Τη συναρπαστική του ιστορία ως μυστικός πράκτορας σε μια εγκληματική συμμορία μοτοσικλετιστών εξιστορεί ο Τζέι Ντόμπινς στη νέα σειρά ντοκιμαντέρ του A&E με τίτλο «Τα μυστικά των Hells Angels».

Ο Τζέι Ντόμπινς έχει πλέον συνταξιοδοτηθεί. Εργαζόταν για χρόνια στο τμήμα Αλκοόλ, Καπνού, Όπλων και Εκρηκτικών (ATF), το οποίο επιβάλλει τους νόμους για τα όπλα των ΗΠΑ.

Τώρα μοιράζεται την εμπειρία του στη νέα σειρά του A&E, η οποία κόντεψε να του στοιχίσει τη ζωή. Η σειρά περιλαμβάνει συνεντεύξεις με πρώην προέδρους της συμμορίας, καθώς και αξιωματούχους της επιβολής του νόμου, μυστικούς πράκτορες και θύματα.

Από το 2001 έως το 2003, δρούσε ως μυστικός πράκτορας, καθώς κατάφερε να διεισδύσει στους Hells Angels στην Αριζόνα.

«Οι αστυνομικοί δεν είχαν καταφέρει ποτέ να ενταχθούν στη συμμορία των Hells Angels στο παρελθόν. Σε όλες τις άλλες ομάδες παράνομων μοτοσικλετιστών είχαν εισχωρήσει, αλλά οι Hells Angels ήταν περήφανοι για το ότι ήταν απροσπέλαστοι», εξηγεί ο ίδιος.

«Το μότο τους ήταν ότι ένας αστυνομικός δεν θα μπορούσε ποτέ να ακολουθήσει τον ρυθμό τους», ανέφερε ο Ντόμπινς. «Ένας αστυνομικός δεν θα μπορούσε να τρέξει τόσο πολύ και τόσο γρήγορα όσο απαιτούσε ο κόσμος τους, προτού αυτοί καταφέρουν να ανακαλύψουν ποιος είναι ο “ποντικός” και μετά να τον ξεφορτωθούν», τονίζει ο πρώην μυστικός πράκτορας.

Η οργάνωση Hells Angels έχει μακρά ιστορία στην Καλιφόρνια, που χρονολογείται από την ίδρυση της το 1948 από βετεράνους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην ξεχασμένη πόλη της Φοντάνα.

Το 2011, το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών είπε ότι οι Hells Angels είχαν έως και 2.500 μέλη σε 230 υποομάδες σε 26 χώρες.

Σύμφωνα με το FBI, οι Hells Angels εξακολουθούν να καταγράφονται ως εγκληματική μηχανοκίνητη συμμορία εμπλεκόμενη σε διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας ναρκωτικών.

Οι ομοσπονδιακές, κρατικές και τοπικές αστυνομικές αρχές έχουν καταδιώξει τον σύλλογο επί δεκαετίες, διεισδύοντας σε αυτό με μυστικούς πράκτορες, διώκοντας ύποπτους με αυστηρές κατηγορίες και κατηγορώντας μέλη για αδικήματα που κυμαίνονται από εμπορία ναρκωτικών έως απάτη.

Παρά ταύτα, ο σύλλογος έχει μεγαλώσει τα τελευταία χρόνια. Έχει δημιουργήσει κεφάλαια σε ολόκληρο τον κόσμο και επιβάλλει τη δράση του.

Ο Ντόμπινς είχε ήδη 15 χρόνια εμπειρίας ως μυστικός πράκτορας, όταν του ανατέθηκε η αποστολή με το κωδικό όνομα «Operation Black Biscuit». Ο ίδιος για τις ανάγκες της αποστολής ξύρισε το κεφάλι του και γέμισε με τατουάζ από τον ώμο μέχρι τον καρπό.

Πώς κατάφερε να μπει στη συμμορία

«Ποτέ δεν προσπάθησα να πείσω τους Hells Angels ότι ήμουν κάποιος έμπειρος μοτοσικλετιστής, επειδή θα με είχαν ανακαλύψει αμέσως», εξήγησε ο Ντόμπινς. «Εμφανίστηκα ως ο γκάγκστερ που προσπαθούσε να γίνει μέρος του κόσμου τους. Ως έμπορος όπλων και συλλέκτης χρεών, όχι ως μοτοσικλετιστής».

Ο Ντόμπινς ήταν πειστικός. Και δεν πέρασε πολύς καιρός για να γίνει δεκτός με ανοιχτές αγκάλες.

