Ο νεαρός πρωταθλητής MotoGP επέστρεψε για μια σύντομη επέμβαση στο χειρουργείο, με σκοπό τη βελτίωση της αναπνοής του.

Η επέμβαση έγινε στον «ιατρικό ναό» των Ισπανών αναβατών, το νοσοκομείο Dexeus της Βαρκελώνης. Όσο απίστευτο κι αν μοιάζει, το νέο Φαινόμενο της ταχύτητας Δεν είναι τέλειο: το ρινικό του διάφραγμα δεν ήταν ίσιο και αυτό δεν τού επέτρεπε να αναπνέει κανονικά από τη μύτη.

Αυτός ήταν ο λόγος που τον είδαμε αρκετές φορές να φορά τα αυτοκόλλητα μύτης που κρατούν τα ρουθούνια ανοιχτά. O Marquez είναι από τους λίγους αναβάτες που τα χρησιμοποιούν –προφανώς γιατί του προσφέρουν κάποια βοήθεια.

Το ρινικό διάφραγμα είναι ας πούμε «η μεσοτοιχία» μεταξύ των δύο ρουθουνιών και αποτελείται από δέρμα, χόνδρο και κόκαλο. Πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν απόλυτα ίσιο διάφραγμα (χωρίς σκολίωση δηλαδή), ωστόσο η «ατέλεια» των υπολοίπων δεν δημιουργεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στην καθημερινότητά τους. Στους αθλητές όμως και η μικρότερη σκολίωση αποτελεί σημαντικό πρόβλημα.

Η ρινική αναπνοή δεν φιλτράρει και κλιματίζει μόνο τον αέρα πριν φτάσει στα πνευμόνια, αλλά και εκλύει τα ρινοβρογχικά ανακλαστικά, ώστε να αποδίδει καλύτερα το κατώτερο αναπνευστικό. Έτσι όταν ο αθλητής δεν ανασαίνει από τη μύτη, υπολειτουργούν και οι πνεύμονές του!

Με την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο νεότερος πρωταθλητής MotoGP στην ιστορία, διευρύνθηκε η ρινική κοιλότητα και απομακρύνθηκε κάθε παρακώλυμα. Ο «ασθενής» τώρα θα αναπαυτεί για μία εβδομάδα και κατόπιν θα επιστρέψει στον κανονικό ρυθμό ζωής του -στον οποίο περιλαμβάνονται ένα ταξίδι στην Ιαπωνία και ένα στο Μονακό.