Οργανώσεις που προασπίζουν την ελευθεροτυπία επέκριναν τον πρόεδρο του Μπουρούντι Πιερ Ενκουρουνζίζα επειδή επικύρωσε το νόμο για τα μέσα ενημέρωσης που, όπως υποστηρίζουν, «θα γυρίσει τη χώρα 20 χρόνια πίσω».

Ο νόμος απαγορεύει στα μέσα ενημέρωσης να δημοσιεύουν ρεπορτάζ που αφορούν την εθνική άμυνα, τη δημόσια ασφάλεια, την κρατική ασφάλεια και το τοπικό νόμισμα. Περιστέλλει επίσης την ελευθερία του Τύπου αποδυναμώνοντας την προστασία των δημοσιογραφικών πηγών και αυξάνοντας τα πρόστιμα.

«Είναι μια μαύρη μέρα για την ελευθερία της πληροφόρησης στο Μπουρούντι» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Η οργάνωση μαχόταν επί μήνες ενάντια στο νόμο ο οποίος εγκρίθηκε τελικά τον Απρίλιο και επικυρώθηκε σήμερα από τον πρόεδρο.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων του Μπουρούντι Αλεξάντρ Νιγουγκέκο είπε ότι απώτερος στόχος του νόμου αυτού είναι «να κλείσουν τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης». Οι δημοσιογράφοι που θα παραβιάσουν το νόμο μπορεί να κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα από 2.000 έως 6.000 δολάρια.

Το Μπουρούντι είναι μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου και το κατά κεφαλήν εισόδημα δεν ξεπερνά τα 175 δολάρια ετησίως, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.