Τον τελευταίο καιρό ο κόσμος έχει μάθει πολλά για τον πρίγκιπα Χάρι. Ίσως περισσότερα από όσα θα ήθελε η βρετανική βασιλική οικογένεια… Ωστόσο, πολλές μοναρχίες κρύβουν αρκετές σκοτεινές πλευρές τις οποίες παρουσιάζει σε άρθρο της στους New York Times η Elizabeth Paton. Η αρθρογράφος ξεκινά, γράφοντας πως ο κόσμος γνωρίζει πολλά περισσότερα «για το πέος του Δούκα του Σάσεξ σε σχέση με έναν μήνα πριν αλλά και τις χρήσεις της κρέμας Elizabeth Arden», αναφερόμενη στο βιβλίο του πρίγκιπα Χάρι. Αλλά ο οίκος του Ουίνδσορ κάθε άλλο παρά είναι η μόνη βασιλική οικογένεια με προβλήματα.

Από τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και την άνοδο του βασιλιά Καρόλου Γ’ τον Σεπτέμβριο, η «Φίρμα» -όπως είναι ανεπίσημα γνωστή η βρετανική βασιλική οικογένεια- δεν έχει απλώς να αντιμετωπίσει έναν σημαντικό ανασχηματισμό. Σε μια σειρά του Netflix και στα νέα του απομνημονεύματα, ο πρίγκιπας Χάρι φέρνει στη δημοσιότητα μια σχεδόν συνεχή ροή αποκαλύψεων, με προσωπικά στοιχεία καθώς και ισχυρισμούς για προδοσία πίσω από τις πόρτες του παλατιού στο Οίκο του Ουίνδσορ. Αλλά η Βρετανία δεν έχει το μονοπώλιο στα «άπλυτα» των βασιλικών οικογενειών. Η αρθρογράφος παρουσιάζει ακόμη τέσσερις μοναρχίες που έχουν απασχολήσει τον τελευταίο καιρό με τη δυσλειτουργία τους και το δράμα τους.

Ακολουθεί μια ματιά σε μερικές από άλλους τέσσερις βασιλικούς οίκους που τα τελευταία χρόνια έχουν απασχολήσει τα ΜΜΕ για διάφορους λόγους. 

Νορβηγία

Υπήρξε αναστάτωση στη Νορβηγία τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η πριγκίπισσα Μάρθα Λουίζ παραιτήθηκε από τα βασιλικά της καθήκοντα για να επικεντρωθεί στην επιχείρηση εναλλακτικής ιατρικής με τον αρραβωνιαστικό της, Ντούρεκ Βέρετ, έναν σαμάνο διασημοτήτων του οποίου οι πελάτες ήταν η Σέλμα Μπλερ και η Νίνα Ντόμπρεφ.

Ο άνδρας που αυτοχαρακτηρίζεται «σαμάνος έκτης γενιάς» πουλά επίσης ένα μενταγιόν για «βελτιστοποίηση του πνεύματος» στην ιστοσελίδα του, το οποίο υποστηρίζει ότι τον βοήθησε να αναρρώσει από τον κορονοϊό. Από την άλλη, η Μάρθα Λουίζα αρκετές φορές έχει πει πως μπορεί να επικοινωνήσει με ζώα και αγγέλους. 

Δανία 

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση στη Βρετανία για ενδεχόμενη μείωση των μελών της βασιλικής οικογένειας που έχουν επίσημους ρόλους. Τον Σεπτέμβριο, οι Δανοί αποφάσισαν να το κάνουν πράξη. Η βασίλισσα Μαργαρίτα ανακοίνωσε ότι αφαιρούνται οι βασιλικοί τίτλοι των παιδιών του δεύτερου γιου της, του πρίγκιπα Γιόακιμ. Κάτι που σημαίνει πως τα εγγόνια της- Νικολάι 23 ετών, Φέλιξ 20 ετών, Χένρικ 13 ετών και Ατένα 10- δεν θα είναι πρίγκιπες ή πριγκίπισσες. Αντίθετα, τα παιδιά του διαδόχου, του πρίγκιπα Φρέντερικ, διατήρησαν τους τίτλους τους. Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις.  «Είμαστε όλοι πολύ λυπημένοι», δήλωσε ο πρίγκιπας Γιόακιμ στην εφημερίδα Ekstra Bladet. «Δεν είναι ποτέ ευχάριστο να βλέπεις να κακομεταχειρίζονται έτσι τα παιδιά σου. Μπήκαν σε μία κατάσταση την οποία δεν καταλαβαίνουν», πρόσθεσε.

