Καλή εβδομάδα! Για την Αγγλία ετοιμάζεται ο πρωθυπουργός, σε ένα πολύ σημαντικό ταξίδι, τις επόμενες ημέρες που μπορεί να έχει και ευχάριστα νέα για την Ελλάδα. Εξάλλου υπάρχει μεγάλο παρασκήνιο, όπως έμαθα, εδώ και πάρα πολλούς μήνες, ώστε να δοθούν «δανεικά» κάποια από τα κλεμμένα του Λόρδου Έλγιν που είναι στο Βρετανικό Μουσείο και να φιλοξενηθούν στο σπίτι τους, στην Αθήνα και στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει επ’ αυτού συνάντηση στο Λονδίνο και με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου και τον Τζορτζ Όσμπορν, ώστε να δοθούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα για κάποιο χρονικό διάστημα. Και όπως μου είπαν, είμαστε σε καλό δρόμο.

Η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης

Πάντως, το μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης είναι στο πώς θα κερδίσουν τη μάχη απέναντι την ακρίβεια. Σε μια ουσιαστική συζήτηση που είχα με ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα, μετά τη νέα αιφνιδιαστική επίσκεψη του πρωθυπουργού σε σούπερ μάρκετ το περασμένο Σάββατο, μου ανέφερε ότι αυτό είναι η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Στην παρούσα φάση και θέλει να αλλάξει όσο μπορεί το κλίμα και ετοιμάζονται δράσεις γι’ αυτό.

Άλλο Πατούλης, άλλο Τσιόδρας

Ο πρωθυπουργός, το Σάββατο το πρωί, μετά την επίσκεψή του σε σούπερ μάρκετ, για να δει από κοντά τις τιμές στα προϊόντα και την εφαρμογή του μέτρου της μόνιμης μείωσης τιμής, βρέθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου συμμετείχε στην εκδήλωση για το εθνικό σχέδιο κατά της παιδικής παχυσαρκίας. Μάλιστα, θυμήθηκε ότι και η μαμά του Μαρίκα, μονίμως του έλεγε «φάε παιδί μου», τονίζοντας ότι πρέπει να έχουμε αίσθηση του τι πραγματικά είναι υγιεινό και σωστό βάρος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε προσέχει πολύ τη διατροφή του, ασκείται καθημερινά και είναι αντικαπνιστής. Στενοί συνεργάτες του μου έλεγαν ότι τους «κυνηγάει» να μην καπνίζουν. Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια, με τη βοήθεια του σεφ Πάνου Ιωαννίδη, έφτιαξε μια υγιεινή παραλλαγή του παραδοσιακού γύρου με πίτα, ενώ πριν βάλει τη στολή του σεφ τον πλησίασε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, για να τον χαιρετήσει και εκείνος έστρεψε το βλέμμα αλλού… ενώ στην ίδια εκδήλωση το παρών έδωσε ο γνωστός καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος είχε θερμό χαιρετισμό με τον Μητσοτάκη.

