Με εκπεφρασμένο κυβερνητικό στόχο τη σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη σε όλα τα πεδία και ένα ισχυρό κράτος, που θα εκσυγχρονίζεται διαρκώς, συνεδριάζει σήμερα στις 11:00 με πλούσια ατζέντα το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η παρουσίαση του νομοσχεδίου για τα «Ελεύθερα Πανεπιστήμια» από τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.

Μιλώντας στο πλαίσιο της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2024 ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης λέγοντας: «Έχει έρθει η ώρα να κάνουμε και μία άλλη μεγάλη μεταρρύθμιση: να εισάγουμε επιτέλους και στην Ελλάδα τη λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων». Έτσι το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί σήμερα, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση αμέσως μετά και στόχος είναι να γίνει νόμος του κράτους το Γενάρη του 2024. «Στόχος είναι οι 40.000 Έλληνες, που σπουδάζουν στο εξωτερικό να μείνουν στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να φέρουμε ξένους φοιτητές στην Ελλάδα» έχει δηλώσει σχετικά ο υπουργός Παιδείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τους τελευταίους μήνες έχει γίνει μεγάλη προεργασία για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όσον αφορά στα κριτήρια, τις προϋποθέσεις και την ποιότητα των σπουδών, που θα προσφέρουν τα μη κρατικά πανεπιστήμια, τα οποία θα τελούν υπό την αυστηρή επίβλεψη της εθνικής αρχής ανώτατης εκπαίδευσης και θα ακολουθούν ευρωπαϊκά πρότυπα. Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση έχει ήδη εγείρει αντιδράσεις και στόχος της κυβέρνησης είναι να υποστηρίξει το δύσκολο αυτό εγχείρημα με τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Τα βασικά σημεία τα έχει παρουσιάσει ήδη το Νewsbeast.

Παράλληλα, στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο ο αρμόδιος υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, θα παρουσιάσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αθλητική βία.

Χούλιγκαν με καλυμμένα χαρακτηριστικά σε γήπεδο

Πρόκειται για επτά νέα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν: α) αυστηροποίηση του πλαισίου για τις λέσχες φιλάθλων και ενεργοποίηση του ψηφιακού μητρώου β) εκσυγχρονισμό και ψηφιοποίηση της ηλεκτρονικής εποπτείας των αθλητικών εγκαταστάσεων γ) αναβάθμιση του τρόπου λειτουργίας και των αρμοδιοτήτων της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ) δ) ενίσχυση των διοικητικών μέτρων της πολιτείας για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας ε) εισαγωγή ρήτρας παραβατικότητας για όσες ΠΑΕ δεν συμμορφωθούν, που θα αφορά τον πόρο από το Στοίχημα στ) σύσταση Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού, σύμφωνα με τις επιταγές της Σύμβασης Saint Denis, για την καταπολέμηση της βίας. Επισημαίνεται ότι οι Λέσχες Φιλάθλων αναμένεται να μειωθούν σε μόνο μία ανά έμβλημα ομάδας, που θα λειτουργεί υποχρεωτικά με τη συναίνεση της ΠΑΕ, εφόσον βέβαια υφίσταται ΠΑΕ. Η κυβέρνηση επιχειρεί να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας κατά της οπαδικής βίας, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην εφαρμογή των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου στη ρίζα του.

Τα υπόλοιπα θέματα του υπουργικού συμβουλίου

  • Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσιάζει το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την πολεοδομική μεταρρύθμιση. Το νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών και την κρατική αρωγή θα αναλύσουν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας και ο Υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος θα εισηγηθεί την έγκριση του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής 2024, και οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών αναμένεται να εισηγηθούν τον καθορισμό υπηρεσιών και ποσοτικών στόχων για την εφαρμογή του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής των υπαλλήλων κατ’ εφαρμογή του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής 2024.