Το προσκλητήριο για τη στέψη του Βασιλιά Καρόλου στάλθηκε σήμερα από το παλάτι του Μπάκιγχαμ σε όλη την ελίτ του παγκόσμιου χώρου. Η στέψη του Βασιλιά Καρόλου θα γίνει στις 6 Μαΐου στο αββαείο Γουέστμινστερ.

Η περίτεχνα εικονογραφημένη πρόσκληση, τυπωμένη σε ανακυκλωμένο χαρτί, στάλθηκε σε περίπου 2.000 καλεσμένους, και είναι από τον «Βασιλιά Κάρολο Γ’ και τη Βασίλισσα Καμίλα». Είναι η πρώτη επίσημη χρήση του ονόματος «Βασίλισσα Καμίλα», που σηματοδοτεί τη μετάβαση από τον μέχρι πρότινος τίτλο «Βασιλική Σύζυγος».

Στην τελετή στέψης τον επόμενο μήνα, η Καμίλα θα στεφθεί μαζί με τον βασιλιά, 18 χρόνια μετά τον γάμο του ζευγαριού. Παράλληλα, δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από τότε που η αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ είχε ασχοληθεί με το ακόμη άλυτο ζήτημα του μελλοντικού τίτλου της Καμίλα.

Αντανακλώντας την πολυετή περιβαλλοντική εκστρατεία του βασιλιά, στο προσκλητήριο – έργο τέχνης φαίνονται εικόνες φτιαγμένες από κισσό και φύλλα δρυός. Σύμφωνα με το Παλάτι του Μπάκιγχαμ, πρόκειται για ένα σύμβολο της άνοιξης και της αναγέννησης που γιορτάζει μια νέα βασιλεία. Το σχέδιο του εικονογράφου Andrew Jamieson περιλαμβάνει, επίσης, εικόνες του φυσικού κόσμου, όπως αγριολούλουδα, πουλιά και έντομα, καθώς και εθνικά και εμβλήματα.

Ποιοι θα είναι και ποιοι δε θα είναι στη στέψη

Αλλά με τη στέψη να πλησιάζει, δεν είναι ακόμη σαφές αν η πρόσκληση για τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν, δούκισσα του Σάσεξ, πρόκειται να γίνει αποδεκτή. Εκπρόσωπος του ζεύγους με έδρα την Καλιφόρνια δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση σχετικά με το αν θα παραστούν.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δε θα παραστεί, είπε στον βασιλιά τηλεφωνικά την Τρίτη ότι η Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν θα εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στην εκδήλωση, όπως επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος. «Ο πρόεδρος μετέφερε επίσης την επιθυμία του να συναντηθεί με τον βασιλιά στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μελλοντική ημερομηνία», προστίθεται σε ανακοίνωση.

Ρόλοι για την τελετή έχουν δοθεί σε παιδιά φίλων και συγγενών, ως «συνοδοί επί τιμή του ζεύγους» με οκτώ παιδιά, ηλικίας από 9 έως 13 ετών να έχουν ανακοινωθεί ότι θα λάβουν μέρος στην τελετή. Σύμφωνα με το BBC, σε αυτά, περιλαμβάνονται και ο εννιάχρονος γιος του πριγκιπικού ζεύγους της Ουαλίας, πρίγκιπας Γεώργιος, και τα τρία εγγόνια της βασίλισσας, ο Gus και ο Louis Lopes, ο Freddy Parker Bowles και ο δισέγγονος Arthur Elliot.