Ποια πρόσωπα έλαβαν μέρος στην κλειστή σύσκεψη ενόψει Εξεταστικής για τα Τέμπη

Κλειστή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή την επικείμενη έναρξη της Εξεταστικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών και τις διαχρονικές παραλείψεις στη λειτουργία του συστήματος. Σε αυτήν έλαβαν μέρος ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, ο συνάδελφός του και κατέχων τον ίδιο θώκο Μάκης Βορίδης, ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, αλλά και ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής. Επειδή έπρεπε να χαραχθεί η γραμμή που θα ακολουθηθεί στην αίθουσα της υπό σύσταση Επιτροπής, στο ίδιο τραπέζι κάθισαν κι άλλοι που έχουν σημαίνοντα ρόλο και άποψη, όπως αναφέρουν οι πηγές μας. Πρόκειται για τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σταύρο Καλαφάτη, που οργανώνει, όποτε χρειάζεται τους βουλευτές, αν και αυτή τη φορά έπρεπε να αποφασιστεί ποιοι από αυτούς θα μετάσχουν στην Επιτροπή, τον πρώην υπουργό και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Θάνο Πλεύρη αλλά και τον Δημήτρη Μαρκόπουλο, που ήταν και ο εισηγητής της συζήτησης για τη σύσταση της Επιτροπής. Όπως όλα δείχνουν, από τη Νέα Δημοκρατία στην Εξεταστική θα συμμετέχουν ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Κώστας Γκιουλέκας, η Ζωή Ράπτη και ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης. Α, και μια λεπτομέρεια. Παρών στη σύσκεψη ήταν και ο γραμματέας της Βουλής, Γιώργος Μυλωνάκης, άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του Προέδρου του Κοινοβουλίου, Κώστα Τασούλα.

Ο Ηλιόπουλος και ο βούρκος

Πάμε στο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα, και στα όσα σημαντικά έγιναν χθες στη διαδικτυακή σύναξη της ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου, των 6+6, όπου Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης και Δημήτρης Τζανακόπουλος. Εκεί έγινε χαμός όπως έμαθα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των μελών που συμμετείχαν, περί τα 150 άτομα, ήταν υπέρ της άμεσης αποχώρησης από το κόμμα. Μάλιστα, στην εισήγησή του εξέπληξε, καθώς δεν υπήρχε εικόνα πως ήταν υπέρ της εξόδου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, που είπε πως είναι καλύτερα να ανέβεις ένα δύσβατο βουνό παρά να σε ρουφήξει ο βούρκος. Η φράση αυτή πυροδότησε εντάσεις, καθώς από την ώρα που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, εκεί όντως κύλησαν πολλοί στο βούρκο, με πρωτοφανείς επιθέσεις -και προσωπικές και άκρως προσβλητικές για τον Ηλιόπουλο, που δείχνει και την τοξικότητα του χώρου.

Ο κύβος ερρίφθη

Η νεολαία θα φύγει. Ήδη πάρα πολλές οργανώσεις έχουν αποχωρήσει. Η Μερόπη Τζούφη είπε ότι δεν την χωράει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ της αποχώρησης άμεσα τάχθηκε ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε την αποχώρηση από το κόμμα και σε αυτό το κλίμα ήταν και ο Αλέξης Χαρίτσης. Απλά επιβεβαιώθηκε πως θα φύγουν και αναζητείται το χρονικό σημείο που θα γίνει αυτό με τους περισσότερους να είναι εκτός ΣΥΡΙΖΑ και απλά απομένει να γίνει αυτό και τυπικά. Η Σία Αναγνωστοπούλου και η Θεανώ Φωτίου παρουσιάστηκαν, όπως έμαθα, λίγο πιο διστακτικές, αλλά μόνο στο θέμα της οργάνωσης της επόμενης μέρας. Ο κύβος ερρίφθη.

Τα τηλεφωνήματα Κασσελάκη

Σε αυτό το χάος που επικρατεί και μετά και την κλωτσοπατινάδα μεταξύ του Παύλου Πολάκη και της Σίας Αναγνωστοπούλου, που είπε στη σύναξη της ομάδας Αχτσιόγλου πως θα αξιολογήσει τι θα κάνει μετά από συζήτηση και με τους ψηφοφόρους της, έκανε κίνηση και ο Στέφανος Κασσελάκης. Έμαθα πως τηλεφώνησε και ζήτησε να πέσουν οι τόνοι και να μην υπάρχουν προσωπικές επιθέσεις. Και γι’ αυτό και υπήρξε και τηλεφώνημα Πολάκη προς την Αναγνωστοπούλου, για να χαμηλώσουν οι τόνοι, μετά τα όσα έγραψε ο πρώτος για τα αντιϊκά φάρμακα που πήρε την περίοδο του κορωνοϊού.

