Η εμφάνιση της Μέττε Μάριτ στους εορτασμούς για την Ημέρα του Συντάγματος στη Νορβηγία τράβηξε τα βλέμματα, καθώς η πριγκίπισσα διάδοχος βρέθηκε στο πλευρό της βασιλικής οικογένειας χρησιμοποιώντας συσκευή υποστήριξης αναπνοής και φιάλη οξυγόνου.
Η 52χρονη παρακολούθησε την παιδική παρέλαση στη βασιλική κατοικία Σκάουγκουμ, κοντά στο Όσλο, μαζί με τον σύζυγό της, πρίγκιπα Χάακον, τον γιο τους Σβέρρε Μάγκνους, τη βασίλισσα Σόνια και τον βασιλιά Χάραλντ. Σε αρκετές στιγμές της εκδήλωσης καθόταν σε σκαμπό, ενώ χαιρετούσε τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί για τις επετειακές εκδηλώσεις της 17ης Μαΐου.
Η κατάσταση της υγείας της απασχολεί εδώ και χρόνια τη Νορβηγία, μετά τη διάγνωση με πνευμονική ίνωση το 2018. Πρόκειται για νόσο που επηρεάζει τους πνεύμονες και δυσκολεύει σταδιακά την αναπνοή.
Το παλάτι είχε ανακοινώσει το προηγούμενο διάστημα ότι οι τελευταίες εξετάσεις έδειξαν επιδείνωση της κατάστασής της:
«Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου πραγματοποιήθηκαν αρκετές εξετάσεις που δείχνουν σαφή επιδείνωση της υγείας της Πριγκίπισσας Διαδόχου. Οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Rikshospitalet έχουν, επομένως, ξεκινήσει τη διαδικασία αξιολόγησης για πιθανή μεταμόσχευση πνεύμονα.»
Ο καθηγητής Άρε Μάρτιν Χολμ από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Rikshospitalet είχε δηλώσει:
«Φτάνουμε στο σημείο όπου θα καταστεί αναγκαία μια μεταμόσχευση πνεύμονα και προχωρούμε στις απαραίτητες προετοιμασίες ώστε αυτό να είναι εφικτό όταν έρθει η ώρα. Προς το παρόν, δεν έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με το πότε η Πριγκίπισσα Διάδοχος θα τοποθετηθεί στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση πνεύμονα.»
Την ίδια ώρα, η κόρη της, πριγκίπισσα Ίνγκριντ Αλεξάνδρα, που βρίσκεται στην Αυστραλία, έστειλε μήνυμα για την εθνική επέτειο μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της βασιλικής οικογένειας:
«Αγαπητοί όλοι, σήμερα νιώθω λίγο περισσότερο νοσταλγία για την πατρίδα. Είναι τόσο όμορφο που έχουμε μια ημέρα όπου όλοι μπορούν να ντυθούν λίγο πιο επίσημα, να συμμετάσχουν σε παρελάσεις και να γιορτάσουν το Σύνταγμά μας.
Θα γιορτάσω τη 17η Μαΐου εδώ στο Σίδνεϊ και εύχομαι σε όλους να περάσουν υπέροχα, είτε βρίσκονται στη Νορβηγία είτε στο εξωτερικό. Χρόνια πολλά, Νορβηγία!»
Από τις εκδηλώσεις απουσίαζε ο μεγαλύτερος γιος της Μέττε Μάριτ, Μάριους Μποργκ Χόιμπι, ο οποίος περιμένει την απόφαση του δικαστηρίου στο Όσλο για υπόθεση που εκδικάστηκε τον Μάρτιο.