Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Variety με τίτλο «How Kristen Stewart Became a Queer Trailblazer», η Κρίστεν Στιούαρτ μίλησε, μεταξύ άλλων, για τις ταινίες της. Η Στιούαρτ δήλωσε ότι εντοπίζει κουίρ σημάδια στους χαρακτήρες που κατά καιρούς έχει υποδυθεί – ακόμα και στην Μπέλα Σουάν, την ηρωίδα της στις ταινίες «Twilight».

Η ταινία «Twilight» του 2008 ήταν μια διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος της Stephanie Meyer. Πρόκειται για την Μπέλα που ερωτεύεται τον βρικόλακα Έντουαρντ Κάλεν. Η Στιούαρτ θεωρεί πως η ταινία έχει κουίρ υπονοούμενα. «Τώρα το καταλαβαίνω», δήλωσε η Στιούαρτ στο Variety, σύμφωνα με το businessinsider.com. «Δεν νομίζω ότι ξεκίνησε έτσι, αλλά πιστεύω πως το γεγονός ότι ήμουν εκεί, το διήγειρε. Είναι μια τόσο γκέι ταινία».

«Θέλω να πω, είναι ο Τέιλορ Λότνερ, ο Ρόμπερτ Πάτινσον και εγώ. Είναι τόσο “κρυφό”, αλλά δεν είναι “εντάξει”. Μια μορμόνα γυναίκα έγραψε αυτό το βιβλίο. Έχει να κάνει με την καταπίεση, με το να θέλεις αυτό που θα σε καταστρέψει. Αυτή είναι μια πολύ γοτθική, γκέι οπτική που μου αρέσει».

Είναι γνωστό ότι η Meyer είναι μορμόνα. Η ίδια αναγνωρίζει το ότι η πίστη της έχει επηρεάσει τη γραφή της, όπως το ότι αποφεύγει το «αχρείαστο σεξ», το αλκοόλ, τα ναρκωτικών και τις βρισιές. Σε συνέντευξή της στο Time το 2008, η Meyer είπε ότι «η αντίσταση στον πειρασμό» είναι το βασικό θέμα του «Twilight», ειδικά όσον αφορά τη δίψα του Έντουαρτ για το αίμα της Μπέλα.

Ορισμένοι θαυμαστές έχουν υποθέσει ότι το «Twilight» είναι γραμμένο ως αλληγορία για τον μορμονισμό, όπου ο αρχηγός της οικογένειας Κάλεν, ο Καρλάιλ, είναι ο αντικαταστάτης του ιδρυτή της εκκλησίας, Τζόζεφ Σμιθ.

Ωστόσο, με την πάροδο των χρόνων, οι θαυμαστές του «Twilight» έχουν εμπλουτίσει την ιστορία της ταινίας με προσωπικές τους θεωρίες, συμπεριλαμβανομένων των κουίρ ερμηνειών της ταινίας. Αυτό ξεκίνησε ακόμα πιο έντονα, από τη στιγμή που η Στιούαρτ δήλωσε ότι είναι αμφιφυλόφιλη το 2017.

Το φιλί της Κρίστεν Στιούαρτ στην αρραβωνιαστικιά της στο κόκκινο χαλί των Όσκαρ

«Δεν ήταν καν σαν να κρυβόμουν», δήλωσε η ίδια στο Variety. «Ήμουν τόσο έκδηλη με τη φίλη μου για χρόνια. Έχω βιώσει τόσο πολλές διαφορετικές εμπειρίες που διαμόρφωσαν αυτό που είμαι και που απέχουν πάρα πολύ από την θεώρηση του ότι υπάρχουν μόνο δύο φύλα», πρόσθεσε. «Αλλά ήμουν καλή ως ετεροφυλόφιλη. Παίζω καλά αυτόν τον ρόλο. Προέρχεται από μια πραγματική πλευρά μου – δεν είναι ψεύτικο. Αλλά είναι περίεργο το γεγονός ότι αν ήμουν πιο γκέι, δεν θα ήταν τόσο εύκολο».