Η ευφορία στο ΠΑΣΟΚ

Να πάμε και στο ΠΑΣΟΚ που είδε να περνάει στη δεύτερη θέση μετά από 11 χρόνια, όχι σε μια, όχι σε δυο, αλλά σε τρεις δημοσκοπήσεις. Αυτό έφερε ευφορία, όπως διαπίστωσα, στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Πήγα από εκεί, για να διαπιστώσω το κλίμα με τα ίδια μου τα ματάκια. Μετά από πολλά χρόνια, δεν υπήρχε εσωκομματική τριβή στους ομιλητές και το κλίμα ήταν πάρα πολύ καλό, αλλά ούτε και ίντριγκα είδα. «Όταν βλέπεις μετά από χρόνια να σηκώνεις και πάλι για τα καλά κεφάλι, αυτό κάνει τους πάντες αισιόδοξους» μου έλεγε ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Μπλόκο σε όσους έφυγαν

Η ευφορία είναι το ένα στοιχείο και το άλλο είναι η προσπάθεια διαφόρων στελεχών που είχαν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ προς το ΣΥΡΙΖΑ και τώρα επιζητούν την επιστροφή. Την περασμένη εβδομάδα έγιναν πολλά τηλεφωνήματα από μέλη του ΠΑΣΟΚ στα γραφεία του κόμματος, όπου υπήρξαν μηνύματα να μην επιστρέψουν όσοι έφυγαν. Καλά, αυτό δεν μπορεί να ισχύσει για όλους, όπως έμαθα, αλλά θα υπάρξει μπλόκο σε όσους πρωτοστάτησαν σε υβριστικά σχόλια για το ΠΑΣΟΚ, όπως γερμανοτσολιάδες και διάφορα άλλα και βέβαια όσοι πήραν θέσεις επί ΣΥΡΙΖΑ. Για τα απλά μέλη δε γίνεται λόγος.

Η επιστροφή Λοβέρδου

Και επειδή αναφέρθηκα στο ΠΑΣΟΚ να σας γνωστοποιήσω πως σήμερα ο Ανδρέας Λοβέρδος που διεκδίκησε την ηγεσία του κόμματος και μετά αποχώρησε, κάνει -την ίδια περίπου ώρα με την ομιλία Στέφανου Κασσελάκη στο επικριτικό για τον ίδιο βιβλίο του Ξενοφώντος Κοντιάδη, εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Εκεί ο πρώην υπουργός θα ανακοινώσει την επιστροφή του -δεν έλειψε και πολύ- στην πολιτική και, όπως μαθαίνω, θα είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές. Με ποιο κόμμα; Όπως μου είπαν, είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με τη ΝΔ και θεωρώ ότι εάν αυτές τελεσφορήσουν, όχι απλά θα εκλεγεί, αλλά λόγω της άριστης εικόνας που υπάρχει για τον ίδιο στη ΝΔ και των προσωπικών του σχέσεων με Κυριάκο Μητσοτάκη, Αντώνη Σαμαρά και Άδωνι Γεωργιάδη, θα εκλεγεί – και μη σας πω και πρώτος!

Περίμενε στην ουρά

Να κλείσω τα πολιτικά με αυτό: Έμαθα πως πρωτοκλασάτος υπουργός περίμενε, πρόσφατα, πέντε ώρες σε ιδιωτικό νοσοκομείο, για να δει έναν top γιατρό, ο οποίος εκείνη την ώρα έκανε μια σημαντική επέμβαση σε ασθενή, η οποία ήταν δύσκολη και πολύωρη. Ο υπουργός, όμως, υπομονετικά περίμενε, γιατί ήθελε να τον εξετάσει και να πάρει μια σοβαρή γνώμη. Εμείς μένει να ευχηθούμε «περαστικά»!

