Το βλέμμα στη Μονή Πετράκη

Καλημέρα με τα βλέμματα όλων σήμερα στη Μονή Πετράκη, όπου και συνεδριάζει εκτάκτως η Ιεραρχία της Ελλάδας, για να καθορίσει τη στάση της στο ζήτημα του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Μαθαίνω ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει το βλέμμα του στραμμένο στην Ιεραρχία και κεντρικό πρόσωπο του Μεγάρου Μαξίμου επικοινώνησε με άνθρωπο – «κλειδί» στην Εκκλησία της Ελλάδος, για να πληροφορηθεί τι μέλλει γενέσθαι.

«Τα του Θεού τω Θεώ»

Ο πρωθυπουργός δε θέλει να υπάρξουν μαζικές αντιδράσεις και πύρινοι λόγοι από άμβωνος, αν και κατανοεί πλήρως τι συμβαίνει και πώς επηρεάζονται οι βουλευτές και οι υπουργοί από τη σχέση που υπάρχει με τοπικούς Μητροπολίτες. Υπάρχει, όμως, η αρχή που οδηγεί το Μαξίμου: «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, τα του Θεού τω Θεώ». Και αυτό είναι το σήμα στους βουλευτές που επιμένουν, αλλά και στους Μητροπολίτες. Και δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

Η δέσμευση από τον Αρχιεπίσκοπο

Αυτό που έχει ως εγγύηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, που 16 χρόνια στην κορυφή της Ελλαδικής Εκκλησίας δεν έχει πρωτοστατήσει σε ακραίες αντιδράσεις, είναι ότι δεν θα σιγοντάρει πεζοδρομιακού τύπου εκδηλώσεις ούτε θα ευνοήσει τη μετωπική σύγκρουση. Και αυτό ικανοποιεί απόλυτα τον πρωθυπουργό.

Βαρύτητα σε άλλους τομείς

Θα γίνονται κινήσεις, πάντως, το επόμενο διάστημα, καθώς η κυβέρνηση δίνει βαρύτητα και σε άλλους τομείς και κυρίως να αποτρέψει την κατηγορία πως ασχολείται μόνο με τη νομοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια, που, έτσι κι αλλιώς, δεν είναι και το σημαντικότερο ζήτημα της κοινωνίας. Σας αποκάλυψα και το είδατε χθες ότι ήρθε η κίνηση για εισοδηματική ενίσχυση των οικογενειών με παιδιά. Επί τη ευκαιρία είδα χθες την αρμόδια υπουργό για την Οικογένεια Σοφία Ζαχαράκη να υπερθεματίζει για την απόφαση περί της εισοδηματικής ενίσχυσης και θυμήθηκα αυτό που μου είπε έγκαιρα κεντρικό πρόσωπο, ότι τελικά δε θα εισηγηθεί η ίδια το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Έχω παρακάτω πληροφορίες γι’ αυτό το θέμα. Η ίδια είναι παιδί οικογένειας με στενή σχέση με την Εκκλησία και στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον της έχει ιερείς, ενώ εκλέγεται στην περιοχή που Μητροπολίτης είναι ο Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος. Το ίδιο συμβαίνει και με την υφυπουργό της, Μαρία Κεφάλα, βουλευτή Ιωαννίνων, που έχει ιερέα στην οικογένειά της και άρα υπήρχε εξ αρχής προβληματισμός, αλλά λένε από το Μαξίμου πως και οι δυο φαίνεται να μεταπείστηκαν. Μένει να φανεί.

Νομοθετικό Biltzkrieg

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή για νομοθετικό Biltzkrieg. Δηλαδή έναν κεραυνοβόλο πόλεμο, «πόλεμο-αστραπή» με συνεχή… βομβαρδισμό δυνατών και σοβαρών νομοσχεδίων: επιστολική ψήφος, ομόφυλα ζευγάρια, ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ, αλλαγές στη Δικαιοσύνη, κ.ά. Ο σχεδιασμός, όπως μου λένε, είναι να μπλοκάρει και την αντιπολίτευση.