Ο πρίγκιπας είχε πει τότε πως του είχε δοθεί προθεσμία μόλις πέντε ημερών για να ενημερώσει τα παιδιά του σχετικά. «Είμαστε σοκαρισμένοι με αυτή την απόφαση. Είμαι μπερδεμένος για το γιατί πρέπει να γίνει έτσι», είπε ο μεγαλύτερος γιος του, Νικολάι. Ένα μήνα αργότερα η βασίλισσα παραδέχθηκε πως «υποτίμησε» τον αντίκτυπο που θα είχε η κίνησή της, αλλά συμπλήρωσε ότι το είχε αποφασίσει εδώ και καιρό και πως αυτό έγινε σύμφωνα με τις αξίες της ως «βασίλισσα, μητέρα και γιαγιά». «Είναι καθήκον και επιθυμία μου ως βασίλισσα να διασφαλίσω πως η μοναρχία πάντοτε διαμορφώνεται σύμφωνα με την εποχή. Κάποιες φορές, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις και είναι πάντα δύσκολο να βρεθεί η κατάλληλη στιγμή», συμπλήρωσε.

Ταϊλάνδη

Ο βασιλιάς Μάχα Βαγιραλονγκόρν δεν είναι συμβατικός ηγέτης. Το 2019 έγινε η επίσημη στέψη του, 2,5 χρόνια αφού ανέβηκε στον θρόνο, μετά τον θάνατο του πατέρα του. Έχει παντρευτεί τέσσερις φορές και έχει φλερτάρει δημοσίως με αμέτρητες συντρόφους. Όταν ήταν διάδοχος διόρισε τον σκύλο του στον ρόλο του αντιπτεράχου, ενώ όταν το ζώο πέθανε το 2015 έγινε τετραήμερη βουδιστική νεκρώσιμη ακολουθία, σύμφωνα με τον Guardian. Επίσης, είναι γνωστή η αδυναμία του στα crop tops και τα προσωρινά τατουάζ.

Όμως, νεαροί Ταϊλανδοί υπέρ της δημοκρατίας σε διαδηλώσεις απαιτούν να περιοριστούν οι εξουσίες του βασιλιά που έχει γίνει ο πλουσιότερος μονάρχης στον κόσμο, εν μέρει επειδή το 2018 συγκέντρωσε τον έλεγχο των βασιλικών περιουσιακών στοιχείων αξίας 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Έως τότε, υπήρχε υπηρεσία για τη διαχείριση αυτών των περιουσιακών στοιχείων, προς όφελος του λαού.

Ισπανία 

Ο Χουάν Κάρλος παραιτήθηκε από τον θρόνο το 2014 και εγκαταστάθηκε στο Άμπου Ντάμπι το 2020, εν μέσω ερευνών για φερόμενες δωροδοκίες ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, σε σχέση με συμβόλαιο που υπέγραψε ισπανική κοινοπραξία για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής στη Σαουδική Αραβία.  Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο πρώην βασιλιάς υπήρξε αρνητικός πρωταγωνιστής, καθώς υπήρξε ένας μονάρχης γνωστός για τον πολυτελή τρόπο ζωής του- μεταξύ άλλων ένα ταξίδι για κυνήγι ελεφάντων εν μέσω της οικονομικής κρίσης- αλλά και για τις πολλές εξωσυζυγικές σχέσεις του.  Η εμπλοκή του ονόματός του σε «σκοτεινές» επιχειρηματικές συναλλαγές έχει αμαυρώσει την εικόνα της ισπανικής μοναρχίας, παρά τις προσπάθειες του γιου του, βασιλιά Φελίπε και της συζύγου του, Λετίθια.  Πατέρας και γιος βρέθηκαν στην Αθήνα, για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, αυτή την εβδομάδα. Η τελευταία φορά που είχαν εμφανιστεί μαζί δημοσίως ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο «ύστατο χαίρε» στη βασίλισσα Ελισάβετ.