Στο κατώφλι του μισού δισεκατομμυρίου ο Νιτσιάκος

Συνεχίζει να αναπτύσσεται ο Νιτσιάκος, όπου αυτή τη στιγμή της επιχείρησης και μετά τον απρόσμενο θάνατο του ιδρυτή της, Θεόδωρου Νιτσιάκου το 2019, ηγείται ο γιος του, Κώστας. Αυτή τη στιγμή, ο όμιλος Νιτσιάκου είναι από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στον κλάδο των τροφίμων μαζί με τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Σαράντη. Το 2022 ο κύκλος εργασιών έφθασε το ποσό των 490,55 εκατομμυρίων ευρώ έναντι 402,74 εκατομμυρίων ευρώ της προηγούμενης χρήσης, αυξημένος κατά 21,80 %. Μάλιστα, πρόκειται για μία απόλυτα υγιή και κερδοφόρα επιχείρηση, με τα κέρδη μετά από τους φόρους να ανέρχονται σε 12,57 εκατομμύρια ευρώ έναντι 2,1 εκατομμυρίων της προηγούμενης χρήσης, αυξημένα κατά 525,37%.

Σκλαβενίτης: Έκτακτο μπόνους 300 ευρώ για τους 31.000 εργαζόμενους

Μοιράζει χρήματα ο Σκλαβενίτης. Και συγκεκριμένα ποσό 300 ευρώ επιπλέον του μισθού και του δώρου Χριστουγέννων, που θα καταβληθεί σε λίγες ημέρες. Το ποσό των 300 ευρώ έχει, όπως μαθαίνω, τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης και κατευθύνεται σε όλο το προσωπικό είτε απασχολείται με το μοντέλο μερικής είτε με το μοντέλο πλήρους απασχόλησης. Αυτό σημαίνει πως δεδομένου ότι ο Σκλαβενίτης απασχολεί πάνω από 31.000 άτομα προσωπικό, το συνολικό ποσό της ενίσχυσης που θα βγει από τα ταμεία του υπερβαίνει τα 9,3 εκατομμύρια ευρώ. Θυμίζουμε ότι ήδη από την 1η Νοεμβρίου 2022 ο Σκλαβενίτης προχώρησε σε αυξήσεις αποδοχών ύψους 17 εκατ. ευρώ ετησίως για την πλειοψηφία των εργαζομένων της και σε χορήγηση έκτακτης παροχής συνολικού ύψους 5,9 εκατ. ευρώ για το σύνολο του προσωπικού που απασχολεί. Φέτος τρέχει με διψήφιο ποσοστό αύξησης πωλήσεων και εκτιμάται ότι θα αγγίξει σε τζίρο τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Για να έχετε εικόνα, σας υπενθύμιζε ότι ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε στα 4,47 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 (έναντι 3,98 δισ. ευρώ το 2021). Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 78,5 εκατ. ευρώ (από 92,5 εκατ. ευρώ το 2021), ποσοστό 1,75% επί του συνολικού κύκλου εργασιών.