Το κόλπο με την επιστολική ψήφο

Αρχικά, θα επιχειρήσει να παγιδεύσει το ΣΥΡΙΖΑ, όπως μου ανέφερε έγκυρη κυβερνητική πηγή, μετά το «ναι» που έχει πει στην επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές. Γι’ αυτό και χθες κατατέθηκε αιφνιδιαστικά από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως τροπολογία, που ορίζει την επέκταση της και στις βουλευτικές εκλογές. Εάν η τροπολογία υπερψηφισθεί από 200 βουλευτές, τότε θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές, που σημαίνει πως αυτόματα αλλάζει πλήρως το εκλογικό σώμα. Γιατί; Ενσωματώνονται ψηφοφόροι της ομογένειας. Και όπως μου είπαν κυβερνητικοί παράγοντες, τι θα κάνει τότε ο Στέφανος Κασσελάκης, που είπε «ναι» για τις Ευρωεκλογές και μάλιστα έχει σχέση με την ομογένεια, καθώς ήταν στις ΗΠΑ;

Η εισηγήτρια του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια και η τύχη Βορίδη

Και κλείνω τα της κυβέρνησης με δύο σημαντικές ειδήσεις, που αφορούν το επικείμενο σχέδιο νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια και έμαθα από σημαίνοντα πολιτικό παράγοντα του τόπου. Καταρχάς μου ανέφερε πως έχει «κλειδώσει» το πρόσωπο, που θα αναλάβει χρέη εισηγητή του σχεδίου νόμου, όταν έρθει στο Κοινοβούλιο. Θα είναι η βουλευτής του Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, Μαρία Συρεγγέλα, η οποία ως γνωστόν πριν από δύο μήνες εξελέγη νέα γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας. Η δεύτερη είδηση αφορά τον Μάκη Βορίδη, που μάλλον θα επιλέξει τη λύση της αποχής, όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας. «Σε περίπτωση που το νομοσχέδιο επιψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία κι από τα άλλα κόμματα, μου ανέφερε άνθρωπος που γνωρίζει καλά τα όσα τεκταίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Επικρατείας θα παραμείνει στη θέση του. Δε θα τον διώξει ο Μητσοτάκης, παρά τα όσα ακούγονται και γράφονται δεξιά κι αριστερά».

Πειθαρχία στο ΣΥΡΙΖΑ

Και να δούμε τι γίνεται στο ΣΥΡΙΖΑ για τα ομόφυλα ζευγάρια. Άποψη ο πρόεδρος του κόμματος δεν άλλαξε: Ισχύει η κομματική πειθαρχία. Και, όπως μου είπαν, μετά τις Σπέτσες δύσκολα να υπάρξει πρόβλημα, καθώς εκεί συμφωνήθηκε να πέσουν οι τόνοι δημόσια και να μην δημιουργείται κακή εικόνα στην κοινή γνώμη.

Ξεκινούν τα συνέδρια

Και μετά τις Σπέτσες, Κοζάνη και Λάρισα για τον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς σε λίγες μέρες θα βρεθεί στα αναπτυξιακά συνέδρια, που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε Θεσσαλία και Δυτική Μακεδονία. Η αρχή θα γίνει στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στην Κοζάνη, στις 4 Φεβρουαρίου. Παρουσία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο περιφερειακό συνέδριο θα διεξαχθεί στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού. Μετά σειρά έχει στις 10 Φεβρουαρίου η περιφέρεια Θεσσαλίας και συγκεκριμένα το δεύτερο περιφερειακό συνέδριο θα γίνει στη Δημοτική Πινακοθήκη της Λάρισας, όπου θα μιλήσει και ο Κασσελάκης. «Τι πάτε να κάνετε;», ρώτησα και μου απάντησαν τεχνοκρατικά: «Κύριος στόχος των συνεδρίων αποτελεί η απάντηση στο πρόβλημα της αποεπένδυσης σε ζωτικής σημασίας εθνικές υποδομές και δραστηριότητες κατά τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας».

Πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ, πάντως, δε θα πάει συντεταγμένα και έχει και αυτό σοβαρά προβλήματα. Γιατί εάν στη ΝΔ λέμε πως έχει περίπου το 1/3 των βουλευτών στη γραμμή της αποχής ή της καταψήφισης, αναλογικά και στο ΠΑΣΟΚ αυτή είναι η κατάσταση: περίπου το 1/3 των βουλευτών είναι αρνητικοί και γι’ αυτό δεν έχει γίνει ακόμα Κοινοβουλευτική Ομάδα, αν και ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι και αυτός στο «ναι» επί της αρχής. Η Ευαγγελία Λιακούλη, για παράδειγμα, είναι ένα πρόσωπο που μαθαίνω πως προσανατολίζεται να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο. Αν οριστικοποιηθεί αυτή η θέση, μάλλον δε θα μπορέσει να παραμείνει στη θέση της Γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Εκτιμώ πως στο τέλος θα κάνει πίσω.

