To «Μπες στο κλίμα» ταξιδεύει στην Καρδίτσα για να αξιολογήσει ενεργειακά ένα ακόμη σπίτι. H εκπομπή οικολογικής συνείδησης του ΣΚΑΪ, με παρουσιαστή τον Γιώργο Λιανό θα προβληθεί το Σάββατο 19 Mαρτίου στις 19.00.

Το σπίτι στην Ανάβρα Καρδίτσας είναι ένα κλασικό σπίτι της ελληνικής επαρχίας, κατασκευασμένο πριν πενήντα χρόνια. Η κυρία Σουλτάνα, η κόρη της Χρυσούλα και οι δύο κόρες της ζεσταίνονταν μέχρι σήμερα με δύο ξυλόσομπες, ενώ για τις κρύες ημέρες χρησιμοποιούσαν και ηλεκτρικές θερμάστρες. Για να βελτιωθεί ενεργειακά το σπίτι, έγινε εξωτερική θερμομόνωση και αλλάχθηκαν τα κουφώματα με σύγχρονης τεχνολογίας θερμομονωτικά κουφώματα, ενώ η θέρμανση του σπιτιού θα γίνεται πλέον με το ενεργειακό τζάκι.

Επίσης, στο σπίτι έγινε αντικατάσταση των λαμπτήρων πυρακτώσεως με λάμπες LED ενώ αντικαταστάθηκαν και οι ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού με άλλες, τελευταίας τεχνολογίας και χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

Το σπίτι, όπως ήταν αναμενόμενο (δεδομένης της ηλικίας του και του τρόπου κατασκευής του), ανήκε στην τελευταία και χειρότερη ενεργειακή κατηγορία.

Μετά τις επεμβάσεις μας, είχε εντυπωσιακή βελτίωση αφού ανέβηκε τρεις ενεργειακές κατηγορίες (από την Η ανέβηκε στη Δ) και πλέον καταναλώνει σημαντικά μικρότερα ποσά ενέργειας για τη θέρμανση και την καθημερινή λειτουργία του.

Η εκπομπή έχει στόχο να κάνει τους θεατές να συνειδητοποιήσουν πως με μικρές ή μεγαλύτερες αλλαγές στο σπίτι τους μπορούν να συνεισφέρουν τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και στην… προστασία του πορτοφολιού τους.