Πρόωρη «black Friday» για τα καταστήματα Attica

Σε μία προσπάθεια να βρουν το αντίδοτο μετά από έναν πολύ μουδιασμένο Οκτώβριο, όπου, όπως μαθαίνω, επηρέασε όλη την αγορά που δραστηριοποιείται στην εμπορία ειδών ένδυσης, τα καταστήματα Αttica έχουν ξεκινήσει κύκλο εκπτώσεων που ξεκινάει από 20% έως και 40% στις περισσότερες από τις εταιρείες ρούχων που έχουν στα καταστήματά τους. Ο λόγος που ξεκίνησε η «επέκταση» της Black Friday αρκετές μέρες νωρίτερα και πριν την επίσημη ημερομηνία που είναι την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, είναι ότι ο καλός καιρός που επικράτησε σε όλη την Ελλάδα, με ανοιξιάτικες θερμοκρασίες στη διάρκεια του Οκτωβρίου, επηρέασε κατά πολύ την αγορά χειμωνιάτικων ρούχων, καθότι λίγοι είναι οι καταναλωτές που αγοράζουν ρούχα, για να αντιμετωπίσουν το κρύο. Επομένως, οι προεκπτώσεις ήταν ένας τρόπος, για να κερδίσουν τα Attica τις χαμένες πωλήσεις του Οκτωβρίου, σε μία πορεία που φέτος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ιδανική για τα γνωστά πολυκαταστήματα. Όπως σας είχα πει πρόσφατα, ο τζίρος των Attica στο εννεάμηνο του 2023 αυξήθηκε κατά 14% από τα 128,3 εκατομμύρια του 2022 στα 146,4 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, η εταιρεία είδε ισχυρή αύξηση των καθαρών κερδών μετά από φόρους κατά 133% από τα 3,6 εκατομμύρια ευρώ στο εννεάμηνο του 2022 σε 8,4 εκατομμύρια ευρώ στο φετινό εννεάμηνο.

Ο ισολογισμός που δείχνει την «ήττα» της Vivechrom

Λίγες ώρες έχει που δημοσιεύτηκε ο ισολογισμός της Vivechrom για το 2022, της μέχρι πρότινος μεγαλύτερης βιομηχανίας χρωμάτων στην Ελλάδα. Και λέω «μέχρι πρότινος», γιατί για πρώτη φορά ξεπέρασε την πολυεθνική η ελληνικών συμφερόντων Vitex της οικογένειας Γιαννίδη. Μέσα από τον ισολογισμό της επιβεβαιώνεται πλέον και επίσημα ότι ο κύκλος εργασιών της είναι 58,2 εκατομμύρια έναντι 63,2 που ήταν της Vitex. Το 2022 η Vivechrom «έχασε» περίπου 2,3 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις, όταν η Vitex «κέρδισε» 7,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, η πολυεθνική στην έκθεση του διοικητικού συμβουλίου παραδέχεται ότι χτυπήθηκε από τον ανταγωνισμό και αναγκάστηκε να μην μετακυλήσει αυτούσιες τις αυξήσεις α’ υλών, καθώς και να περικόψει έξοδα. Ενδιαφέρον επίσης είναι το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά οι ελεγκτές δεν παρέχουν πιστοποιητικό φορολογικού ελέγχου και δηλώνουν τα έτη 2021 και 2022 ως μη ελεγμένα.

«Τρίζει» η καρέκλα του Κουρτάκη

Ο γνωστός Κουρτάκης, που φημίζεται για τη ρετσίνα αλλά και για πολλά άλλα κρασιά, είναι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κλάδο του ελληνικού κρασιού στην Ελλάδα. Και, όπως μαθαίνω, τελευταία έχει παρουσιάσει σημαντική συρρίκνωση στον τζίρο του, ειδικά μετά το θάνατο του επικεφαλής του, Βασίλη Κουρτάκη, και ενώ ο γιος του Δημήτρης είναι σκηνοθέτης και δεν ασχολείται ιδιαίτερα ζεστά με την οικογενειακή επιχείρηση. Το 2019 -προ πανδημίας- είχε κύκλο εργασιών 28,47 εκατομμύρια ευρώ, το 2021 είχε κύκλο εργασιών 24,62 εκατ. ευρώ και το 2022 ήταν περαιτέρω μειωμένος στα 23,93 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα οικονομικά της αποτελέσματα, μετά από φόρους, το 2019 ήταν κερδη 57,19 χιλιάδων ευρώ, το 2021 ήταν ζημίες 300,72 χιλιάδων ευρώ και το 2022 επίσης ζημίες 140,4 χιλιάδων ευρώ. Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι η εταιρεία το 2018 είχε κύκλο εργασιών 31,2 εκατομμύρια ευρώ με καθαρά κέρδη μετά από φόρους 104,18 χιλιάδες ευρώ.