Η εταιρεία λογισμικού ψηφοφορίας Dominion Voting Systems υπέβαλε αγωγή σε βάρος του τηλεοπτικού δικτύου Fox News, με το σκεπτικό ότι την δυσφήμισε όταν ανέφερε ότι τα μηχανήματα της ήταν «πειραγμένα» ώστε να βρεθεί σε μειονεκτική θέση ο Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Η Dominion ζητά αποζημίωση ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το συντηρητικό ενημερωτικό κανάλι του μεγιστάνα των μμε Ρούπερτ Μέρντοκ.

Αυτή είναι η δεύτερη αγωγή σε βάρος του Fox News. Είχε προηγηθεί, στις αρχές Φεβρουαρίου και για παρόμοιους λόγους, εκείνη της εταιρειών εκλογικών μηχανημάτων Smartmatic, που ζητά αποζημίωση ύψους 2,7 δισεκ. δολαρίων.

Η Dominion έχει ήδη υποβάλει αγωγή σε βάρος του δικηγόρου του Τραμπ και πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι και σε βάρος μιας άλλης δικηγόρου του πρώην προέδρου, της Σίντνεϊ Πάουελ. Από τον καθένα τους ζητά αποζημίωση 1,3 δισεκ. δολαρίων.

Στην αγωγή που υποβλήθηκε στο Ντέλαγουερ, η εταιρεία κατηγορεί το Fox News ότι «επαναλάμβανε και διέδιδε καταστροφικά ψέματα» για να ικανοποιήσει τους τηλεθεατές του, το συντηρητικό κοινό του που στηρίζει τον Τραμπ. Κατονομάζονται επίσης πολλοί παρουσιαστές του καναλιού (Σον Χάνιτι, Τάκερ Κάρλσον, Λου Ντομπς, Ζανίν Πίρο και Μαρία Μπαρτιμόρο) που καταφέρονταν εναντίον της.

Η Dominion «έχει το δικαίωμα να λάβει αποζημίωση» για «τη συνειδητή βούληση του Fox να της προκαλέσει ζημία. Τα ψέματα έχουν συνέπειες», είπε ένας από τους δικηγόρους της εταιρίας, ο Στίβεν Σάκελφορντ.

Όπως έγινε και με την αγωγή της Smartmatic, το Fox News δήλωσε μέσω της εκπροσώπου του «υπερήφανο για την κάλυψη των εκλογών του 2020», υποστηρίζοντας ότι η αγωγή είναι «αβάσιμη». Υπενθύμισε επίσης ότι στα τέλη Νοεμβρίου του 2020 μετέδωσε μια συνέντευξη με έναν εκπρόσωπο της Dominion, τον Μάικλ Στιλ, στην οποία εκείνος εξηγούσε πώς λειτουργούσαν τα μηχανήματα και διέψευσε τις θεωρίες συνωμοσίας.