Καραμανλής με Ρουσόπουλο

Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος εξελέγη, χθες, ομόφωνα νέος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στο Στρασβούργο τον στήριξαν και τα πέντε μεγάλα κόμματα της Συνέλευσης και είναι ο πρώτος έλληνας πολιτικός σε αυτή τη θέση. Πολλά τα συγχαρητήρια, όπως είδαμε, και δημόσια, έμαθα όμως ότι του τηλεφώνησε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, για να τον συγχαρεί και να του ευχηθεί καλή θητεία. Οι δεσμοί δεν έχουν διακοπεί.

Καταπόνηση και αφόρητο κρύο στο Νταβός

Ρώτησα στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, ο οποίος τον συνόδευε στο Νταβός της Ελβετίας, εάν κόλλησε και εκείνος γρίπη τύπου Η1Ν1, δεδομένου ότι είναι μεταδοτική και μου απάντησε: «Όχι, αλλά το κρύο ήταν αφόρητο». Τώρα, δεν ξέρουμε αν «τσίμπησε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον ιό σε μία από τις συναντήσεις του με επενδυτές ή, όπως μου μετέφερε, όταν έτρεχαν σε εξωτερικούς χώρους για τις συνεντεύξεις, που έδωσε στα διεθνή δίκτυα Bloomberg και CNN. Ε μα, τον βλέπαμε και εμείς με τον διάσημο δημοσιογράφο Richard Quest να μιλούν έξω με φόντο το χιονισμένο ελβετικό θέρετρο και αναρωτιόμασταν πώς αντέχει…

Μπέρδεψε τον Λιβάνιο με τον Πιερρακάκη

Μετά την τροπολογία που πρότεινε η Νίκη Κεραμέως χθες στη βουλή για τη δυνατότητα καθιέρωσης επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές, τον λόγο ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νίκης, Τάσος Οικονομόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε αντισυνταγματική την τροπολογία και συνέχισε λέγοντας: «και εσείς, κύριε Πιερρακάκη, που γελάτε…», με τους συναδέλφους του να τον διορθώνουν, λέγοντάς του «ο Λιβάνιος είναι»… Το διόρθωσε στην πορεία και συνέχισε: «Είναι δυνατόν να είστε της ψηφιακής διακυβέρνησης και να μην μπορείτε να καθαρίσετε τους εκλογικούς καταλόγους, που είναι γεμάτοι πεθαμένους;»

Η σύμπραξη Γεωργιάδη – Αντετοκούνμπο – Κωνσταντακόπουλου

Μπορεί η «ΤΕΜΕΣ» του ομίλου Κωνσταντακόπουλου να συνέπραξε με την «Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε.», στην οποία ανήκει η «Μπουτάρης», για την απόκτηση του 50% της εταιρείας «Navarino Vineyards», ωστόσο το πλάνο προβλέπει αρκετές ακόμα εξαγορές. Όπως, ίσως, θα θυμάστε στην «Ελληνικά Οινοποιεία» έχει επενδύσει και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με τα αδέρφια του Κώστα και Άλεξ μέσω της εταιρείας συμφερόντων τους «ΑΝΤΕ Ιnc.». Αφενός, λοιπόν, η επένδυση της «Ελληνικά Οινοποιεία» στην εταιρεία που μέχρι πρότινος ανήκε αποκλειστικά στην «ΤΕΜΕΣ«, που έχει το «Costa Navarino», φέρνει την ανάπτυξη ενός οινοτουριστικού προϊόντος στη Μεσσηνία με νέο οινοποιείο και συνολική επένδυση από τις δύο πλευρές ύψους 10 εκατομμυρίων. Αφετέρου, όμως, φέρνει και την επέκταση της δραστηριότητας της «Ελληνικά Οινοποιεία» του Ελληνοσουηδού Ηλία Γεωργιάδη και των αδερφών Αντετοκούνμπο, με νέα πράγματα στην ευρύτερη δραστηριότητα του κρασιού. Ο τζίρος της εταιρείας φέτος υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνεχίζει να διαπραγματεύεται για την εξαγορά της προβληματικής «Τσάνταλη», με τη σωρεία υποχρεώσεων που τη βαραίνουν, ενώ ταυτόχρονα εξετάζει και την εξαγορά μικρότερων οινοποιείων ανά την Ελλάδα. Επιδίωξη είναι να συσταθεί ένας μεγάλος όμιλος στο κρασί με συγκέντρωση μικρότερων, αλλά και μεγαλύτερων δυνάμεων του κλάδου, ο οποίος ομολογουμένως ήταν και παραμένει κατακερματισμένος.

