.

Το «δύσκολο» κτίριο Δοξιάδη στο Κολωνάκι

Πουλήθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου το κτίριο του διάσημου αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δοξιάδη στους πρόποδες του Λυκαβηττού στο Κολωνάκι, το οποίο είχε αναλάβει να διαχειριστεί η πολυεθνική εταιρεία Engel & Volkers με αντικείμενο το real estate. Μαθαίνω ότι η πώληση των κατοικιών ήταν πολύ δύσκολη υπόθεση και, παρά την αρχική ταχύτητα στην πώληση ακινήτων, που ξεκίνησε το πρώτο διάστημα διάθεσης των ιδιοκτησιών, στη συνέχεια τα πράγματα άλλαξαν. Ο λόγος ήταν αφενός η πολύ υψηλή τιμή των ιδιοκτησιών, καθώς οι τιμές άγγιζαν τα 2,5 εκατομμύρια για κάποια από τα διαμερίσματα, τα οποία, ωστόσο, δεν ήταν ιδιαιτέρως ελκυστικά. Λόγω της διαμόρφωσής τους είναι χαμηλοτάβανα, με ύψος που δεν υπερβαίνει τα 2,5 μέτρα, ενώ έχουν και αρκετές ιδιαιτερότητες στην κατασκευή, γεγονός που τα είχε καταστήσει λιγότερο επιθυμητά. Οι αγοραστές είναι ξένοι αλλά και Έλληνες του εξωτερικού, που είδαν στο κτίριο αυτό μια δεύτερη κατοικία παρά ένα κύριο σπίτι, όπου θα μείνουν όλο το χρόνο. Ο τελευταίος όροφος, που ήταν και ο πιο ακριβός, περιήλθε στην ιδιοκτησία Έλληνα εφοπλιστή, με τίμημα που ξεπέρασε τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ.

Πώς και πόσο μεγαλώνει η Pet City στην Ελλάδα

Πλάνο να φτάσει τα 200 καταστήματα στην Ελλάδα, με επενδύσεις 40 εκατομμυρίων ευρώ, έχει η γνωστή αλυσίδα καταστημάτων Pet City. Η αλυσίδα, που έχει κάτι παραπάνω από 90 καταστήματα αυτή τη στιγμή, έχει πολύ μικρή παρουσία στην περιφέρεια σε αντίθεση με τις δύο μεγάλες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου η παρουσία της είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Ποιο είναι το επόμενο βήμα λοιπόν; Η επέκταση στις επαρχιακές πόλεις. Κάποια στιγμή έπεσε στην αντίληψή μου και η πρόθεση να δημιουργήσει καταστήματα εκτός Ελλάδας, στην ευρύτερη περιοχή Βαλκανίων. Κάτι που θα μπορούσε να συμβεί τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο του σχεδιασμού ανάπτυξης που έχει καταρτίσει.

Σκληρό πόκερ για τη φέτα στα Τρίκαλα

Σε παιχνίδι για τρεις εξελίσσεται ο ανταγωνισμός της φέτας στα Τρίκαλα. Κυρίαρχες δυνάμεις είναι ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία, που έχει τα προϊόντα Όλυμπος και η La Farm, που κατά το παρελθόν είχε αποκτήσει την ΑΕΛ, την ποδοσφαιρική ομάδα της Λάρισας, καθώς και η Όμηρος της οικογένειας Γιαννίτση. Ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα σκληρός στο εξωτερικό μεταξύ των τριών επιχειρήσεων, καθότι τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία εκτός από την ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα, έχουν πολύ ισχυρή παρουσία στο εξωτερικό με τη φέτα, ενώ και οι δύο ανταγωνιστές της έχουν αποκλειστικά εξαγωγική παρουσία, καθότι δεν πωλούν προϊόντα στην Ελλάδα.