Ο Σκόμινα, ο χαμένος τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ της Μπάγερν, η ελληνική άμυνα, τρομάζουν τον Γιοαχίμ Λεβ στον σημερινό προημιτελικό. Γνωρίζοντας ότι έχει να διαχειριστεί έναν πολύ δύσκολο όμιλο στο Euro, άλλαξε ταυτότητα στην ομάδα του. Στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής η Γερμανία έβγαλε γούστα. Με το διαφορετικό από το tiki-taka ποδόσφαιρο κατοχής από τους Ισπανούς, με την ταχύτητά της στις αντεπιθέσεις, με την επιθετική της φύση.

Αυτή τη φορά ο Γερμανός κόουτς επέβαλε στα «πάντσερ» να παίζουν πίσω από την μπάλα. Η τακτική του αποδείχθηκε σοφή για να περάσει στον όμιλο. Απέναντι στην Ελλάδα, η Γερμανία θα πρέπει να γυρίσει… δύο χρόνια πίσω. Και να ‘ταν μόνο αυτό. Τις τελευταίες μέρες ο ομοσπονδιακός της «νατσιονάλμανσαφτ» έχει αρχίσει να βλέπει… φαντάσματα, να καταλαβαίνει πως οι Ελληνες μπορεί να βρουν τον τρόπο να κάνουν την έκπληξη. Ο φόβος του αποκλεισμού στη Γερμανία δεν είναι μια φανταστική οντότητα…

Ο «Σβάινι» και τα πέναλτι

Θεωρητικά το πρόβλημα το έχουμε εμείς. Στο φιλικό πριν από την έναρξη του Euro, απέναντι στην Αρμενία η Ελλάδα δεν κατάφερε να σκοράρει δύο φορές από το σημείο του πέναλτι. Το σκηνικό επαναλήφθηκε στο εναρκτήριο παιχνίδι με αντίπαλο την Πολωνία, όπου ο αρχηγός της Εθνικής, Γιώργος Καραγκούνης, είδε τον Τίτον να τον σταματά από τα έντεκα βήματα. Κι όμως. Ο Λεβ φοβάται το ψυχολογικό βάρος που θα έχουν οι ποδοσφαιριστές του σε περίπτωση που η πρόκριση κριθεί στη διαδικασία των πέναλτι. Το τραύμα της Μπάγερν και το τελευταίο χαμένο πέναλτι του Σβαϊνστάιγκερ στον τελικό με την Τσέλσι είναι νωπό. Ο Λεβ ωστόσο, δεν έβαλε τους παίκτες του να εκτελέσουν πέναλτι. Οχι επειδή τους εμπιστεύεται απόλυτα, αλλά για να μη δείξει ότι υπάρχει αυτό το σενάριο στο μυαλό του.


Οι… Griechen

Η γερμανική επιθετική «μηχανή» για τους δύο Ελληνες στόπερ μόνο άγνωστη δεν είναι. Ο Γιόαχιμ Λεβ έχει σε πολύ μεγάλη εκτίμηση τόσο τον Κυριάκο Παπαδόπουλο, όσο και τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο. Μετά την άμυνα των Μπάγερν και Ντόρτμουντ, οι δυο… Griechen συμπεριλήφθηκαν μέσα στους καλύτερους στόπερ στην Μπουντεσλίγκα. Ξέρουν το παιχνίδι των Γερμανών και πάνω από όλα τον τρόπο να σταματήσουν τον Μάριο Γκόμες. Ο «Κούλης» έχει το κορμί να πέσει πάνω στον «Σούπερ Μάριο» και ο «Πάπα» τη σβελτάδα να ακολουθεί όποιον κάνει κίνηση κρυφού επιθετικού. Γι’ αυτό και και το ενδεχόμενο να παίζει ο Κλόζε, δεν έχει βγει από το μυαλό του.

Όχι αυτός…
Στο άκουσμα του ονόματός του ο Γιόαχιμ Λεβ «πάγωσε». Αν έναν διαιτητή δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ ο 52χρονος τεχνικός των Γερμανών είναι ο Νταμίρ Σκόμινα. Ο 35χρονος Σλοβένος ήταν τέταρτος ρέφερι στην αναμέτρηση Γερμανίας – Αυστρίας το 2008. Μετά από μια διαφωνία τους ο Σκόμινα διέταξε την αποβολή του, με αποτέλεσμα ο ο «Γιόγκι» να δε, εκτός από το υπόλοιπο εκείνης της αναμέτρησης, τον προημιτελικό κόντρα στην Πορτογαλία (3-2 επικράτησαν τα «πάντσερ») από την εξέδρα. Πάντως οι Γερμανοί τόσο σε συλλογικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο έχουν ευχάριστες αναμνήσεις από τον Σλοβένο, ο οποίος το 2005 είχε διαιτητεύσει το Ελλάδα – Γερμανία (0-3) στους Νέους.

Θυμάται τον Πουγιόλ
Είναι το κομμάτι στο οποίο διαφωνεί με τον βοηθό του, Χάνσι Φλικ. Ο Γιόαχιμ Λεβ δεν έχει στο πρόγραμμά των προπονήσεων κανένα κεφάλαιο με τίτλο «στημένες φάσεις». Το έχει εξηγήσει πολλές φορές. «Ο χρόνος μας είναι περιορισμένος και στις προπονήσεις προτιμώ να δουλεύουμε στην τεχνική και την τακτική. Εξάλλου δεν έχουμε δεχτεί πολλά γκολ από στημένη μπάλα». Ο,τι προετοιμασία γίνεται στις στημένες φάσεις γίνεται από τον βοηθό του. Ο Λεβ ξεχνούσε πως το 2008 μια εκτέλεση φάουλ του Μπάλακ έλυσε το γόρδιο δεσμό δίνοντας την πρόκριση στη Γερμανία, απέναντι στην Αυστρία, ενώ δύο χρόνια μετά, το 2010, η Ισπανία απέκλεισε τα «πάντσερ», με κεφαλιά του Πουγιόλ έπειτα από κόρνερ του Τσάβι. Γι’ αυτό τις τελευταίες μέρες ο Γερμανός εκλέκτορας, και μετά το ματς με τη Δανία, ενέταξε και τα στημένα στο μενού της προπόνησης, με τους Σβαϊνστάιγκερ, Εζίλ και Ποντόλσκι να δοκιμάζουν τα πόδια τους.

Πηγή: Sday.gr