Οι μεγάλοι δήλωσαν απόντες από το Roadshow της JP Morgan

Δύο μεγάλα ονόματα της χρηματιστηριακής αγοράς, η Motor Oil και η Jumbo, μαθαίνω ότι δε δήλωσαν συμμετοχή στο σημαντικό roadshow της JP Morgan στην Αμερική. Κύριος λόγος που γίνεται το συγκεκριμένο roadshow είναι προς εύρεση επενδυτών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σε αυτό συμμετέχουν τα μεγάλα funds με παγκόσμιο εκτόπισμα όπως: Fidelity, Capital, Wellington, Fiera, Lazard Asset Management, BlackRock, Schroeder, καθώς και πολλά ακόμα. Μάλιστα, μεταξύ των συμμετεχόντων είναι περισσότερες από 30 εισηγμένες επιχειρήσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθότι το ενδιαφέρον είναι μεγάλο.

Οι νέες επενδύσεις του ομίλου Sani

Ορίζοντα για νέες επενδύσεις ανοίγει στον όμιλο Sani/Ιkos η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ, με βάση την οποία η εταιρεία «Σάνη Εταιρεία Αναπτύξεως και Τουρισμού Α.Ε.» είναι η πλειοδότρια για έκταση 276 στρεμμάτων στην περιοχή της Σάνης στη Χαλκιδική, με το τίμημα να ανέρχεται από πλευράς της εταιρείας στα 8,6 εκατομμύρια ευρώ. Σας θυμίζω ότι η «Σάνη Α.Ε.» διαχειρίζεται ήδη το «Sani Resort», το πολυτελές θέρετρο του ομίλου στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, σε μικρή απόσταση από το ακίνητο για το οποίο ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται ήδη αρκετά ξενοδοχεία 5 αστέρων («Sani Resort», «Αegean Melathron ThalassoSpa Hotel», «Posidi Holidays Resort & Suites Hotel», «Theoplano Imperial Palace Hotel», «Potidaia Istion Club» κ.λπ.) και υψηλής ποιότητας παραθεριστικές κατοικίες. Εκτός από τη συγκεκριμένη επένδυση, ο όμιλος έχει θέσει σε εφαρμογή και ένα συνολικό επενδυτικό πλάνο με υλοποίηση έως και το 2027, που υπερβαίνει τα 900 εκατ. ευρώ. Με βάση το πλάνο αυτό προβλέπονται η αναβάθμιση των υφιστάμενων ξενοδοχείων και η επέκταση του «Ikos brand» στη Μεσόγειο με ακόμα δύο πολυτελή all inclusive θέρετρα στην Πορτογαλία και στην Κρήτη.

Νέο πεδίο αντιπαράθεσης στις κατασκευές

Στα χαρακώματα βρίσκονται για ακόμα μια φορά οι εταιρείες κατασκευών, που έχουν εργοληπτικό πτυχίο έως και 6ης τάξης με τις μεγάλες εταιρείες 7ης τάξης, που δραστηριοποιούνται στην αγορά. Μάλιστα, η Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων ήρθε να τοποθετηθεί προς τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σταϊκούρα, ζητώντας νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση του ορίου ανεκτέλεστου υπολοίπου δημοσίων συμβάσεων για τις εταιρείες κατασκευών με πτυχίο έως και 6ης τάξης προς εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η Ένωση θεωρεί ότι με το υφιστάμενο πλαίσιο, που τίθεται συγκεκριμένο όριο ανεκτέλεστου για τις μικρότερες εταιρείες, ευνοούνται οι μεγαλύτερες του κλάδου, δηλαδή αυτές με πτυχίο 7ης τάξης. Η αντιπαράθεση μεταξύ «μεγάλων» και «μικρότερων» παικτών του κλάδου καλά κρατεί και έρχεται στο προσκήνιο με αφορμή τη διεκδίκηση των δημοσίων έργων.

Στον εισαγγελέα η υπόθεση της φέτας

Θορυβημένοι, λέει, είναι στην Διεπαγγελματική της Φέτας μετά τις πρόσφατες νέες αναφορές από μέσα ενημέρωσης για το θέμα πιθανών νέων κρουσμάτων νοθείας του εθνικού μας προϊόντος σε Γαλλία και Γερμανία. Σας είχα ξαναγράψει, άλλωστε, για το ζήτημα και δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται θόρυβος. Μαθαίνω, μάλιστα, ότι ελήφθη απόφαση να φτάσει το ζήτημα και στην πόρτα του εισαγγελέα, προκειμένου να διερευνήσει τι ακριβώς συμβαίνει και να μπορέσουν να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του κλάδου σε ένα εμβληματικό τρόφιμο και αγαθό όπως είναι το συγκεκριμένο. Σύντομα θα έχω πολλά περισσότερα να σας πω σχετικά.