«Για μια ομάδα που παριστάνει ότι είναι αυτοί οι αγαθοί ανάμεσά μας… είχαν αμέτρητους εσωτερικούς κανόνες και νόμους», ανέφερε επίσης. «Δεν θέλουν να ζουν βάσει των κανόνων και των νόμων της κοινωνίας, αλλά έχουν περισσότερους δικούς τους εσωτερικούς κανόνες και νόμους από εμάς».

Οι Angels πάντα υποστήριζαν ότι είναι ένας σύλλογος μοτοσικλετιστών που θεωρούνται άδικα ως μια οργανωμένη εγκληματική συμμορία λόγω των εγκλημάτων που διαπράττουν μερικά μελη που δρουν ανεξάρτητα. Ο σύλλογος συμμετέχει σε φιλανθρωπικά γεγονότα, μοτοσικλετιστικές διαδρομές και αιμοδοσίες.

«Όταν κάνουμε σωστά πράγματα, κανείς δεν το θυμάται», αναφέρει η ιστοσελίδα του συλλόγου. «Όταν κάνουμε λάθος, κανείς δεν το ξεχνάει».

Ο Ντόμπινς προσκλήθηκε στην ομάδα ύστερα από μια υποτιθέμενη δολοφονία ενός ηγέτη μιας αντίπαλης συμμορίας. Ο θάνατος στήθηκε πολύ πετυχημένα από ειδικό μακιγιέρ του Χόλιγουντ και αίμα από νεκρό ζώο.

Φοβήθηκε πολλές φορές για τη ζωή του

Ο Ντόμπινς παραδέχτηκε πως έτρεμε από τον φόβο: «Προσποιείσαι κάποιον που δεν είσαι. Και οι Hells Angels είναι παρανοϊκοί. Είναι παρανοϊκοί για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο. Αυτή η παράνοια τους κρατάει μακριά από τη φυλακή. Λόγω αυτής της παράνοιας, κάθε μικρή λεπτομέρεια για εσένα εξετάζεται. Πώς περπατάς, πώς μιλάς, τα ρούχα που φοράς, η μοτοσικλέτα που οδηγείς, πώς την οδηγείς, το αυτοκίνητο που οδηγείς, πού ζεις, οι συνθήκες διαβίωσης».

«Δεν μπορείς να κάνεις ένα λάθος σε αυτόν τον κόσμο, επειδή ένα λάθος σημαίνει ζωή ή θάνατος», επεσήμανε ο ίδιος.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής ο Ντόμπινς αντιμετώπισε προβλήματα στην προσωπική ζωή με τη γυναίκα του και τα παιδιά του: «Το να βάλω την αποστολή σε προτεραιότητα σε σχέση με τη σύζυγο και τα παιδιά μου είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη υποκρισία της ζωής μου», τόνισε.

Η αποστολή ολοκληρώθηκε το 2003 και, σύμφωνα με τον Ντόμπινς, η υπόθεση εκείνη τη στιγμή είχε γίνει «σχεδόν πολύ επικίνδυνη για να καταφέρεις να επιβιώσεις». Έφερε 16 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων κατηγοριών για φόνο και εκβιασμό.

Έκαψαν το σπίτι του, ενώ μέσα βρισκόταν η οικογένειά του.

Μόλις αποκαλύφθηκε η κρυφή ταυτότητα του Ντόμπινς, οι Angels άρχισαν τις απειλές προς τον ίδιο και την οικογένειά του. Μάλιστα πραγματοποίησαν μια απειλή τους το 2008 όταν έκαψαν το σπίτι του Ντόμπινς, με τη σύζυγο και τα παιδιά του να κοιμούνται μέσα. Απέφυγαν τον κίνδυνο, αλλά ο δράστης της εμπρηστικής ενέργειας δεν συνελήφθη ποτέ, όπως αναφέρει η «New York Post».

«Οι Hells Angels θα σκοτώσουν τους δικούς σου ανθρώπους, όταν νιώθουν ότι έχουν προδοθεί», είπε ο Ντόμπινς και συνέχισε: «Οι δικοί μου έγιναν θύματα αυτών των απειλών, αλλά ήταν πολύ αργά τότε. Οι Hells Angels έχουν το διδακτορικό τους στη βία και την εκφοβιστική συμπεριφορά. Είναι πολύ καλοί σε αυτό. Δεν συγχωρούν και δεν ξεχνούν», εξηγεί ο Τζέι Ντόμπινς.

Τα «Μυστικά των Hells Angels» έκανε πρεμιέρα την Κυριακή το βράδυ.